dobroge.tv

Live

Investiții importante în Portul Constanța: se va construi un terminal de tip ferryboat, unde marfa se va descărca și controla mult mai ușor și mai rapid

16 noiembrie 2022
Publicitate

Se fac noi pași în ceea ce privește investițiile în Portul Constanța. Acesta ar urma să se transforme într-un hub important la Marea Neagră. Un terminal de tip ferryboat, unde marfa se va descărca și controla mult mai ușor și mai rapid va fi construit în port. Astfel, transportul de mărfuri din Asia către Europa se va face mult mai ușor. Mai mult, terminalul permite presiuni de până la 22 de tone/mp ceea ce înseamnă dublul celei mai puternice platforme existente în port, care permite până la 11 tone/mp. Investiția demarată în Portul Constanța Sud Agigea are o valoare estimată de 75 de milioane de dolari.

Două dane unde vor putea acosta navele de tip ferryboat urmează să fie amenajate în Portul Constanța Sud Agigea. Terminalul va fi conceput pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor agabaritice, neomogene, cu forme, volume și greutăți variate. Astfel, va crește și capacitatea de operare a portului.

Este cea mai importantă investiție din Portul Constanța. Această investiție va crește capacitatea de operare în Portul Constanța nu doar în terminalul nostru, va solidifica poziția noastră geostrategică ca poartă de intrare estică a Europei, pe unde fluxurile de mărfuri vor veni din Asia, din Orientul Mijlociu, într-un mod mult mai eficient nu doar pentru România, Moldova, Ucraina, Serbia, dar și pentru Ungaria, Austria și Germania, respectiv restul Europei”, a declarat Cosmin Cârstea, director general.

Destinația principală este un terminal ROPAX RORO și de asemenea, platformă de depozitare pentru mărfuri speciale. Bineînțeles, în cadrul proiectului reabilităm și trei dane în lungime de 550 de metri”, a declarat Sorin Petrec, șef Serviciul Proiecte Speciale.

Portul Constanța are o capacitate de scanare și control suficientă pentru traficul de mărfuri actual. Însă, dacă acesta va crește, cel mai probabil, portul nu va face față. De pildă, acum capacitatea de scanare este limitată la șase unități pe oră ceea ce înseamnă foarte puțin. În plan, este și punerea în funcțiune a unui nou scaner cu o capacitatea de 10 ori mai mare.

Alternativa propusă de noi este mai rapidă întrucât sau de la Portul Karasu până la Portul Constanța navele vor face opt ore, operarea la noi se va face în câteva ore. Manifestul va fi gata în momentul în care nava pleacă din Turcia. Odată ce mărfurile vor fi descărcate în terminal, ele vor fi scanate folosind un scaner cu o tehnologie ultramodernă. Este un scaner drive thru”, a mai declarat Cosmin Cârstea, director general.

Scanerul va fi conectat direct la autoritățile vamale astfel încât inspectorii vor avea instantaneu informația legată de mărfurile din containere”, a mai declarat Sorin Petrec, șef Serviciul Proiecte Speciale.

Lucrările au început încă din luna mai, iar în acest moment 30% din ele sunt gata. Terminalul RORO ar trebui să fie gata în luna decembrie 2023. Investiția se ridică la aproximativ 75 de milioane de dolari. Odată cu construirea acestui terminal există premisele ca el să se transforme într-un hub al transportului RORO în Marea Neagră prin dezvoltarea unor rute către Turcia, în primă fază și Georgia într-o a doua fază.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233