dobroge.tv

Live

Sărbătoare mare astăzi - tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Intrarea în Biserică a Maicii Domnului! Ce NU ai voie să faci în această zi

21 noiembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prăznuită la 21 noiembrie, este a doua mare sărbătoare religioasă a lunii, după Sfinţii Mihail şi Gavriil, de o importanţă deosebită pentru ortodocși şi catolici.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică are tradiţii care aduc norocul şi sănătatea în familie. În ţara noastră, în tradiţia strămoşească, acestei mari sărbători religioase i se mai spune şi Ovidenia. Deşi Ovidenia este un cuvânt care vine din slavonă cu sens de „intrare”, în popor are înţeles de „vedere, primă apariţie, văz, vedenie”. Mai este întâlnită în anumite regiuni, ca Moldova şi Bucovina, şi sub numele de Vovidenia, cu aceeaşi semnificaţie.

Tradiții și obiceiuri

În tradiţia populară se spune că în ziua de Ovidenie se dechid cerurile şi credincioşii înţeleg graiul animalelor.

Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice. Pentru ca bucuria sărbătorii să nu fie umbrită de post, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește.

În ajunul sărbătorii, se spune că descântătoarele fac „privegherea apei”. Femeile pun apă într-un vas pe care îl lasă peste noapte. Potrivit obiceiului, apa va avea puteri tămăduitoare.

Conform tradiţiei populare, dacă ziua Intrării Maicii Domnului va fi înnorată, peste an vor fi epidemii. Dacă va ninge pe 21 noiembrie vom avea parte de o iarnă lungă şi grea.

Pe 21 noiembrie, ortodocşii merg la biserică la slujbă şi cinstesc această zi prin rugăciune şi ofrande: bucate de post, peşte şi lumânări pe care preoţii le sfinţesc. Toţi cei care respectă această sărbătoare vor avea parte de sănătate, bucurii şi reuşite, iar în anul următor vor avea hambarele pline şi belşug în gospodărie.

Potrivit unui alt obicei, în ziua sărbătorii, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, fiind ținute în apă și la căldură vor înflori și vor putea fi folosite drept sorcove în Noaptea de Anul Nou.

Superstiții

Leac pentru boli: se crede că dacă se pune un vas cu apă în fața unei icoane și se aprinde o lumânare lângă el, apa din vas va putea fi folosită ca leac pentru diverse boli.

Se aprind lumânări: se aprind lumânări pentru copiii nebotezați și pentru celelalte persoane decedate pentru a vedea calea de pe lumea cealaltă luminată în fața lor.

Ce să NU faci

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică creștinii ortodocși nu au voie să spele sau să facă alte treburi casnice.

Tot în această zi nu este bine să stea certați cu cineva și este bine să vă împăcați.


Sursă foto: doxologia.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233