dobroge.tv

Live

ANPC vrea modificarea meniurilor din restaurante. Patronii de pe litoral sunt revoltați: „Devenim prozatori. Trebuie să vedem de unde provine carnea, când s-a născut porcul”

19 octombrie 2022
Publicitate

Mocnește revolta în restaurantele de pe litoral. Toate meniurile vor trebui schimbate pentu că Protecția Consumatorului vrea ca să fie afișate informații despre caloriile mâncării, acizii grași prezenți în fiecare porție și locul de proveniență a fripturii: de porc, de vită sau de pui. Ordinul ANPC care îi obligă pe bucătari sau șefi de sală să calculeze caloriile, intră în vigoare pe 20 decembrie, iar afaceriștii din turism spun că este „caraghios”.

Protecția Consumatorilor a dat un Ordin prin care obligă toate unitățile de alimentație publică să scrie în meniuri tipurile şi cantitățile ingredientelor folosite într-o rețetă de bucătărie. Afaceriștii de pe litoral au rămas fără cuvinte.

Fiecare animal trebuie să aibă un pedigree, în cazul ăsta, nu? Trebuie să știm când s-a născut, ce-a mâncat, dacă a avut concentrate, dacă a mâncat natural. În cazul ăsta noi devenim prozatori. Trebuie să scriem un roman și să vedem de unde provine carnea, când s-a născut porcul, când s-a născut vita și cu ce s-a hrănit”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele patronatului din Mamaia.

Mi se pare puțin aberant, într-un meniu ca să trec de unde am cules verdeața, de pe ce câmp, animalul: unde a păscut, ce iarbă a păscut, valorile pe care le deține un anumit produs - mi se pare puțin aberant și exagerat”, a declarat Lahme Bolat, manager hotel & restaurant.

Mai mult decât atât, patronii de restaurante, shaormerii și autoserviri trebuie să afişeze informaţii privind câte calorii are mâncarea, datele nutriţionale şi aditivii folosiți. Toate acestea trebuie să apară scrise în meniu, sub denumirea preparatului alimentar.

Acest meniu va fi mult mai stufos, vor fi foarte multe pagini și atunci clienții noștri cred că se vor plictisi, uitându-se așa. Se vor pierde-n detalii”, a declarat Marius Coman, șef de sală.

Același Ordin al ANPC obligă să ai pe meniu, la fiecare fel de mâncare, cantităţile de grăsimi, de acizi graşi saturaţi, de zaharuri şi de sare. Niciunul dintre angajații din bucătărie nu știe cum vor calcula informațiile nutriționale din fiecare preparat.

Reporter: Ai idee, sau poți să spui, câte calorii conține bucățica aia de șuncă?

Angajat bucătărie: Nu, n-am nicio idee.

***

Angajată: Fac sos de roșii, din roșii proaspete cu busuioc și cu oregano.

Reporter: Câte calorii are?

Angajată: În jur de .... 70-80 de calorii, pe porție.

Reporter: Cum ați calculat?

Angajată: Greu de spus.

Ordinul ANPC specifică faptul că devine obligatorie indicarea informaţiilor privind tipul şi cantitatea ingredientelor care depăşesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unităţile de alimentaţie publică.

Sincer nu, pentru că nu vin să citesc câte calorii are, cât nu are. Vin să mănânc, să mă relaxez și atât. Pentru calorii la mine acasă, la magazine, dar când mă duc la restaurant, nu”, spune o constănțeancă.

Este o oportunitate bună pentru a fi cât mai informați în ceea ce înseamnă cumpărarea unui produs. Cred că unele informații dacă sunt adăugate, cred că ajută până la urmă la o decizie completă asupra unui meniu”, spune un constănțean.

Informaţiile reglementate de ordinul ANPC trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233