dobroge.tv

Live

Stadiul lucrărilor de modernizare, în Portul Constanţa. 35 de linii de cale ferată au fost până acum reabilitate, alte 64 vor fi gata abia în primăvară

07 decembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

35 de linii de cale ferată au fost până acum reabilitate. Alte 64 vor fi gata abia în primăvară. Portul Constanța a intrat în reparații încă din luna mai pentru a putea prelua cantitățile uriașe de marfă, în special cereale, din Ucraina. Tot de atunci au început să fie curățate și șinele pline de buruieni. Modernizarea primei porţiuni feroviare a durat peste cinci luni. Urmează încă pe atât, pentru ca portul să facă faţă grânelor venite din țara vecină. În acest moment, două-trei procente din PIB se pierd pentru că Portul Constanţa este folosit la doar jumătate din potenţial.

În Portul Constanţa sunt 311 linii de cale ferată. 35 dintre ele au fost reabilitate în procedură de urgenţă, pe 112 se circulă cu restricţii, iar 100 sunt închise. Din cele peste 700 de vagoane care blocau portul la începutul războiului din Ucraina, jumătate încă ruginesc pe şine. Vagoanele urmează să fie trase pe linie moartă, pentru ca muncitorii să poată repara şinele de sub ele.

“În partea dreaptă se văd o parte din lucrările gata finalizate în prima etapă care sunt și predate și recepționate de către beneficiar, iar începând de aici se poate vedea un alt al doilea lot început acum o lună de zile cu termen de finalizare aprilie 2023. Lucrările sunt în plină desfășurare”, a spus Iulian LEPĂDATU, șef șantier.

Acum se lucrează la alte zeci de linii de cale ferată din Portul Constanța, numite de Guvern „prioritatea a doua”.

"În acest moment se lucrează la demontarea liniilor vechi, refacerea terasamentului și montarea liniilor noi. S-a început cu montarea aparatelor de cale, urmează cadru-șină traversă pe restul liniilor”, a precizat Iulian LEPĂDATU, șef șantier.

“Au demarat pentru loturile 2 și 3 și vor avea o durată de aproximativ șase luni. Discutăm aici de reparație la un număr de 64 de linii de cale ferată cu o lungime de aproximativ 27 km”, a spus Valentin COSTEA, consilier CFR Infrastructură.

Dar lucrările se desfășoară destul de lent, pentru că 144 de vagoane blochează, încă, şinele ce trebuie reabilitate, în timp ce milioane de tone de cereale din Ucraina aşteaptă să fie transportate spre alte țări.

“Acești kilometri vor fi la dispoziția operatorilor de transport feroviar pentru activitate de circulație și manevră. Sunt 43,193 de km care vor fi la dispoziția acestora pentru a executa aceste operațiuni de transport feroviar în condiții de siguranță”, a precizat Valentin COSTEA, consilier CFR Infrastructură.

Dacă Portul Constanţa ar fi fost 100% funcţional, taxele pentru exportul mărfurilor ucrainene, în special cereale, ar putea aduce bani grei în bugetul României. Pentru reparația căilor ferate portuare Guvernul a alocat 200 de milioane de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233