dobroge.tv

Live

Mai puține deșeuri pe plajele de pe litoralul românesc: Năvodari, Saturn și Mamaia Nord, cele mai murdare sectoare

Mai puține deșeuri pe plajele de pe litoralul românesc: Năvodari, Saturn și Mamaia Nord, cele mai murdare sectoare
25 noiembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

ONG Mare Nostrum a efectuat, în luna noiembrie, monitorizări pe opt sectoare de plajă, că au fost identificate cu aproximativ 4.000 de deșeuri mai puțin față de perioada similară a anului trecut.

Este adevărat că și porțiunile de plajă au fost mai puține, în această sesiune am monitorizat cu aproximativ 4.000 de m2 mai puțin decât în sesiunile anterioare, dar chiar și în aceste condiții, numărul de deșeuri tot este mai mic. Sectorul din Eforie este cel care nu a fost monitorizat, din cauza lucrărilor de înnisipare care se efectuau în aceeași perioadă”, spune Angelica Paiu, manager proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

Per total, în această sesiune, au fost identificate 13.876 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal. Cantitatea de deșeuri înregistrată în această perioadă este cu 4.000 de elemente mai mică decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut (17.853).

Paiele de plastic și bețele pentru amestecat, în top 10 deșeuri

Și în această sesiune, paiele și bețele de amestecat se află în topul tipurilor de deșeuri identificate, fiind folosite foarte des de toți cei care ajung la plajă. Numărul de astfel de elemente identificate este de 383, din totalul de elemente identificate în această sesiune, de 13.786.

O variantă foarte simplă de a scădea acest număr este ca turiștii și constănțenii să renunțe la paiele din plastic, adică să nu le mai solicite la bar și să le înlocuiască cu varianta de paie de bambus sau metal, pe care le pot igieniza foarte ușor și care ocupă foarte puțin loc în geanta de plajă. Aceste paie sunt și mai sigure pentru sănătate”, menționează Angelica Paiu.

Elementele din material polimeric artificial (diverse varietăți de plastic) au predominat, reprezentând principalul deșeu (11278, 81%)

Năvodari, cel mai murdar sector

Sectorul din Năvodari a fost cel mai „murdar” sector, cu 4089 deșeuri identificate, urmat de sectorul din Saturn (3474) și de Mamaia Nord (3315).

Potrivit datelor centralizate, aceste porțiuni de plajă ocupă preponderent un loc în top 3 cele mai murdare porțiuni de plajă la monitorizările efectuate în ultimii ani.

Sunt mulți operatori care își administrează porțiunile de plajă cât pot de bine, însă nu pot face față numărului mare de deșeuri pe care persoanele care merg la plajă le lasă în urmă. Responsabilitatea este de ambele părți. Nu putem să ne uităm mereu la operatorii de plajă și să îi arătăm cu degetul, când noi aruncăm mucurile de țigară unde nimerim și săpăm gropi în nisip pentru a aduna deșeurile”, completează Angelica Paiu.


Sursă foto: ongmarenostrum.wordpress.com

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233