Arhiepiscopia Tomisului: „City-managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, a lansat informații false cu privire la instituția noastră”
Arhiepiscopia Tomisului a transmis marți, 18 octombrie, prin intermediul unui comunicat de presă, un răspuns cu privire la afirmațiile city-managerului Constanței, Felicia Ovanesian referitoare la faptul că, în anul 2007 au fost făcute lucrări de mansardare a podului Palatului Arhiepiscopal fără a se solicita vreo autorizație. Mai mult, ea a declarat că mai bine de jumătate din bisericile din Constanța se află în ilegalitate. Arrhiepiscopia Tomisului a precizat că Palatul Arhiepiscopat nu a fost supraetajat niciodată.
„Din informațiile obținute în cursul zilei de ieri, pe care le puteți verifica pe Google, supraetajarea a fost edificată în anul 2007 sau în jurul anului 2007, la nivelul municipiului Constanța, în evidențele Primăriei, pentru locația Arhiepiscopiei nu mai există vreo autorizație emisă pentru construire din anul 2000. Nu există autorizație de construire sau nu a existat autorizație de construire pentru podul clădirii. Nu mai există vreo autorizație emisă pentru construire din anul 2000. Ultima autorizație de construire eliberată pentru Arhiepiscopiei 23 este autorizație 3839 din 4/13/2000”, a declarat Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța -- detalii aici: Podul Palatului Arhiepiscopal, mistuit de incendiu, a fost construit ilegal. Administraţia locală: Nu vor fi alocate fonduri pentru refacerea imobilului
Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă, prin care afirmă că podul clădirii a fost dintotdeauna acolo, iar în ceea ce priveşte eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului autorităţile abilitate pot cerceta legalitatea acestora. Redăm în continuare comunicatul de presă:
„Arhiepiscopia Tomisului constată, cu uimire, că city-managerul municipiului Constanța, Felicia Ovanesian, a lansat informații false cu privire la instituția noastră. Astfel:
- Referindu-se la sediul Arhiepiscopiei Tomisului a afirmat că acesta ar fi fost „supraetajat în anul 2007”. În realitate, sediul Arhiepiscopiei Tomisului nu a fost supraetajat niciodată. Anexăm fotografii de epocă (vezi galeria foto - n.red.) care demonstrează că acoperișul și podul clădirii a existat dintotdeauna acolo legal, de la construcția ei (1932) și cât timp a fost muzeu sau bibliotecă. Referitor la eventualele amenajări tehnice ale interiorului podului, autoritățile abilitate pot cerceta legalitatea acestora. Termenul „mansardă” a fost folosit imprecis în noaptea incendiului, întrucât la ultimul etaj al clădirii se află chiliile călugărilor (tot din 1932), despre care am avut informația inițială că ar fi fost afectate de incendiu. Acolo este mansarda (nu podul) evidențiată și în planurile de origine ale clădirii. Ele nu sunt afectate de incendiu, ci de apa folosită la stingerea incendiului, chestiune precizată deja.
- Despre parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din zona Boema a afirmat că: „nu a făcut niciodată o cerere de intrare în legalitate”. Parohia a făcut în repetate rânduri această cerere (2012,2015,2016,2017,2018), ultima fiind depusă chiar anul acesta, în luna august (vezi galeria foto - n.red.)
- Referitor la bisericile din municipiul Constanța a afirmat că: „mare parte din ele sunt edificate fie fără autorizație, fie cu nerespectarea autorizației”. Anterior afirmase că: „3-4 biserici nu au autorizație”. Creșterea artificială și falsificată a numărului de biserici presupus ilegaliste este o manipulare a opiniei publice în sensul blamării și arătării cu degetul a Arhiepiscopiei Tomisului ca fiind o instituție ilegalistă, lucru care s-a mai întâmplat în comunism și alte regimuri dictatoriale.
Ne întrebăm și noi cât de etic este felul în care doamna city-manager înțelege să furnizeze informații presei”, se arată în comunicatul emis de Arhiepiscopia Tomisului.
Sursă foto: arhivă Dobrogea TV / Arhiepiscopia Tomisului