dobroge.tv

Live

Felicia Ovanesian și Vergil Chițac, despre proiectele aflate în lucru la Constanța: „A fost și este în continuare foarte mult de lucru”

Felicia Ovanesian și Vergil Chițac, despre proiectele aflate în lucru la Constanța: „A fost și este în continuare foarte mult de lucru”
24 noiembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

City Managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, împreună cu Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, dar și cu Daniel Vlăescu de la Direcția servicii publice, au susținut joi, 24 noiembrie, o conferință de presă la sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ.

Felicia Ovanesian a anunțat că începând de astăzi, la fiecare două săptămâni, va susține alături de Vergil Chițac câte o conferință de presă pentru a ține la curent constănțenii cu privire la proiectele administrației locale.

Începând de azi, o data la două săptămâni, începand cu ora 12, vă vom prezenta tot ce este nevoie. În principiu, va fi prezent si domnul primar, dar cum programul i se schimbă de la oră la oră, va face tot posibilul să fie prezent, dar eu, în proporție de 99,9% voi fi prezentă. M-am gândit să vă prezentăm proiectele la care lucrăm pentru că mare parte din munca noastră nu se vede încă, dar este consistentă”, a declarat Felicia Ovanesian.

Ovanesian a trecut în revistă investițiile făcute până la acest moment, începând cu parcul din zona Doraly: „A fost atribuit contractul pentru amenajări specifice activității de picnic. Am achiziționat grătare noi, mese pentru servirea mesei ulterior acestui moment. Se înlocuiește tot mobilierul destinat activității de picnic”.

S-a achiziționat mobilier urban, trei module de practicare de fitness pentru parcurile Roterdam, Caraiman și Badea Cârtan. „Urmând ca în anul 2023 să dotăm toate parcurile din municipiu cu astfel de module de fitness. Achiziționăm coșulețe stradale. Nu vor mai fi cele londoneze pentru că am apreciat că sunt prea mari pentru alte locații”, a menționat city managerul. Mai mult, urmează achiziționarea de coșulețe stradale pentru colectare selectivă cu două fracții: umedă și uscată.

Totodată, city managerul a mai menționat că este în derulare procedura pentru proiectarea a aproximativ 35 de locuri de jocuri de joacă noi.

În ceea ce privește investițiile, s-a dat drumul la lotul 2 de capetele de linie ale CT Bus, „dotate cu tot ce trebuie, toalete, inclusiv un spațiu de relaxare, de consumat o cafea”.

„Ne așteptăm ca anul vitor să refacem tot Parcul de la Casa de Cultură”

Pentru Parcul de la Casa de Cultură este aprobată Documentația Tehnico-economică, se lucrează la proiectul tehnic și urmează obținerea documentației de construire, urmată de inițierea procedurii de achiziție a lucrărilor de execuție.

Ne așteptăm ca anul vitor, că o fi primăvară, că o fi vară, nu prea depinde de noi, ci de contestațiile care se formulează la procedură, ne așteptăm să refacem tot parcul, care va beneficia de spații verzi suplimentare, pentru că intenționăm să renunțăm la mare parte din betoanele care îl afectează în momentul de față”, a menționat Ovanesian.

În ceea ce privește parcul de la Oleg Danovski, se lucrează la serviciile de proiectare, urmând obținerea autorizației de construire și licitația pentru execuția lucrărilor de reabilitare. „Nu mai reabilităm parcurile doar din punct de vedere al dotărilor, al pavajelor, băncuțelor, coșulețelor, reabilităm parcurile din punct de vedere peisagistic”, a declarat Ovanesian.

„În primăvară-vară există toate șansele să ne apucăm de reabilitarea Parcului de la Gară”

Deschidem în luna decembrie ofertele care s-au făcut pentru reamenajarea Parcului Gării. Va dura amenajarea destul de mult pentru că sunt mulți operatori economici interesați. În primăvară-vară există toate șansele să ne apucăm de reabilitarea Parcului de la Gară, mai puțin fântâna care va face obiectul unui proiect separat”, a spus city managerul.

Reabilitarea malului lacului Tăbăcărie

Ovanesian a precizat că Documentația Tehnico-economică este elaborată și se așteaptă avizele de la Agenția pentru Protecția Mediului, urmând proiectarea și execuția. „Dacă avem noroc reabilităm din primăvară, dacă avem mai puțin noroc reabilităm din vară. Cererile de eliberare a avizelor sunt depuse. Urmează proiectarea si execuția, nu pot să estimez cu precizie- dacă avem noroc din primăvara ne apucăm, dacă nu, din vară”.

„Esplanada arată groaznic, este o rușine”

Ne-am fi dorit să reparăm Esplanada, să o reamenajăm. Să schimbăm tot ce înseamnă pavaj, mobilier. Din păcate, taluzul are nevoie de consolidare. Deci, dacă am fi refăcut astăzi să punem granit, în 2-3-4 ani totul s-ar fi dus la vale. S-a efectuat o expertiză și este necesarp consolidarea și am demarat procedurile de reamenajare (...) Esplanada arată groaznic, este o rușine. Dar până la Esplanadă trebuie să ne gândim la siguranță. Până la reabilitare și modernizare trebuie să ne gândim la siguranță. Cu siguranță ne apucăm de elaborarea documentațiilor, facem tot posibilul să găsim surse externe, să nu fie nevoie de implicarea Bugetului Local”, a mai menționat Felicia Ovanesian.

De asemenea, city managerul a menționat că se va reamenaja parcul de la Poarta 6, „care cu siguranță este cel mai năpăstuit parc din municipiul Constanța și are nevoie de reabilitare urgentă”.

Pasarela pietonală de peste liniile de cale ferată din Poarta 6, aveam gata Studiul de Fezabilitate, urma să intrăm în ședința în luna noiembrie pentru aprobarea lui. Ne-a bătut pe umăr Oil Terminal care ne-a spus că una din fundații s-a nimerit exact pe conductele lor. Încercăm să găsim nu altă locație, ci să prelungim pasarela ca să amplasăm locația undeva mai aproape de gardul de la Lidl. Terenul este al nostru, dar este străbătut de conductele Oil Terminal”, a menționat Ovanesian.

City managerul a menționat că s-a emis certificatul de urbanism pentru un alt proiect așteptat de toată lumea, și anume „Construire promenadă pietonală, pistă de biciclete, tronson cuprins între strada Lebedei și baza nautică”.

Vergil Chițac, despre sistemul de termoficare

„În noiembrie 2023, trebuie să se încheie înlocuirea întregii rețele primare, rețeaua de transport care transporta aggentul termic de la CET până la punctele termice. Unde aveam cele mai mari pierderi. Din 100 de gigacalorii care plecau de la CET, înainte de a ne apuca de treabă la consumatori ajungeam 46-47 (...) Așa sunt contractele semnate. Etapa 1 e în derulare, pentru etapa 3 am semnat contractul, iar pentru etapa 2 urmează să-l semnăm săptămâna viitoare. Dacă se închide porțiunea asta înseamnă că o să a pierderi mai mici. Dacă o să avem pierderi mai mici atunci prețul scade și o să avem mai mulți bani pentru subvenții. Dacă nu făceam chestiunea asta, din două rele una se întâmpla. Fie duceam în cap bugetul orașului pentru că prețul gigacaloriei din cauza sistemului neperformant era atât de mare, încât subvenția creștea (...) Al doilea rău...închideam sistemul de termoficare”, a menționat Vergil Chițac, primarul Constanței.

Chițac: „Mai bine să mă înjurați pentru ceea ce fac, decât pentru ceea ce nu fac. Știu că lucrurile astea produc neplăceri”

Primarul a menționat motivul pentru care mai multe bulevarde din oraș sunt în lucru în același timp, dar și despre întârzierile lucrărilor.

Toată lumea zice așa: De ce nu ai făcut un bulevard și te-ai apucat de toate odată? Pentru că toate sunt bugetate pe exercițiul financiar 2014-2020, cu extensie de trei ani. Ele trebuie să se închidă anul viitor toate. Vorbim de 50.000.000 de euro pentru bulevardele astea. Noi nu avem disponibilitate bugetară. Când ne uităm în bugetul nostru, probabil că ar fi durat 10 ani dacă am fi pus din bugetul nostru, de la partea de dezvoltare, pentru că ducem foarte mult de la componenta socială. Nu avem posibilitatea asta. Știu că deciziile acestea îmi produc mie un pasiv, asta e.. mi-am asumat. Dar mai bine să mă înjurați pentru ceea ce fac, decât pentru ceea ce nu fac. Știu că lucrurile astea produc neplăceri. Vă garantez că produceau mult mai multe neplăceri în viitor dacă nu le făceam. Trebuie să trecem așa prin purgatoriul ăsta. Nu e o plăcere”, a declarat Vergil Chițac.

Despre lucrările de pe podul de la Doraly, Chițac a menționat că, momentan, cel mai probabil se săptămâna viitoare, va fi pus un asfalt provizoriu.

Le-am zis: Dacă voi nu asfaltați podul de la Doraly va veni iarna, va îngheța zona aia. Pentru că ei au decopertat și au dat de piatra de granit. Cine știa că s-a așternut covor asfaltic peste piatra de granit? Nu știa nimeni. Avem o problemă. În proiect, așa ceva nu s-a întâlnit. Trebuie să facem un sistem rutier nou, trebuie refăcut proiectul, nu e simplu, trebuie dispoziție de șantier, trebuie act adițional, trebuie bani, buget. Și le-am zis așa: facem un asfalt provizoriu, până anul viitor când acolo va trebui săpat și făcut un sistem rutier nou. Însă trebuie să trecem iarna, iarna va îngheța. Suntem și în rampă. Dacă va îngheța, acolo se vor produce accidente. Lega, problema este a lor însă, moral, problema este a mea și le-am spus: faceți chestiunea asta ca să închidem povestea”, a menționat primarul.

Edilul a precizat că, în acest moment, lucrările nu sunt în grafic, ci sunt întârzieri în pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în zona centrală, la fel ca și pe bulevardul 1 Mai, acolo unde vorbim de întârzieri de două luni.

Ovanesian: „Nu știu de ce nu lucrează nimeni pe Ștefan cel Mare”

City managerul a mai menționat despre termenul de finalizare a lucrărilor de pe strada Ștefan cel Mare și despre faptul că, în aceste momente, acolo nu mai lucrează nimeni. 

Termenul de finalizare pe Ștefan cel Mare este sigur iunie 2023, nu poate fi în 2025. De la ultima actualizare a graficului de execuție, pe care am făcut-o publică, nu mai există altă actualizare de la antreprenori. Acum nu mai lucrează nimeni acolo și este evident pentru toată lumea. E clar că nu lucrează nimeni. Nu se știe de ce. Pur și simplu nu se știe. În urmă cu șase luni, fiind eu personal nemulțumită cu mintea mea de femeie avocat și nu de inginer sau antreprenor, fiind nemulțumită de modul în care lucrările se derulează, am convocat întâlniri săptămânale cu fiecare dintre antreprenorii de la cele trei proiecte. În ultimele două luni, de la antreprenorul care lucrează pe Ștefan cel Mare aud aceeași poveste: de luni facem asta, de luni facem aia (...) Nu lucrează nimeni, nu am absolut nicio actualizare la grafic, nu știu de ce nu lucrează nimeni pe Ștefan cel Mare, nu știu. Cu ei ne întâlnim în fiecare joi și în fiecare joi ne spun: acum vine pavelele, acum vine nu știu ce”, a declarat Felicia Ovanesian.

Întrebare despre posibilitatea de reziliere, city managerul a declarat că aceasta există, însă este și un risc: „La momentul la care reziliez, trebuie să fac expertiză să văd ce s-a executat și ce a rămas de executat, după care să fac iar achiziție de lucrări. Achiziția de execuție lucrări poate să dureze un an. Și problema nu e că mă duc în 2025, ci că pierd banii. Dacă nu termin toate proiectele până în noiembrie 2023 pierdem banii, îi dăm de la noi, de la Bugetul Local”, a spus Ovanesian.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233