dobroge.tv

Live

Nava „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a revenit în Portul Constanța după participarea la două exerciții multinaționale NATO

17 octombrie 2022
Publicitate

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a revenit astăzi în țară după două luni de misiune. Membrii echipajului au participat la exerciții militare în raioane din Atlanticul de Nord. Scopul misiunii a fost acela de a-și perfecționa nivelul de instruire al echipajului în acțiunile de cercetare hidrografică.

După participarea la două exerciții multinaționale NATO, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a revenit luni în Portul Constanța. Aplicațiile desfășurate au fost menite să promoveze dezvoltarea capacităților sistemelor maritime fără echipaj și să îmbunătățească interoperabilitatea acestor sisteme.

Au fost testate echipamente fără pilot, echipamente autonome, care vor fi introduse în cadrul Alianței la bordul tuturor Forțelor Navale. Practic, acum este un trend în care se încearcă să fie introduce în rândul tuturor Armatelor echipamentele autonome fără pilot. Deocamdată se va merge pe premisa de a le interconecta echipaje umane cu echipaje fără oameni, după care probabil viitorul va fi pe echipaje fără oameni la bord”, a declarat cdor. Romel Pera, comandant al marșului.

Nava are la bord un echipaj format din 59 de militari precum şi patru ofiţeri de stat major. Marinarii militari români au participat la aceste misiuni desfășurate alături de parteneri din state membre NATO, iar scopul a fost acela de a perfecționa nivelul de instruire în acțiunile de cercetare hidrografică.

Nava a fost capabilă să aducă o rezoluție a datelor de aproximativ 25 de centimetri. Asta înseamnă că noi știam ce înseamnă fiecare pătrățel de 25 pe 25 de centimetri din zona cercetată care a ajutat foarte mult navele din exercițiu. Zona cercetată a fost undeva cuprinsă cu adâncimi între 50 de metri și 800 de metri”, a declarat lt. cdor. Lucian Duțu, membru navă maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”.

Pe mare, în timpul misiunilor, marinarii au realizat cercetări hidrografic, exerciții comune de căutare și salvare, reaprovizionare ori remorcaj.

Marea este tot timpul o provocare. Noi am ieșit în ocean, este un lucru inedit pe care l-a făcut nava Cătuneanu. Misiunea noastră este importantă pentru că ajută la oferirea unei imagini de ansamblu și a datelor necesare pentru grupurile de luptă împotriva minelor și pentru grupurile de desant. Exact asta am făcut și în Oceanul Atlantic”, a declarat lt. cdor. Laurențiu Toma, căpitanul navei maritime hidrografice „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”.

După ce în urmă cu 24 de ani distrugătorul „Mărășești” la exercițiul „Strong Resolve 98”, care a fost cel mai mare exercițiu organizat de NATO în acel an, România a revenit la exerciții în Oceanul Atlantic. La sfârșitul lunii septembrie, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a împlinit 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233