dobroge.tv

Live

Peisaj dezolant în Techirghiol. Din cauza secetei din această vară, lacul a rămas fără apă pe anumite porțiuni: „Este un motiv de îngrijorare”

07 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Lacul Techirghiol, cel mai întins lac sărat din România, a secat pe o distanță de cel puțin 50 de metri de la mal și se retrage pe zi ce trece. Tocmai din acest motiv, celebrul nămol recunoscut pentru proprietățile sale terapeutice este și el mai puțin, iar cei care-l folosesc pentru tratament sunt îngrijorați. Lacul Techirghiol nu poate fi acum salvat decât de ploi, pentru că zona este considerată sit natural, iar oamenii nu pot interveni.

Lacul Techirghiol arată ca un decor dintr-un film trist. Locul de relaxare animat cândva de mii de oameni este acum o fâşie largă de pământ uscat. În locurile unde era apă, acum a început să crească iarba.

Trebuia să fie până aici normal, dar acum că a secat, nu știu dacă o să mai vină înapoi”, spune un localnic.

A fost secetă toată vara și... nici nu prea-și mai dau interesul așa. Ar trebui curățate malurile pentru că e unicul nămol din lume care ne face bine reumatic”, spune o localnică.

Ar fi bine să profităm acum de seceta asta și să mai adunăm pietroaiele astea care sunt”, spune o altă localnică.

Văzut de pe faleză, peisajul este dezolant. În mod normal, nivelul apei ar trebui să ajungă până la ponton, însă tot malul a secat, iar barca a rămas înțepenită în nămol. Nivelul de-acum este ca în anii '60.

S-au retras apele fiindcă este un lac neconectat, de fapt de-asta este atât de sărat. Este un lac natural, este un lac sărăturos, este un lac a cărui mineralizare a substanței organice merge mai bine cu cât salinitatea crește”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Este un motiv de îngrijorare, nu putem să negăm acest lucru, există un motiv de îngrijorare, am semnalat acest lucru către autoritățile competente”, Robert Nenciu, purtător de cuvânt Primăria Techirghiol.

Lacul avea o suprafață de peste șapte kilometri pătrați și o adâncime ce atingea și nouă metri. Chiar dacă nămolul este mai concentrat pe fundul lacului în urma secării, cu siguranță va fi mai puțin, iar asta s-ar putea reflecta inclusiv în prețul terapiilor. Singura soluție rămâne ploaia, însă nici aceasta nu trebuie să fie abundentă, pentru că ar strica echilibrul salin.

Și nouă și pacienților ne convine mai mult starea actuală. Dacă era apa diluată nu era bine pentru că atunci proprietățile nu sunt aceleași”, a declarat Carmen Oprea, medic Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Sute de români se tratează săptămânal la Techirghiol, fie vară, fie iarnă, iar terapii cu nămol extras de aici se fac în toate centrele de recuperare de pe litoral și din țară.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233