Parteneriat de marcă în sectorul de apă și canalizare: RAJA Constanța și compania grecească EYATH SA
RAJA Constanța și compania de apă EYATH din Grecia, operatori relevanți pe piața serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, au pus bazele unei eficiente colaborări, care deschide o poartă către cele mai noi tehnologii privind creșterea eficienței energetice a proceselor tehnologice aplicate și digitalizarea avansată a serviciilor.
Protocolul de colaborare între cele două companii a fost semnat în luna octombrie a acestui an, în Grecia, în prezența Ministrului Adjunct de Interne, responsabil pentru Macedonia și Tracia, Stavros Kalafatis. În urma încheierii acestui acord, cele două entități vor beneficia de transfer de know-how și de experiență în ceea ce privește reducerea pierderilor, digitalizarea proceselor tehnologice și valorificarea energetică a nămolului, implementarea celor mai bune practici în domeniul alimentării cu apă și al colectării și tratării apelor uzate urbane, dar și de cooperare în cadrul programelor de cercetare și dezvoltare. Totodată, cele două companii urmăresc dezvoltarea resurselor umane din sectoarele de apă și apă uzată, prin intermediul schimbului de bune practici și prin pregătire profesională.
În acest sens, în cursul zilei de astăzi – 06 decembrie 2022, societatea constănțeană a fost gazda unei delegații din partea companiei EYATH, condusă de Agis Papadopoulos, Președinte al Consiliului de Administrație și Anthimos Amanatidis, Director Executiv al EYATH SA.
Prioritățile pe ordinea de zi a întâlnirii au fost soluțiile viabile de combatere a crizei energetice și a efectelor schimbărilor climatice asupra rezervelor naturale de apă potabilă.
„EYATH SA gestionează serviciul de apă, o utilitate publică valoroasă, ce asigură alimentarea cu apă pentru peste 1 milion de cetățeni, agenți economici și industrii din zona Salonic. De asemenea, gestionează și sistemul de canalizare, și asigură tratare biologică a apelor uzate domestice și industriale, lăsând o amprentă importantă asupra unei alte utilități publice protejate, mediul. Strategia pe care compania o dezvoltă se concentrează pe îmbunătățirea calității serviciilor oferite, prin modernizarea dotărilor, extinderea tehnologică și geografică. Acesta este exact motivul pentru care ne aflăm aici, în semn de recunoștință față de vizita reprezentanților RAJA din luna octombrie, pentru a identifica posibile modalități de cooperare în proiecte de interes comun. Economia de energie și criza climatică reprezintă, în contextul actual, un teren propice pentru o colaborare prosperă între cele două părți”, a declarat Agis Papadopoulos, Președinte al Consiliului de Administrație al EYATH SA.
La rândul său, Anthimos Amanatidis, Director Executiv al EYATH SA, a subliniat: „Suntem foarte bucuroși să ne revedem colegii de la RAJA, de această dată la sediul lor, făcând astfel încă un pas înainte spre o colaborare fructuoasă cu prietenii noștri români. EYATH dispune de un personal complet instruit și experimentat și deține un nivel ridicat de know-how. Extroversiunea și noile sinergii în cadrul proiectelor de apă și apă uzată vor oferi EYATH posibilitatea de a-și îmbunătăți amprenta socială, economică și de mediu. În această direcție, soluțiile tehnologice ecologice, soluțiile digitale pentru tranzacțiile de zi cu zi, chiar și schimbul de experiență cu RAJA sunt extrem de binevenite pentru compania noastră. Este evident că vorbim aceeași limbă când vine vorba de apă și mediu”.
Delegația elenă a vizitat Stația de epurare Constanța Nord și Dispeceratul Central SCADA. De asemenea, discuțiile de la masa de lucru au urmărit și teme precum digitalizarea prin introducerea sistemului SCADA la nivelul tuturor rețelelor operate, eficientizarea energetică a proceselor, prin crearea de parcuri fotovoltaice sau gestionarea nămolurilor rezultate în urma procesului de epurare.
Președintele Consiliului de Administrație al RAJA SA, Constantin Chirilă, a declarat: „Cred că dispunem de toate resursele, know-how-ul, dar și de experiența necesară să abordăm niște obiective serioase, cu un impact puternic asupra creșterii calității serviciilor oferite. Echipa de la RAJA SA este una foarte activă, flexibilă și adaptabilă la toate modificările apărute. Cu curaj, chiar dacă am lucrat pe două fronturi, legislativ și economic, oamenii au știut să gestioneze toate situațiile apărute. De aceea, am convingerea că prin această reuniune de forțe între cele două mari companii, vom găsi soluții viabile pentru a aborda unitar problema energiei și a măsurilor de reducere a pierderilor”.
„RAJA SA asigură serviciile de alimentare cu apă în peste 160 de localități, la peste 2,5 milioane consumatori în timpul sezonului estival. Când vorbim de turism, vorbim de litoral și implicit de protecția mediului, de provocarea de a face față schimbărilor climatice, ce au dus la modificarea calității apelor din subteran. Utilizarea surselor neconvenționale de energie și asigurarea unui sistem interconectat de alimentare, ce poate asigura apă de cea mai bună calitate tuturor abonaților de pe litoral, sunt proiecte aflate deja în implementare ce vor duce la dezvoltarea durabilă a sistemelor operate”, a precizat Directorul General al RAJA SA, Aurel Presură.
EYATH SA furnizează zilnic servicii de alimentare cu apă și canalizare pentru aproximativ 1,2 milioane de cetățeni din zona urbană Salonic, Grecia. Este specializată în proiectarea, construcția, operarea, întreținerea, extinderea și reînnoirea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare. Activitățile sale includ proiecte precum desalinizarea, pomparea, tratarea și distribuția apei potabile.
Mai mult, compania s-a angajat să utilizeze produse din tratarea apelor uzate (nămolurile provenite de la stațiile de epurare), să furnizeze servicii de telecomunicații prin rețelele de alimentare cu apă și de canalizare pe care le operează și este implicată, de asemenea, în producerea de energie electrică (care este generată în principal prin utilizarea apei din izvoare, baraje, apeducte și conducte).
Apa atinge fiecare aspect al dezvoltării durabile, iar asigurarea accesului la apă potabilă sigură și de calitate a devenit în ultima perioadă o provocare indiferent de stadiul de dezvoltare economică, locație sau resurse disponibile. De aceea, astfel de parteneriate reprezintă o modalitate fezabilă pentru îmbunătățirea propriei eficiențe și eficacități, oferind strategii, oportunități de atragere a inovației; în cadrul acestor colaborări se reunesc experți și practicieni care lucrează pentru a atinge obiective similare, se generează idei și se propun politici de lucru pentru atingerea dezideratelor comune.