dobroge.tv

Live

Lăsata Secului pentru postul Crăciunului. Tradiții, obiceiuri, superstiții și ce NU este bine să faci astăzi

Lăsata Secului pentru postul Crăciunului. Tradiții, obiceiuri, superstiții și ce NU este bine să faci astăzi
14 noiembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

14 noiembrie este o zi foarte importantă pentru creștinii ortodocși, atunci când este sărbătorită Lăsate Secului. Este o zi încărcată de semnificație, una specială în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să faci.

Creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului înainte de a intra în Postul Crăciunului. De această zi sunt legate multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate și în ziua de azi. Una dintre ele spune că finii trebuie să meargă la nași cu o zi înainte de a începe Postul Crăciunului.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției, finii trebuie să meargă la nași pentru a-și cere iertare pentru greșelile pe care le-au făcut în timpul anului față de ei. După ce primesc iertarea nașilor, se așază la masă și servesc din bucatele tradiționale pregătite în aceeași zi.

De asemenea, finii trebuie să meargă la nași cu plocon. Mai mult de atât, în trecut, finii obișnuiau să vină la nași pentru a le cere iertare cu o găină friptă, o sticlă de vin și un colac mare sau o turtă.

Lăsata Secului de Crăciun a fost și încă este ocazia perfectă pentru ca finii și nașii să se întâlnească. Este una dintre tradițiile care încă se păstrează în majoritatea țării.

Una dintre cele mai importante tradiții spune că, în ziua dinaintea începerii postului, toate familiile de creștini trebuie să petreacă împreună cu mâncăruri alese. Toate resturile de la masă se strâng într-o față de masă, iar mai apoi se scutură în a doua zi spre răsărit.

Un alt obicei, cel mai des întâlnit în Ardeal, spune că femeile trebuie să spele toate vasele în care au gătit mâncare dulce, pentru ca ele să poată fi folosite pentru mâncare de post. În unele zone, există tradiția „bătutul pernelor”. Fetele nemăritate încearcă astfel să-și îmblânzească soarta pentru a-și găsi perechea.

Este și o vreme a prezicerilor. De exemplu, dacă pieptul de găină fripte este gras, înseamnă că iarna va fi una grea, geroasă și viscolită. În schimb, dacă este lipsit de grăsime, iarna va fi una blândă și vara rodnică.

Superstiții

O altă superstiție spune că, de Lăsata Secului, gospodinele trebuie să pună vasele cu gura în jos, pentru ca spiritele rele să nu intre în ele. Totodată, vremea dinainte de Postul Crăciunului este un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvară, spun bătrânii.

Dacă vremea nu este foarte aspră, înseamnă că primăvara va aduce multe ploi. De Lăsata Secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru sufletele celor care au trecut în neființă.

În unele sate din Covasna, de Lăsata Secului se practică un obicei foarte vechi, numit „focurile purificatoare”. Atunci când se lasă seara, sătenii merg pe dealuri pentru a aprinde focul. Se spune că acest lucru purifică comunitatea și alungă toate spiritele rele.

Ce nu este bine să faci în această zi

Este interzis să împrumuți pe cineva cu ceva! Tradiția este în general specifică zonelor de munte. Nu este bine să dai obiecte de împrumut în Post deoarece se spune că lupii vor da târcoale case tale. Cel care va împrumuta pe cineva cu bani, nu va avea parte de ei de sărbători.

De asemenea, nu este bine să mănânci carne de porc de Lăsata Secului. Este bine să consumi ouă de puică și ciorbă de pește în această zi importantă.

Femeile nu au voie să toarcă sau să coasă în această zi, deoarece se spune că vor atrage boli și rele asupra lor și asupra familiei;

Rudele care se strâng la masă de Lăsata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă. Trebuie să aducă un colac mare uns cu miere, o sticlă de vin și o găină friptă;

Nu se pune față de masă colorată;

Nu se spală haine;

Nu se servește mâncare nesărată;

De Lăsata Secului, nu se așază farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Dacă acestea sunt așezate pe masă în mod aleatoriu, se spune că familia va avea parte de necazuri în gospodărie;

Masa trebuie să fie așezată cu fața spre răsărit, indiferent dacă este vorba despre cină sau prânz.


Sursă foto: playtech.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233