Unii primari din județul Constanța își doresc ca sectoarele de plajă să ajungă în administrarea primăriilor
Unii primari din județul Constanța își doresc ca sectoarele de plajă să ajungă în administrarea UAT-urilor, adică a primăriilor. Consideră că în acest mod turismul ar avea de câștigat. În schimb, alții sunt de părere că acest lucru nu este oportun, cel puțin momentan. Și asta pentru că se află în derulare proiectul de extindere a plajelor.
„Eu voi fi, nu am semnat, dar voi fi unul din semnatari. Chiar cred că trebuie făcută treaba asta. Însă, în momentul de față, așa cum a spus ministrul Tánczos, este o perioadă tranzitorie. Adică nu văd cum am putea să preluăm noi astăzi plajele în condițiile în care este în plină desfășurare elaborarea unui PUZ, a unui plan urbanistic zonal pe aceste plaje extinse. Deci, numai în Mamaia vorbim de 70 de hectare, da? Nu văd cum, în mod obiectiv, pentru că a început administratorul, Ministerul Mediului a început PUZ-ul acesta, e vorba de un concurs de soluții, angrenat bani, vorbim de Ordinul Arhitecților din România. Dacă presupunem că plajele de mâine ar fi ale noastre, înseamnă că respectivul proces trebuie să se anuleze și să facem noi PUZ. Deci, eu unul, aș aștepta să se termine planul urbanistic zonal, să știm urbanistic cum trebuie să arate plajele acestea extinse și după aceea ar fi bine ca să se facă transferul în administrarea noastră ca și unități administrativ-teritoriale”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
„Ar fi ideal, sunt de acord pentru că s-ar putea face în momentul ăla, s-ar putea gândi altfel turismul românesc pentru că s-ar gândi de la firul apei până la marginea localității. Dar e un lucru care nu se poate întâmpla sau nu se dorește acest lucru. A fost spus foarte clar de către ministrul Mediului că în acest moment nu se gândește nimeni să procedeze la vreo modificare legislativă în sensul ăsta.
Dar eu am venit cu altă propunere care eu cred că se poate pune în aplicare. Ca suprafața de 30% pe care operatorul turistic, cel care are în închiriere suprafața de plajă, e obligat să lase, deci 30% din suprafața plajei e obligat să o lase la dispoziția celor care vor să facă plajă pe prosop sau să fie liberă, acea suprafață să treacă în administrare sau sub o formă de asociere în administrarea UAT-ului. Și atunci poți să lași inclusiv operatorul turistic, cel care are plaja în închiriere să-și exploateze 100% sub sectorul de plajă”, a declarat Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu.