Volumele „Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)” și „Frunze-n vânt” s-au lansat astăzi, la Constanța. FOTO
Dublă lansare de carte astăzi, 19 noiembrie, la Constanța. La sala de Conferințe de la Curtea Brâncovenească, volumele „Glorie și Dramă. Marina Regală Română (1940-1945)” și „Frunze-n vânt”, sub egida Departamentului „Apărarea prin Cultură” a Sindicatului Cadrelor Militare Disponobilizate, au fost prezentate astăzi.
GLORIE și DRAMĂ. MARINA REGALĂ ROMÂNĂ (1940 – 1945), autori C-dor dr. Jipa Rotaru și C-dor dr. Ioan Damaschin. Sunt redate, prin text și imagini, acțiunile de luptă ale Marinei Române, eroismul și sacrificiile marinarilor români, în luptele duse pe Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea, în cel de-al Doilea Război Mondial. În capitolul final al lucrării este redată drama Marinei Regale a României.
În dimineața de 5 septembrie 1944, în condițiile în care România declarase la 23 august, în mod unilateral, Armistițiul cu URSS, trupele sovietice, având un comportament de cotropitori, au confiscat toate navele militare și civile românești, de la mare și fluviu, pe care le-au relocat apoi în porturile sovietice, luând în prizonierat o parte dein echipaje.
Lucrarea reprezintă totodată un omagiu adus celor care au depus Jurământ de Credință să apere Țara și Drapelul, chiar cu prețul vieții, multor eroi marinari fiindu-le mormânt marea și fluvial.
„Lansăm această carte, Glorie și Dramă. Marina Regală Română 1940-1945. De ce această denumire? Noi nu folosim sintagma ‹‹Rezistență prin Cultură››, că încă n-am capitulat. Câtă vreme mai luptăm pentru dreptul nostru la existență, inclusiv prin cultură, folosim termenul ‹‹Apărare››”, a declarat col. Dogaru Mircea, președintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
„FRUNZE-N VÂNT”, autor C-dor ing. Iorgu Paraschiv, poeme și eseuri despre natură, inclusiv despre natura umană.
Activitatea se va desfășura sub egida Departamentului „Apărarea prin Cultură” a Sindicatului Cadrelor Militare Disponobilizate care își propune să promoveze evenimente culturale cum ar fi: lansări de carte de creație literară ori științifică, vernisaje de expoziții de pictură, navomodelism, aeromodelism, etc, - având protagoniști membri ai SCMD.
„Vreau să scot în evidență, în primul rând, tema de fundal a acestui eveniment, și anume, antiteza război și pace. Prima carte, ‹‹Glorie și Dramă››, se referă la trecutul istoric glorios al Marinei Regale Române, în cel de-al Doilea Război Mondial, iar în antiteză cu această primă carte, volumul ‹‹Frunze-n vânt›› este o carte despre pace, iubire, împăcare cu noi înșine și cu cei din jur. Am ales această temă și comparația între oameni și frunze, întrucât ambele ne relevă vremelnicia vieții noastre trecătoare. De altfel, și coperta cărții, clepsidra simbolizează viața și nisipul care se scurge prin clepsidră, oamenii. Este o carte pentru suflet, un medicament pentru suflet, medicament care, de către autor se recomandă a se lua în cantități adecvate, fără sfatul medicului sau farmacistului”, a declarat c-dor ing Iorgu Paraschiv, autorul cărții „Frunza-n vânt”.
„Suntem aici cu ocazia lansării a două cărți scrise de camarazi de-ai noștri și îmi vine în minte titlul unui cărți a lui Camil Petrescu, căreia eu am să-i schimb puțin denumirea și aș dori ca acest eveniment să se numească ‹‹Ultima noapte de război, prima noapte de dragoste›› deoarece, și din conținutul cărților care se lansează, în prima este vorba despre război, în a doua despre viața cotidiană pe care ne-o dorim cu toții. În contextul actual de la graniță, momentul este foarte bun, iar noi, ca foști militari, chiar dacă ne-am ‹‹jucat›› cu rachete, cu torpile, milităm pentru pace și înțelegere cu vecinii și cu toată lumea”, a declarat c-dor. în rezervă Ilie Truță.