dobroge.tv

Live

Proiecte între România și Georgia: cablu electric amplasat pe fundul Mării Negre, între cele două țări și o linie de feribot: „Este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului”

12 octombrie 2022
Publicitate

România și Georgia urmează să amplaseze un cablu electric pe fundul Mării Negre. Interconectările fizice la Marea Neagră au un rol esențial în consolidarea stabilității și prosperității acestei regiuni. În acest sens, țara noastră lucrează deja cu Georgia pentru proiectarea unei linii maritime de feribot care să crească schimbul de mărfuri cu regiunea Caspică.

Georgienii au obținut 2,5 milioane de euro de la Banca Mondială pentru studiul de fezabilitate care ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului viitor. Construirea cablului submarin ar costa două miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar putea avea loc peste șapte ani, la finalul anului 2029.

Au fost numeroase discuții și la momentul acesta ele au devenit din nou actuale datorită, în primul rând, preocupărilor legate de problema securității energetice în contextul evident, al Pactului Ecologic și al pachetului de legi pe care Comisia Europeană le pregătește în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Mamut Eden, expert în energie.

Cablul submarin din Marea Neagră este gândit la 500 KV în dublu circuit. Acesta va avea peste 1.000 de kilometri și va conecta cele două țări. Mai mult, capacitatea preconizată de transferul de energie electrică a instalației va fi de 1.000 MW.

Acesta ar urma să fie dublat de un cablu submarin de fibră optică România - Georgia pentru dezvoltarea conectivității digitale între Uniunea Europeană, Georgia și mai departe către Asia Centrală”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

România și Georgia vor să își intensifice schimbul de mărfuri, iar Marea Neagra este cea mai bună oportunitate pentru acestea.

Discutăm despre stabilirea unei linii de feribot, regulate, la Marea Neagră care să lege România de Georgia. Acesta este un proiect esențial pentru încurajarea comerțului”, a mai declarat Klaus Iohannis, președintele României.

Probabil că această linie va atrage după ea și alte linii de croazieră de exemplu, de ce nu, Constanța fiind un punct de plecare și Batumi un punct de sosire, acolo sunt foarte multe atracții și turistice”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN.

Noua linie de ferryboat ar aduce, pe lângă costurile mici, şi reducerea la jumătate a timpului necesar transportului de mărfuri.

Pentru ferry trebuie să ai același ecartament de exemplu, la calea ferată, că devine mai complicat dacă tot schimbi boghiile de la roți, dar sperăm cu lucrurile astea au mai funcționat în trecut și poate vor funcționa bine și acum”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte SLN.

Între cele două țări sunt aproximativ 900 de mile marine, adică undeva la puțin peste 1.000 de km. Președintele Georgiei a fost miercuri prezent în Portul Constanța. După discuțiile avute cu oficialitățile de la malul mării, liderul de la Tbilisi s-a plimbat cu vaporașul.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233