Dobrogea, în haine de sărbătoare: 144 de ani de când a devenit parte a României. Programul evenimentelor de la Constanța
Astăzi se împlinesc 144 de ani de când Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878.
Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană, iar Constanţa s-a numit Kustenge. Dobrogea a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.
Ziua Dobrogei este marcată ca sărbătoare publică din 2015.
Emenimente cu ocazia Zilei Dobrogei
Ziua Dobrogei va fi marcată printr-o serie de evenimente organizate de Primăria Constanța și Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.
Luni, 14 noiembrie, de la ora 12.30, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”va avea loc expoziția „Dobrogea în culorile toamnei – expoziție de pictură, fotografie și design vestimentar”. Vizitatorii vor putea admira lucrările realizate în cadrul proiectului cultural artistic Tabăra de pictură KREATOR ART, la care au participat cursanții claselor de pictură, fotografie și design vestimentar.
De la ora 13.00, va avea loc vernisajul expoziției „Datina 100 de ediții”. Cu acest prilej, veți putea revedea numere vechi ale Revistei din anii ’90, cu sprijinul Bibliotecii Județene, dar și cele mai actuale numere ale Revistei. Revista „Datina” este o publicație de tradiție, ce apare lunar sub egida Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Intrarea este liberă.
De la ora 18.00, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va găzdui un spectacol al tradițiilor dobrogene. Vor crea o atmosferă de sărbătoare: Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ansamblul „Izvorașul Dobrogean”, Ansamblul „Elpis” al Comunității Elene Constanța, Ansamblul „Iholu” al Comunităţii Aromâne din România, filiala Constanţa, Ansamblul „Kaytarma” din Valu Lui Traian al Uniunii Democrate a Turco-Tătarilor Musulmani din România, Ansamblul folcloric universitar „Ovidius”, Ansamblul UDTTMR „CanRenkler” din Topraisar, Ansamblul „Goluboe More” al Comunității Ruşilor Lipoveni, Ansamblul „Delikanlilar” al Uniunii Democrate Turce din România, Trupa „Şatra” a comunităţii rrome din Mangalia. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Tot luni, 14 niembrie, spectatorii sunt așteptați la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța de la ora 18.00pentru filmul „Breaking News“(2017, r. Iulia Rugină) filmat în Dobrogea, cu Andi Vasluianu și Voica Oltean în rolurile principale. Filmul spune povestea unui cunoscut reporter TV care trebuie să realizeze unul dintre cele mai grele reportaje din viața lui.
Iar ultima proiecție din program este Neidentificat(r. Bogdan Georgi Apetri, 2020), un film polițist premiat la Festivalul Internațional de Film Transilvania sau la Festivalul de Film de la Varșovia. Actorul din rolul principal, Bogdan Farcaș, va fi prezent la Constanța pentru o discuție cu publicul. Acesta are loc tot la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, de la ora 19.30.
Muzeul de Artă Constanţa sărbătorește Ziua Dobrogei printr-un dublu eveniment: lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu” și vernisajul expoziției „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”. Astfel, luni, 14 noiembrie 2022, începând cu ora 16.00, va avea loc vernisajul expoziției de grafică „Clădiri de patrimoniu ale Constanței multietnice”, urmat de lansarea Catalogului „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu”, publicat la Editura Monitorul Oficial, în anul 2022. Catalogul „Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu” prezintă cele 182 lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, semnate de mari maeștri ai artei moderne românești, aflate în patrimoniu grație generozității doctorului Gheorghe D. Vintilă, care dona comunei natale Topalu, la data de 27 august 1960, lucrările de artă pe care le colecționase de-a lungul vieții sale.
Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a pregătit suprize pentru constănțeni și nu numai. Vizitatorii vor avea parte de intrare gratuită la toate secțiile: Delfinariu, Planetariu, Acvariu, Microrezervația și Echitația.
Sursă foto: arhivă Dobrogea TV