Ziua Armatei Române, sărbătorită la Constanța
Izvoarele istorice atestă faptul că, la data de 25 octombrie 1944, după lupte grele şi cu preţul vieţii a 50.000 de soldaţi, oraşul Cărei a fost eliberat de sub ocupaţie străină. Victoria a fost posibilă în urma unei intense ofensive pentru eliberarea nord-vestului României, prin obţinerea de victorii succesive la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea şi Satu-Mare.
Pentru omagierea acestor victorii şi a eroilor căzuţi de-a lungul timpului, ziua de 25 octombrie a fost proclamată „Ziua Armatei României”, prin Decretul nr. 381 din data de 1 octombrie 1959, pentru declararea zilei de 25 octombrie ca „Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române”.
La Constanţa, ceremonia a fost organizată la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic Constanţa, începând cu ora 11.00, iar la activitate au participat contraamiralul de flotilă Valentin Iacoblev, comandant al Comandamentului Componentei Navale, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, veterani de război şi veterani din teatrele de operaţii, comandanţi ai unităţilor militare din Constanţa şi cercetaşii din centrele locale, „Dacia Pontica” şi „Bleu-Marin”. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
La eveniment a fost prezent prefectul Silviu Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța , Mihai Lupu. Din partea Primăriei Constanța este prezent viceprimarul Florin Cocargeanu.
„Viața de militar a impus multe sacrificii. Sunteți adevărate exemple pentru întreaga comunitate. Acum suntem într-un context dificil. La granițele noastre se desfășoară un război. Oamenii privește înspre dumeavostră cu speranță și cu liniște. La mulți ani dumneavoastră, bravo ostași!”, a transmis Silviu Coșa.
„În această zi solemnă, aducem un omagiu şi ne exprimăm recunoştinţa faţă de eroii căzuţi pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei. Totodată, ne îndreptăm gândurile către militarii noştri, oriunde s-ar afla ei, în misiuni în țară sau în cele ale alianțelor internaționale. Armata României este o instituţie demnă de trecutul și de eroii săi, un reper moral, un instrument de stabilitate, siguranţă şi echilibru naţional. Militarii noștri ne fac cinste şi dovedesc, în misiunile lor, că spiritul de sacrificiu, disciplina și camaraderia sunt valori și trăsături de caracter definitorii ale poporului român. În contextul actual, avem nevoie, mai mult ca oricând, să putem conta pe militarii noştri, oferindu-le tot respectul și sprijinul nostru. La mulţi ani, Armatei Române!”, a transmis Mihai Lupu.
De la ora 19.00, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor, pe itinerarul Sala Sporturilor - Bulevardul Tomis - Prefectură - Monumentul Victoriei.
Sursă foto/video: Facebook Mihai Lupu