dobroge.tv

Live

„Are probleme cu tavanul, cu umezeala”. Acvariul din Constanța, încă o clădire afectată de timp: una dintre căile de acces, blocată pentru că prezintă un pericol pentru vizitatori

18 octombrie 2022
Publicitate

Infiltrații în acoperiș, bucăți de tencuială căzute sau geamuri sparte. Așa arată acum Acvariul de pe faleza Cazino-ului. Timpul și-a pus serios amprenta pe clădire, iar intemperiile vremii au fost un al factor care au dus la deteriorarea suprafeței exterioare. Conducerea ar vrea să mute acvariul chiar în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Acesta va fi unul mai modern și va avea o capacitate mai mare în ceea ce privește numărul bazinelor și a speciilor de pești.

Acvariul de pe faleza Cazino-ului este primul acvariu public românesc și a fost deschis în urmă cu 64 de ani. Această clădire nu a fost proiectată niciodată ca un loc pentru viețuitoarele marine, ci inițial aceasta a fost grajd pentru cai, depozit de vinuri sau chiar „bodegă”, iar acest lucru se reflectă în prezent. Acum, construcția a suferit modificări la nivelul structurii de rezistentă, iar zona în care este poziționat nu este nici ea una favorabilă, susțin reprezentanții acestuia.

Clădirea nefiind construită ca să fie acvariu, probabil materialele folosite la acel moment nu erau cele adecvate. Din cauza zonei în care este amplasată clădirea, pe malul mării, aerul foarte sărat, vânt puternic, umezeala a determinat și dărâmarea unor zone exterioare clădirii”, a declarat Adriana Manolache, șef secție Acvariu.

Are probleme cu tavanul, cu umezeala care se infiltrează de deasupra. Acolo nu e un tavan propriu-zis, e pur și simplu o placă de beton acoperită cu bitum, asfaltată, asfaltată, dar apa intră”, a declarat Iulian Călin, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Acvariul și-a deschis porțile pe 1 mai 1958. Acum, după ani de zile, conducerea Complexului încearcă să rezolve problema infiltrațiilor din acoperiș. De asemenea, pe anumite porțiuni ale clădirii bucățile de tencuială nici nu mai există.

Tencuiala desprinsă de pe pereții Acvariului reprezintă un real pericol pentru vizitatori, așadar reprezentanții acestuia au decis să blocheze una dintre căile de acces, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

A fost un eveniment neplăcut în vara anului 2019. Cauzele care au dus la acest incident pot fi varii”, a mai declarat Adriana Manolache, șef secție Acvariu.

Concret, unul dintre bazinele peștilor, care are o capacitate de trei tone, s-a spart, iar acum în acel loc și-au făcut casă câteva broaște țestoase. Și terenul pe care se află acvariul a suferit modificări.

Bineînțeles că se găsește pe malul mării unde și terenul suferă niște tasări, niște înclinări”, a mai declarat Adriana Manolache, șef secție Acvariu.

Greutatea bazinelor, acvariilor din incinta acvariului actual creează o presiune mare pe infrastructură. Instalația, cea care asigură întreținerea, alimentarea cu hrană a peștilor, aerarea apei și oxigenară este foarte deficitară”, a mai declarat Iulian Călin, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii.

Unii oameni susţin că un acvariu mult mai mare şi mai spectaculos este important într-un oraș cu deschidere la mare, însă cei mai mulți sunt sceptici în ceea ce privește finalizarea noului proiect.

„Sigur că pentru binele viețuitoarelor, dacă...deși mă îndoiesc”, spune o constănțeancă.

„Un lucru foarte bun dacă va fi ceva mai deosebit, mai mare pentru Constanța, aici e foarte mic și bănuiesc că vor fi mai multe specii”, spune o altă constănțeancă.

Există însă și constănțeni, dar și turiști care consideră că nu există un loc mai potrivit pentru un acvariu decât în apropierea Mării Negre.

„Asta-i clădirea lui. E și zona care i se potrivește foarte bine, lângă mare. De ce să fie mutat? Dacă au ideea asta să construiască unul și acolo. E păcat să-l muți”, spune un constănțean.

Constănțeancă: Nu sunt de părere că ar fi bine să-l mute de aici.

Reporter: De ce?

Constănțeancă: Că e un loc frumos.

E de mulți ani și un loc antic. Turiștii vin aici să-l viziteze”, spune un constănțean.

Acvariul ar putea fi mutat în următorii ani. Conducerea vrea să-l amplaseze chiar în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii -- detalii aici: Acvariul ar putea fi mutat: „Urmărim aducerea lui în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii”

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233