dobroge.tv

Live

Militarii de la Centrul 39 Scafandri Constanța se vor antrena la standarde mult mai înalte, în cel mai modern laborator hiperbar

18 noiembrie 2022
Publicitate

Laboratorul hiperbar de la Constanța are în dotare două barocamere cu câte șase și patru locuri, cuplate cu un simulator în care se realizează nivelul de lucru în apă. Aici, scafandrii militari vor putea executa testele de barofuncţie, de oxigen, narcoză şi scufundări profunde. Mai mult, printre altele, vor face și antrenamente pentru salvarea personalului din submarinele avariate. De asemenea, în acest laborator vor găsi toate condițiile necesare unei scufundări la mare adâncime. Acesta a fost achizționat printr-un program cu finanțare europeană.

„Scafandrii îmbrăcați în costume de neopren se echipează cu acest harnașament având în spate butelia de securitate. În momentul în care se întrerupe alimentarea de la suprafață din anumite motive prin acest ombilical care aduce aerul sau amestecul respirator, el trebuie să reacționeze foarte rapid și să treacă pe rezerva pe care și-o duce în spate”, a declarat Emil Avram, șef birou Exploatare Hierbară din cadrul Centrului de Scafandri.

Acesta este echipamentul pe care îl folosește fiecare scafandru la antrenamentele care vor avea loc în laboratorul hiperbar. Aici, împreună cu echipa de la laboratorul de cercetare şi pătrundere sub apă se vor testa şi perfecţiona tehnicile de incursiune subacvatică, precum și modalităţile şi standardele de protecţie a persoanelor care desfăşoară activităţi sub apă.

Dacă ne dorim să mergem la 75 de metri amestecul depresurizare și cel respirator nu va ma fi aer, ci va fi un amestecti sintetic format din heliu și oxigen. Presurizarea se face de echipa de suprafata prin aceste fane de izolare. Ca sa ajungem la 75 m, presurizam în interior până la 7 bari”, a mai declarat Emil Avram, șef birou Exploatare Hierbară din cadrul Centrului de Scafandri.

În acest simulator scafandrii militari se antrenează și simulează scufundări de până la 300 de metri. Au la dispoziție un bazin cu o adâncime de cinci metri iar simularea unei adâncimi de 300 de metri se face cu ajutorul presiunii.

Diametrul este mult mai mare , adancimea nivelului de apă a crescut de la 3 la 5 metri, iar adâncimea de scufundare simulată poate să ducă până la 300 de metri”, a mai declarat Emil Avram, șef birou Exploatare Hierbară din cadrul Centrului de Scafandri.

Prin această nouă adâncime facem exerciții de ridicări, de ranfluare de mici obiecte, nu mai trebuie să le facem direct în mare. Avem 5 metri coloană de apă, avem o altă gamă de exerciții pe care le ducem în acest moment. Nu doar lucrările mecanice, clasice pe care le făceam până acum cu scafandrii în simulator”, a declarat cpt. cdor. Cristian Munteanu, șef laborator Centrul 39 Scafandri.

Sistemul mai are în componență două barocamere de șase și patru locuri. Acestea sunt folosite pentru testarea scafandrilor la testele de barofuncție și testele de oxigen. Testele sunt destul de dure. Și asta pentru că, susține șeful biroului de exploatare hierbară, la adâncimi de peste 70 de metri „nimeni nu scapă de această narcoză”.

Scafandrii pot să stea în scufundare, la scufundările unitare în funcție de tabelele de compresie, până la trei ore. La scufundările în saturație au timp de lucru și până la șase ore. Scufundarea în saturație este mai complexă când scafandrii rămân în barocamare presurizați și trec să se antreneze în simulator aici”, a mai declarat Emil Avram, șef birou Exploatare Hierbară din cadrul Centrului de Scafandri.

Avem control pe absolut toți parametrii, sunt monitorizați în permanență. Atât gazele din barocamere, nivelul de oxygen, nivelul e CO2, umiditate, temperatură, tot ce avem nevoie. Heliu dacă este în amestec, dacă avem un astfel de amestec respirator la acel moment”, a mai declarat cpt. cdor. Cristian Munteanu, șef laborator Centrul 39 Scafandri.

În cazul scfandrilor de mare adâncime dotarea cu un astfel de sistem era mai mult decât necesară, mai ales că lucrul în mediul subacvatic este foarte periculos si oricând pot apărea accidente.

Începând de la tăiere/sudură subacvatică, lucru cu scule subacvatice pneumatice, noi îi pregătim să fie apți atunci când ies în mediul marin”, a declarat maistru Dumitru Sârbu, instructor de mare adâncime.

Centrul de Scafandri a împlinit în această săptămână 55 de ani de la înființarea primei structuri de scafandri militari din România.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233