dobroge.tv

Live

Artificiile, petardele și pocnitorile pot fi periculoase. Autoritățile atrag atenția: „O singură categorie poate fi comercializată către publicul larg”

29 noiembrie 2022
Publicitate

Sărbătorile de iarnă se aproprie cu pași repezi. Iar odată cu ele, începem să auzim și zgomotul petardelor și a pocnitorilor cu care mulți dintre noi ne-am obișnuit deja. Însă, pe cât sunt de îndrăgite de unii, pe atât sunt de periculoase. Prin piețe și în magazine, comercianții vând materialele pirotehnice de tot felul. Dar, autoritățile atrag atenția. Nu toate sunt legale, iar pentru comercializarea lor este nevoie de autorizații speciale. În caz contrar, riscați să fiți amendat. Iar sancțiunile nu sunt deloc mici.

Artificiile, petardele și pocnitorile pot fi periculoase dacă nu sunt folosite corespunzător. De pildă, cele din categoria întâi, adică emițătoarele de sunet, sunt adorate de către copii, însă acestea sunt periculoase. Normal ele sunt folosite pentru îndepărtarea animalelor, spun specialiștii.

În stânga avem categoria P1 începând cu acele articole pirotehnice roz care, pe spatele, acesteia reprezintă o instrucțiune de utilizare în limba română. În partea dreapta avem o situație diferită. Este o altă categorie, categoria 2 dar fără a fi tradusă în limba română”, a declarat Andrei Dumitrică, subinspector Serviciu Arme și Explozivi și Substanțe Periculoase IPJ Constanța.

Există însă și articole pirotehnice care pot fi comercializate către constănțeni, și anume cele de la categoria P1.

O singură categorie poate fi comercializată către publicul larg, categoria P1. Vânzătorii ar trebui să cunoască întrucât sunt autorizați, indiferent de categoria pe care o comercializează. De unde știu ca și cumpărător din ce categorie face parte articolul pe care l-am comercializat? Adesea mențiunile sunt făcute pe ambalaj”, a declarat comisar șef George Munteanu, șef Serviciu Arme și Explozivi și Substanțe Periculoase IPJ Constanța.

Categoriile 1 și P1 pot fi folosite de persoanele care au împlinite vârsta de 16 ani, însă nu pot fi achiziționate de către aceștia”, a mai declarat Andrei Dumitrică, subinspector Serviciu Arme și Explozivi și Substanțe Periculoase IPJ Constanța.

Artificiile din categoria 2, 3 și 4 pot fi folosite doar de către pirotehniști, iar deținerea și folosirea lor fără certificat este interzisă.

Mai avem o serie de articole pirotehnice pe care le găsim pe piață, care sunt clasa a 2-a, însă sunt interzise la a fi comercializate de către publicul larg. Folosirea acestora reprezintă contravenție și are o valoare între 5.000 și 7.500 de lei, în lipsa calității de pirotehnician”, a mai declarat Andrei Dumitrică, subinspector Serviciu Arme și Explozivi și Substanțe Periculoase IPJ Constanța.

Și nu sunt singurele amenzi pe care le pot da polițiștii. Sancțiunile sunt cuprinse între 2.000 și 7.500 de lei

Lipsa traducerii în limba română, folosirea articolelor pirotehnice destinate folosirii doar de către pirotehnicieni reprezintă o amendă de la 5.000 la 7.500 de lei. Vânzarea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice neautorizate reprezintă o sancțiune cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei”, a mai declarat Andrei Dumitrică, subinspector Serviciu Arme și Explozivi și Substanțe Periculoase IPJ Constanța.

Așa că, dacă doriți să cumpărați articole pirotehnice, verificați înainte eticheta. De asemenea, comercianții nu au voie să le vândă minorilor. În această perioadă, polițiștii vor face mai multe controale. În cazul în care vor găsi articole pirotehnice vândute sau utilizate în stare de nelegalitate vor fi confiscate. Mai mult, atrag atenția că, acestea pe cât sunt de îndrăgite, pe atât sunt de periculoase.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233