Sorin Grindeanu: Cele 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa intrate în procedura de urgenţă sunt finalizate
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a efectuat, marți, 1 noiembrie, împreună cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, o vizită în Portul Constanța, în vederea derulării proiectelor și analizei situației cu directorii Portului Constanța, CFR Infrastructură și Administrației Canalelor Navigabile Constanța.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că acele 35 de linii de cale ferată din Portul Constanţa pentru care reabilitarea se face în procedură de urgenţă sunt finalizate, precizând că restul de 64 de linii de cale ferată au fost împărţite în trei loturi, din care pentru două au fost adjudecate licitaţiile, iar cel de-al treilea se află în perioada de finalizare.
„Am pornit undeva în primăvară cu ceea ce am găsit aici pe zona feroviară și anume acele 99 de linii de cale ferată care arătau cum arătau, cu vegetație crescută, cu vagoane abandonate și am prioritizat lucrurile. Cu 35 de linii am intrat pe procedură de urgență și am beneficiat de cei 200 de milioane de lei de la Fondul de Rezervă și cele 35 de linii, mare parte din ele au fost
deja recepționate, și anume 19, iar celelalte 16 urmând ca în 10 zile să fie și ele recepționate”, a declarat Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a menționat că celelalte 64 de linii de cale ferată au fost împărțite în trei loturi și deja s-au ținut licitațiile și au fost adjudecați constructorii pentru două loturi, iar pentru al treilea suntem în perioada de finalizare, perioadă în care se mai dau clarificări.
El a mai afirmat că unul din punctele care nu a funcţionat la ritmul la care trebuia este legat de atragerea de fonduri europene.
„Să ştiţi că unul din punctele care nu a funcţionat la ritmul la care trebuia este cel legat de atragerea de fonduri europene în anii trecuţi şi nu vreau să dau vina pe nimeni pentru că nu e o chestiune în care să fie vinovată o singură persoană. Eu cred că acest ritm trebuie să fie schimbat şi una din sursele de finanţare pe care Portul Constanţa nu are voie să o rateze. Vorbeam mai devreme cu directorul general de la CFR Infrastructură şi îmi spunea că pe diferite programe europene, fie că vorbim de CEF, fie că vorbim de Programul Operaţional Transporturi doar pe CFR în această zonă, pe exerciţiul bugetar viitor, sunt undeva la peste 800 de milioane de euro, fără TVA, care sunt prevăzuţi pentru anii viitori pe Programul Operaţional Transporturi în această zonă în dezvoltarea infrastructurii feroviare din zona Portului Constanţa. Este o chestiune pe care cei de la CFR sunt obligaţi să o facă, dacă dorim să avem dezvoltarea propusă”, a explicat Sorin Grindeanu.
Sursă foto: captură Facebook Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România