Sorin Grindeanu și Marcel Ciolacu, vizită la Constanța: „În Portul Constanța vorbim de o modernizare de peste un miliard de euro din fonduri nerambursabile”. VIDEO
Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a efectuat, marți, 1 noiembrie, o vizită în Portul Constanța, în vederea derulării proiectelor și analizei situației cu directorii Portului Constanța, CFR Infrastructură și Administrației Canalelor Navigabile Constanța.
Alături de Sorin Grindeanu la Constanța se află și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
„În martie-aprilie am constatat cu toții jungla pe infrastructura de căi ferate și mă bucur mult că astăzi am constatat că acea junglă a dispărut, aici mă refer la vegetație. Sunt ferm convins că anumite animale au mai rămas prin port, dar domnul director împreună cu Protecția Animalelor o să rezolve și această problemă în scurt timp”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
El a menționat că foarte mulți miniștrii post-decembriști și-au arătat atenția în mod deosebit pe infrastructura rutieră pentru că politic, este mai ușor de vândut și mult mai ușor de comunicat pe așteptarea fiecăruia dintre noi pentru că ne deplasăm cu autovehiculele proprii. Astfel, el menționează că este pentru prima oară o schimbare de viziune în Ministerul Transporturilor și o atenție deosebită din partea ministrului Sorin Grindeanu către infrastructura de căi ferate.
„Am văzut cu toții, mai ales după declanșarea conflictului din Ucraina, cât de importantă este această infrastructură și cât de important este Portul Constanța, care din acest moment a devenit un hub principal de intrare în primul rând, a grânelor, către toată Europa. Avem de a face anul acesta cu o creștere de 400% față de perioada din 2020, 2021 în privința contractării lucrărilor de construcție și modernizare în infrastructura rutieră, respectiv 16,7 milioane de lei fără TVA. În Portul Constanța vorbim de o modernizare de peste un miliard de euro din fonduri nerambursabile. Reprezintă cea mai bună dovadă că România își dorește să devină un puternic jucător regional”, a mai declarat Ciolacu.
Absorbția de Fonduri Europene de anul acesta a Ministerului Transporturilor este de 8,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului, a mai adăugat Ciolacu.
Grindeanu: „Constanța e pe locul doi ca frecvență a vizitelor pe care le-am făcut”
„În mod sigur Constanța e pe locul doi ca frecvență a vizitelor pe care le-am făcut în acest un an, după Timișoara. Asta e, mă mai duc și acasă periodic. Dar, Constanța, în mod sigur este pe locul doi”, a menționat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Ministrul a punctat câteva aspecte punctuale.
„Am pornit undeva în primăvară cu ceea ce am găsit aici pe zona feroviară și anume acele 99 de linii de cale ferată care arătau cum arătau, cu vegetație crescută, cu vagoane abandonate și am prioritizat lucrurile. Cu 35 de linii am intrat pe procedură de urgență și am beneficiat de cei 200 de milioane de lei de la Fondul de Rezervă și cele 35 de linii, mare parte din ele au fost deja recepționate, și anume 19, iar celelalte 16 urmând ca în 10 zile să fie și ele recepționate”, a declarat Grindeanu.
Ministrul Transporturilor a menționat că celelalte 64 de linii de cale ferată au fost împărțite în trei loturi și deja s-au ținut licitațiile și au fost adjudecați constructorii pentru două loturi, iar pentru al treilea suntem în perioada de finalizare, perioadă în care se mai dau clarificări.
„Despre investițiile din Port, unul din punctele care nu a funcționat la ritmul la care trebuia este cel legat de atragerea de Fonduri Europene în anii trecuți. Nu vreau să dau vina pe nimeni pentru că nu e o chestiune în care să fie vinovată o singură persoană. Eu cred că acest ritm trebuie să fie schimbat și una din sursele de finanțare pe care Portul Constanța nu are voie să o rateze.
Directorul general de la CFR Infrastructură îmi spunea că pe diferite programe Europene, fie că vorbim de CEF, fie că vorbim de Programul Operațional Transporturi, doar pe CFR în această zonă, pe exercițiul bugetar viitor sunt undeva la peste 800 de milioane de euro fără TVA care sunt prevăzuți pentru anii viitori, pe Programul Operațional Transporturi în această zonă, în dezvoltarea infrastructurii feroviare din zona Portului Constanța. Este o chestiune pe care cei de la CFR sunt obligați să o facă dacă dorim să avem dezvoltarea propusă”, a mai menționat Sorin Grindeanu.
Legat de faptul că anul acesta s-au semnat contracte multe, s-a și făcut absorbție ministrul a adăugat: „Vă spun un secret. Să știți că nu puteam să facem autostrăzi, de exemplu, dacă nu aveam contracte semnate. De 30 de ani se vorbește de Sibiu-Pitești, un exemplu de autostradă. Dar doar se vorbește. În ultimul an, s-au semnat de abia contractele pentru loturile 2, 3 și 4, adică loturile care traversează munții, acele tronsoane dificilă. Până acum doar ne doream. Ca să poți să faci autostrăzi, trebuie să ai la bază contracte. Ca să poți să faci cale ferată trebuie să ai la bază contracte. Ca să poți să faci modernizare în Portul Constanța, trebuie să ai contracte”.
Ministrul a menționat că anul acesta s-au semnat, ca valoare, contracte de peste 16 miliarde de lei, de patru ori mai mult față de anul trecut. Iar ca rată de absorbție, din ultimele calcule făcute, este vorba de undeva spre 10 miliarde, 200% față de anul trecut. De asemenea, el a menționat că absorbția pe ceea ce consemna anul 2023 „va fi una imensă la Ministerul Transporturilor pentru că vor intra în execuție toate aceste contracte, ceea ce e un lucru bun”.
„Vă mai anunț un lucru. Ministerul Transporturilor, pentru prima dată va încheia undeva cu 10-11 luni înainte de termen toate fondurile pe POIM. Știți că avem termen până la finalul anului 2023 să cheltuim toți banii prevăzuți în Exercițiul Bugetar 2014-2020. Noi o să terminăm undeva în ianuarie-februarie toate sumele. Este pentru prima dată de când suntem membrii ai Uniunii Europene, când reușim să accesăm toate sumele prevăzute pe Infrastructură Mare.
Am depus această cerere, ca pentru cele 10 luni rămase de anul viitor de la alte programe care nu reușesc să-și facă această absorbție, Ministerul Transporturilor să poată să acceseze în plus bani în cele 10 luni rămase. Este un lucru important și care asigură de asemenea Finanțare Europeană pentru multe proiecte. Și am depus deja această cerere către Fondurile Europene și am trimis-o și către Comisia Europeană. Comisia a și răspuns că da, sunt de acord”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Sursă video: Facebook Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România