Șeful NATO şi secretarul de stat american Antony J. Blinken ajung astăzi în România. Aurescu: ''Participarea la ministeriala NATO arată clar importanţa pe care diplomaţia americană o arată pentru NATO şi pentru flancul estic''
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și secretarul de stat american Antony J. Blinken, ajung luni la București, unde are loc, în perioada 28-30 noiembrie, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Agerpres. Evenimentul din București reprezintă prima reuniune la nivel înalt organizată într-un stat aliat de pe flancul estic de la declanșarea războiului.
”Este o vizită importantă, pentru că vizita secretarului de stat american este prima vizită pe care o face în România, dincolo de ministeriala NATO, după 2005. Este prima vizită a unui secretar de stat american, după 2005, din punct de vedere al unei vizite bilaterale propriu-zise. Pentru că altfel au mai vizitat, însuşi domnul Blinken a vizitat România, dar în calitatea anterioară, nu în calitatea de secretar de stat, şef al diplomaţiei americane. Şi este un moment important pentru că, pe de-o parte, participarea la ministeriala NATO arată clar importanţa pe care diplomaţia americană o arată pentru NATO şi pentru flancul estic, dar în acelaşi timp este un moment extrem de relevant pentru noi, pentru că în acest an se împlinesc 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Deci putem marca cu prezenţa secretarului de stat american acest moment foarte important, un moment care înseamnă nu doar să ne aducem aminte de parcursul acestui parteneriat strategic, ci să vedem unde suntem acum, în acest parteneriat strategic, pe dimensiunile sale cele mai importante şi să vedem ce putem face mai departe”, a declarat Bogdan Aurescu, duminică seară, la Digi 24, întrebat de ce este importantă ministeriala NATO care va avea loc la noi în ţară.
Aurescu a explicat că prezenţa militarilor americani în România arată angajamentul SUA pentru securitatea ţării noastre.
”Avem o colaborare, din punct de vedere al securităţii, excepţională. Prezenţa militarilor americani în România, cu aproape 3.000 de militari, în acest moment, cu echipamente de luptă performante, înseamnă foarte mult din punct de vedere al angajamentului SUA pentru securitatea României, avem o cooperare politică foarte bună. Avem, de asemenea, o dimensiune energetică în dezvoltare, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei nucleare civile în România, atât prin proiectul Cernavodă, cât şi prin proiectul dezvoltării acelor reactoare modulare mici, în România. În mare, există foarte multe premise pentru a discuta pe fond, pe substanţă, despre dezvoltarea pe mai departe a parteneriatului strategic dintre România şi SUA”, a afirmat Aurescu.
Bogdan Aurescu a subliniat că această ministerială are loc şi în contextul războiului din Ucraina.
”Reuniunea ministerială, la care ne raportăm acuma, este o reuniune importantă pentru că există mai multe premiere. În primul rând este prima reuniune a miniştrilor de Externe aliaţi pe care o găzduieşte România, de când a intrat în NATO, în 2004. În al doilea rând, este prima reuniune foarte importantă pe care noi o găzduim după summitul de la Bucureşti din 2008. Pe de altă parte, această reuniune are loc în contextul războiului din Ucraina. Este prima reuniune pe care o găzduieşte un stat aliat de pe flancul estic al NATO, după declanşarea războiului. În egală măsură este o reuniune care are loc într-un moment important, la 20 de ani de la momentul la care România a fost invitată, la summitul de la Praga, să adere la NATO. Faptul că are loc în România, deci foarte aproape de Marea Neagră, este iarăşi un element care trebuie avut în vedere şi luat în calcul pentru că acest aspect arată importanţa strategică a Mării Negre. Este prima reuniune ministerială a NATO care are loc după Summitul de la Madrid, deci este dedicată implementării măsurilor luate la summitul de la Madrid”, a precizat Aurescu.
Ministrul român de Externe a adăugat că există premiere şi în ceea ce priveşte participanţii.
”Este prima reuniune ministerială NATO la care participă, în calitate de invitaţi, Finlanda şi Suedia, care sunt candidaţi la aderare într-o fază avansată la acest proces. Tot la această reuniune participă şi ministrul de Externe ucrainean, la sesiuni dedicate situaţiei din Ucraina. Vom avea şi o discuţie bilaterală, de altfel va fi un prilej de foarte multe discuţii bilaterale pe care le voi avea cu diverşi colegi cu statele aliate. (...) La ministerială ne vom concentra şi pe ajutorarea Ucrainei. Printre sesiuni, prima pe care o vom avea în cadrul reuniunii ministeriale va fi dedicată sprijinului acordat Ucrainei de către NATO. Se va discuta şi despte ameninţările hibride. Vom adopta o declaraţie a ministerialei NATO care este în negocieri în ultimele sale faze şi sper să fie aprobată”, a mai declarat Bogdan Aurescu.