CONSTANȚA. Profesor Arșaluis Sarchisian Gurău a primit premiul Uniunii Armenilor din România pe anul 2022. GALERIE FOTO
Sâmbătă, 12 noiembrie, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, a avut loc decernarea premiului Uniunii Armenilor din România pe anul 2022. Distincția este acordată anual celor care, prin munca și implicarea lor, aduc valoare etniei din care fac parte. Acesta a fost primit de profesor Arșaluis Sarchisian Gurău.
La eveniment au participat Excelența sa Ambasadorul Republicii Armenia la București, Sergey Minasyan, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, președintele Sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, Liviu Merdinian și managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici.
„Acesta este un prilej de mândrie pentru întreaga comunitate armeană a României, o ocazie de recunoaștere a unei personalități de excepție, a unui model uman și profesional al armenilor din România”, transmit reprezentanții Uniunii Armenilor din România.
Arșaluis Sarchisian Gurău s-a născut la 15 decembrie 1941, în Constanța. În toți anii de studiu a avut rezultate deosebite. A urmat clasele primare la Școala Armeană, gimnaziul la Școala Elementară de Fete și Liceul „Mihai Eminescu” (astăzi Colegiul Național „Mihai Eminescu”). Și-a continuat apoi studiile la Institutul Pedagogic din Constanța, Facultatea de Filologie și la Facultatea de limba si literatura română din cadrul Universității București.
Cunoscătoare și admiratoare a culturii armene și române deopotrivă, a excelat în toate pozițiile pe care parcursul profesional i le-a scos în cale, atât la școala generală la care a fost repartizată după absolvire, cât și la Liceul Pedagogic unde, în urma unui concurs a ocupat primul loc și unde a devenit din oficiu profesor metodist. În același timp, a fost numită de către Inspectoratul Școlar Județean lector la cursurile de perfecționare ale profesorilor de limbă română din Ungaria.
Totodată, a desfășurat o bogată activitate socială și culturală, atât în școală, cât și în afara ei. Ca membră a Societății de Științe Filologice a participat la simpozioane și sesiuni științifice cu comunicări și referate care, actualizate, au fost publicate ulterior în diverse reviste sau în cărți personale.
În februarie 1990, doamna profesor Gurău a fost printre membrii fondatori ai filialei din Constanța a Uniunii Armenilor din România, făcând parte din Comitetul director. În această calitate a desfășurat o lungă și fecundă activitate în cadrul uniunii.
„Considerăm că întreaga activitate a acestui strălucit reprezentant al comunității armene exprimă seriozitatea şi profunzimea sa științifică, precum şi o mare corectitudine îmbinată cu o neobișnuită putere de muncă. O asigurăm de întreaga noastră admirație și gratitudine”, transmit reprezentanții Uniunii Armenilor din România.
Sursă foto: Dobrogea TV