dobroge.tv

Live

Unii directori de școli și licee din județul Constanța au început să monteze panouri fotovoltaice pe acoperiș: „Nu ne mai vin facturi foarte mari la curent. Sunt compensate cu ceea ce producem”

11 octombrie 2022
Publicitate

Unitățile de învățământ din Constanța s-au adaptat facturilor mari la utilități. Forţaţi de scumpiri, unii directori de școli și licee au început să monteze panouri fotovoltaice pe acoperiş. Cu energia obținută sunt alimentate toate spațiile interioare: casa scării, coridoarele, sălile de clasă şi laboratoarele. În timp ce unii scapă de factura la curent, alţii devin chiar prosumator, adică ajung să dea curent electric în reţeaua energetică naţională. În municipiu există deja un colegiu care are panouri încă de anul trecut.

Anul trecut, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Constanţa a fost adăugat pe lista celor 10 licee din România care sunt alimentate cu energie verde. Din 2021, clădirea în care învață peste 1.000 de elevi, beneficiază de o centrală modernă cu panouri fotovoltaice. Investiţia a fost făcută de o companie distribuitoare de energie electrică, în cadrul unui program de sprijin pentru unităţile de învăţământ din țara noastră.

A constat în donarea a 54 de panouri fotovoltaice, inclusiv tot ce ține de racordarea la rețeaua electrică. Încep să se vadă rezultatele. A fost plăcută această constatare, să vedem că nu ne mai vin facturi foarte mari la curent și că ele practic sunt compensate cu ceea ce noi producem. Suntem ceea ce se numește prosumatori”, a declarat prof. Bianca Ibadula, director Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Constanţa.

Unitatea de învățământ funcţionează între-o clădire monument istoric, cu săli de clasa mari, pereţii groşi şi cu tavane înalte. Așa că, eficiența energetică a fost asigurată printr-o centrală electrică solară. Panouri fotovoltaice au fost montate pe acoperiş şi toate furnizează 15 kw.

Această factură este din 14 martie 2022 și are o valoare de 6.925,56 lei. Iar acum am o factură din 16 octombrie 2022 și avem penalități de 5,56 lei la costurile anterioare”, a mai declarat prof. Bianca Ibadula, director Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Constanţa.

Acum facturile au ajuns pe zero ceea ce înseamnă că unitatea de învățământ nu mai plăteşte nimic la furnizor. În viitor, colegiul ar putea să devină producător de energie electrică şi să câştige bani din asta. Conducerea liceului recunoaște că dacă nu ar fi avut aceste panouri cu singuranță s-ar fi descurcat foarte greu iarna aceasta.

Cu siguranță ar fi fost foarte grea, având în vedere că avem o factură la căldură, la încălzire, din luna ianuarie, care are o valoare de 900 de milioane”, a mai declarat prof. Bianca Ibadula, director Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Constanţa.

Și la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari au fost montate pe acoperiș 70 de panouri solare și fotovoltaice care asigură în acest moment aproape jumătate din necesarul de energie.

Panourile fotovoltaice de pe liceu ne-au ajutat să scădem factură cu aproximativ 40% la curentul electric iar cele de la Sala de Sport ne ajută pentru apa caldă pe care o frunizează copiilor care sunt acolo la antrenament zilnic”, a declarat prof. Roxana Filip, director Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari.

Liceul nu injectează energie în reţea, însă stochează mare parte din curent electric, pentru zilele înnorate, când panourile nu produc prea mult.

Comisia Europeană a anunțat că, în viitor, toate clădirile noi vor fi obligate să folosească energia solară. Modelul celor două unități de învățământ este urmat și de alte licee din județul Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233