dobroge.tv

Live

Volumul ''Grecii Constanței vechi'' a fost lansat la Constanța. Constantin Cheramidoglu: ''Sper să privească mai cu atenție către vremurile trecute''

14 noiembrie 2022
Publicitate

Volumul „Grecii Constanței vechi” a fost lansat la Constanța. În această carte, autorul ne prezintă o parte a minorităților care au scris istoria orașului de pe malul mării. Aici veți citi despre greci, despre rolul lor în societate dar și despre cum s-a zbătut comunitatea elenă de-a lungul unui secol. Volumul este scris de doctorul Constantin Cheramidoglu și este editat sub egida Comunității Elene „Elpis”.

Momentul afirmării comunității elene în Dobrogea începe în anul 1858. Construcțiile de modernizare a Constanței și a Dobrogei au adus însă cel mai mare aflux de muncitori greci. Aceștia au participat la construirea podului de la Cernavodă, dar și la marile lucrări care au avut loc în portul de la malul mării. Și nu este singurul domeniu în care greci și-au pus amprenta. Toate acestea și nu numai se regăsesc în volumul „Grecii Constanței Vechi”.

„Cum trăiau grecii la Constanța atunci, preocupările lor, cum simțeau ei evoluția societății, mai ales în perioadele când în Grecia erau probleme, cum au fost anii 1923 și 1935. Constanța era un oraș de emigranți. Oameni veniți din toate colțurile lumii. Ei nu veneau aici să se exprime pe plan național, ci veneau să facă bani, să traiască. Aspectul economic era cel care prima”, a declarat dr. Constantin CHERAMIDOGLU, autorul cărții „Grecii Constanței Vechi”.

Cartea, scrisă de doctorul Constantin Cheramidoglu, a fost lansată weekend-ul trecut la Constanța. Volumul este împărțit în nouă capitole, are 548 de pagini și conține informații despre membrii comunității elene din Constanța din perioada 1850-1950.

„Sper să privească mai cu atenție către vremurile trecute. Să încerce să înțeleagă evoluția acestui oraș pentru că este trecutul nostru și este bine să ne bazăm pe ceva, că avem un trecut pe care îl cunoaștem, nu un album de fotografii acasă, uitat și pe care nu știm pe cine reprezintă”, a precizat dr. Constantin CHERAMIDOGLU, autorul cărții „Grecii Constanței Vechi”.

„Grecii reprezintă istoria Constanței. Această carte este prima dintr-o succesiune ce va arăta nu numai despre greci, pentru că în carte nu scrie numai despre greci, scrie și despre Constanța, scrie despre vremurile trecute, despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat. Cartea reprezintă la ora asta, o carte de căpătâi în ceea ce privește greci”, a spus Anton ANTONIADIS, președinte Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța.

În acest volum se regăsesc și documente, dar și fotografii din acele vremuri. Nu lipsesc nici articolele din ziare. Toate acestea nu vor face altceva decât să ajute cititorul să înțeleagă mai bine rolul important pe care l-a avut comunitatea elenă în Dobrogea, dar mai ales în Constanța.

„Aduce în centrul atenției publicului larg 100 de ani din istoria Constanței cumulată cu istoria grecilor din acest oraș. Eu sunt un cetățean al cărui bunic și străbunic au venit în anul 1910-1912 în România. Au investit în primele zone petroliere ale acestei țări. Ei fac parte din categoria grecilor comercianți”, a spus prof. univ. dr. Dragoș-Gabriel ZISOPOL, deputatul Uniunii Elene din România.

„Ca să te familiarizezi cu Grecia este neapărată nevoie ca să stai câteva ore la Constanța. Dacă am sta mai mult la Constanța, am învăța grecește mai iute ca la Atena căci acolo se vorbește mai mult românește decât aici. Este vorba de un citat. Mie mi se pare că este o chintesență a acestei cărți și o chintesență a ceea ce trebuie să știm despre Constanța, din punct de vedere al comunității elene”, a declarat dr. Corina APOSTOLEANU, bibliotecar.

Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța în Sala Pictată și a fost organizat de Comunitatea Elenă „Elpis” cu ocazia Zilei Dobrogei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233