dobroge.tv

Live

Tarabe părăsite, magazine cu lacătul pe ușă și pustiu. Așa arată în prezent Piața Pescăruș, din cartierul Faleză Nord: ''Era foarte frumoasă, îngrijită''

03 noiembrie 2022
Publicitate

Tarabe părăsite, magazine cu lacătul pe ușă și mai nimeni în jur. Așa arată în prezent Piața Pescăruș din cartierul Faleză Nord. Deși existau promisiuni încă de pe vremea fostei conduceri că piața va fi reabilitată, nici până acum nu s-a schimbat nimic. Puținii comercianți care au mai rămas aici sunt sceptici și spun că în fiecare zi tot mai puțini oameni le calcă pragul. De cealaltă parte, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat susțin că a fost abia semnat contractul de proiectare.

În Constanța există câteva piețe aglomerate cum ar fi Piața Tomis III, Piața Griviței sau Piața Brotăcei, însă mai sunt și altele mai puțin vizitate precum Piața Tic Tac sau Piața Pescăruș din cartierul Faleză Nord. Aici doar doi comercianți mai țin obloanele deschise pentru puținii constănțeni care le trec pragul.

„Știu că piața asta era foarte frumoasă, îngrijită, nu vedeți cum arată acum? Neîngrijită. Dacă s-ar aranja piața va fi mult mai frumos, totuși de sărbători mai vine lumea și cumpără”, a spus Ionica, vânzătoare.

Ionica lucrează la Carmangeria din Piața Pescăruș de mai bine de un an, însă încăsările sunt din ce în ce mai mici și asta pentru că nu sunt clienți, spune aceasta. Cândva piața era plină de oameni, iar tarabele erau încărcate cu tot felul de trufandale, acum pe ele s-a așezat praful și rugina.

„Așa și așa. Lumea nu prea mai are bani. Cumpără câte puțin, față de cum era odată, nu. Mai ales că s-au ridicat și prețurile”, a mai spus Ionica.

Constănțenii sunt și ei supărați. Aceștia susțin că municipalitatea ar trebui să intervină cât mai repede pentru că s-au săturat de promisiuni. Promisiuni pe care le au încă din 2019. Atunci, vechea conducere a Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat a anunțat că piața va intra într-un amplu proces de modernizare.

„Nu vedeți cum stă pustie? Marfa se strică. Asta e treaba autorităților din Constanța, această piață era una vestită.”, „Mai rău ca pustie. Acolo era carnea, acolo textile, metalul, aici alimenatară, aici aprozar, aici pește, dincolo erau măruntaie și acum nimic, toate sunt închise”, sunt de părere unii constănţeni.

Concret, în 2019 primăria anunţa că piața agroalimentară Pescăruș din Faleză Nord va fi reabilitată. Atunci, întreaga zonă a fost îngrădită pentru renovare. Un an mai târziu, autoritățile au făcut aceleași promisiuni.

„Spațiul va fi complet reamenajat, pentru a veni în întâmpinarea locuitorilor din această zonă a municipiului, care, nu de puține ori, s-au plâns că nu au acces la alimente proaspete, pe care doar producătorii locali le pot furniza. (…) perimetrul pieței a fost delimitat, iar accesul auto a fost blocat cu jardinière. (…) De asemenea, echipele municipalității au reparat trotuarele și au înlocuit bordurile”, transmiteau autoritățile locale în luna august 2020 printr-o postare pe pagina de socializare a Primăriei Constanța

„Se zvonea într-un timp că se va reamenaja și se va moderniza acest loc, mai ales că este într-un cartier cât de cât bun al Constanței”, a spus o constănţeancă.

Tot în aceeași lună, fostul director al Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat, Florin Gheorghe spunea că prin reamenajare, numărul de tarabe unde comercianții își expun marfa va crește de la 7, câte erau atunci, la minimum 40.

„În această piață vom reabilita fațada clădirilor existente și platoul acesta va fi reamenajat, deci va fi pavat cu piatră cubică. Ceea ce e un fel de șopron acum, va fi înlocuit cu o structură metalică - metal și lemn, modernă, care se va încadra în zonă foarte bine”, spunea Florin Gheorghe, fostul director al RAEDPP.

Însă, de atunci și până acum au mai trecut doi ani, iar la cârma orașului a venit un alt primar. Mai mult, și conducerea RAEDPP s-a tot schimbat. În luna iunie 2022 a fost eliberat certificatul de urbanism necesar pentru realizarea obiectivului de investiții. Acesta are o valabilitate de un an. Două luni mai târziu, Regia a lansat procedura de achiziție pentru ,,Documentație de Avizare a lucrărilor de intervenții DALI, pentru proiectul ,,Reamenajare piață agroalimentară Pescăruș”, iar luna trecută contractul a fost semnat. Durata este de 60 de zile cu posibilitatea de prelungire și are o valoare de peste 54 de mii de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233