dobroge.tv

Live

Plasele pescărești, pericol pentru mare. Pentru a trage un semnal de alarmă, specialiștii au organizat o expoziție în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța

13 octombrie 2022
Publicitate

Peste o jumătate de tonă de plase de pescuit au fost scoase din mare în această lună. Acestea au fost găsite în Marea Neagră sunt un pericol pentru ecosistemul marin. Cele mai multe se află în apă de ani de zile și nimeni nu le-a adunat de acolo. Așa că, zilele acestea, mai mulți voluntari și biologi au ieșit în larg pentru a face curățenie. Ba mai mult, pentru a trage un semnal de alarmă, specialiștii au organizat o expoziție în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Sute de kilometri de plase abandonate de la Capu Midia și până la Vama Veche au fost scoase de către reprezentanții unei organizații nonprofit în ultima perioadă din Marea Neagră.

Plasele de pescuit au fost identificate cu ajutorul colaboratorilor noștri din industria pescuitului. Principalul obiectiv al proiectului „Net Free Black Sea” este acela de a îndepărta din apele Mării Negre aproximativ 1.000 de unelte de pescuit fantomă”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect ONG „Mare Nostrum”.

Cele mai multe dintre plasele găsite se pare că s-au aflat în apa mării de ani de zile, iar acestea reprezintă un real pericol, în special pentru viețuitoarele mării. Și asta pentru că, acestea pot prinde și specii protejate. În urma acțiunii, biologii au scos din apă aproape o jumătate de tonă de plase pescărești.

Odată ce plasele ajung pe fundul mării, acestea rămân active câteva sute de ani continuând să prindă atât specii periclitate de pești, cât și alte animale marine”, a mai declarat Angelica Paiu, manager proiect ONG „Mare Nostrum”.

Odată ajunse în mare, ele prind activ toate speciile de animale precum mamiferele marine, păsări marine, țestoase marine, dar și alte specii de pești și rechini. Doar în ultimii 25 de ani numărul speciilor amenințate de aceste plase s-a dublat de la 267 de specii la 557 de specii”, a declarat Costin Timofte, biolog.

Pentru a trage un semnal de alarmă, membrii ONG-ului „Mare Nostrum” au organizat o expoziție în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Delfinul, acela comun care se găsește în Marea Neagră, este un mamifer marin, trebuie să respire și dacă este ținut împotriva voinței lui în apă, moare înecat, ca orice mamifer care nu apucă să respire. E un pericol real, au vrut să tragă un semnal de alarmă, de aceea am fost deschiși în momentul inițiativei și am amplasat în zona rondoului, lângă statuie, la Delfinariu, o cutie simbolică”, a declarat Iulian Călin, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Vizitatorii complexului susțin că această inițiativă este benefică și că fiecare ar trebui să învețe să protejeze mediul înconjurător.

Normal că trebuie protejată marea. Fără viețuitoare ce facem? Păcat de ce se aruncă în mare”, spune o constănțeancă.

Au făcut bine, păcat că unii au mentalitatea de a arunca în mare, dacă sunt rupte sau dacă nu le mai folosesc, le aruncă în mare”, spune un constănțean.

În timpul operațiunilor au mai fost adunate și aproximativ 300 de kilograme de plastic, precum celofan și pungi. Plasticul și plasele marinărești pot rămâne sub apă ani chiar și decenii prinzând totul, de la pești mici și crustacee la păsări, mamifere marine sau alte specii pe cale de dispariție, de aceea trebuie să fim atenți și să contribuim la reducerea poluării.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233