A plouat cu amenzi pe litoral. Operatorii din HoReCa sunt nemulțumiți și reclamă faptul că verificările nu sunt riguroase, iar discrepanțele sunt prea mari: „Ceva nu e în regulă”
Amenzi de 11 milioane de lei și aproape 500 de hoteluri și restaurante sancționate sunt doar câteva dintre cifrele cu care s-a încheiat sezonul estival din acest an. Patronii din domeniul ospitalității de pe litoral se plâng că multe probleme au fost cauzate de lipsa de comunicare cu instituțiile statului, care s-au grăbit apoi să-i controleze. Oficialii de pe litoral le promit ajutor patronilor ca să ridice povara controalelor.
Servicii care lasă de dorit, mormane de gunoi, mâncare stricată, alimente expirate de ani de zile, și nu în ultimul rând, condiții insalubre, de depozitare. Sunt câteva dintre neregulile grave, descoperite de inspectorii de Stat pe litoralul românesc în acest sezon estival.
„Am avut 2.415 controale dintre care s-au aplicat 361 de sancțiuni contravenționale, 175 amenzi în valoare de 716.500 de lei”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanța.
Pe de altă parte, agenții economici din HoReCa se apără, și reclamă că în fiecare vară, zeci de comisari de la Protecția Consumatorului, medici Sanitar Veterinari sau de la Direcția de Sănătate Publică iau la verificat hotelurile și restaurantele din stațiuni. În opinia hotelierilor, cu toții au planuri de control si trebuie să prezinte cifre la final de vară, astfel că în iulie și august a plouat cu amenzi pe litoral.
„Cel puțin în sudul Litoralului a fost obositor cuantumul controalelor. De exemplu la proprietatea mea au fost peste 12 controale anul acesta. Instituții diferite sau au aceeași instituție de câteva ori pe sezon”, a declarat Anca Nedea, administrator hotel.
Hotelierii spun că verificările nu sunt riguroase, iar discrepanțele sunt ridicole.
„Dacă DSV-ul, DSP-ul din peste 2.000 de controale găsesc 150-200 de situații neconforme și care trebuiesc corectate și sancționate, OPC-ul a găsit 1.500! Ceva nu e în regulă”, a declarat Dumitru Filip, președinte OMD Mangalia.
Problemele nu se opresc aici. Este o criză acută de forță de muncă pe litoral, așa că hotelierii s-au orientat din ce în ce mai mult spre muncitorii din Bangladesh, India sau Sri Lanka. Însă, după ce ajung legal în România, străinii fug în Anglia, Germania sau Franța.
„Stau o noapte și pleacă pe furiș și habar nu avem unde se duc. Aflăm ulterior că ei trec foarte ușor frontiera. S-a creat o filieră, unii i-aduc, alții îi iau și îi trec în partea cealaltă”, a declarat Nicolae Bucovală, președinte FTPR Constanța.
„El trebuie să aibă o viză de călătorie în Spațiul Schengen ulterior ca să poată să părăsească legal teritoriul României”, a declarat Alexandru Oaie, director adjunct Garda de Coastă Constanța.
Oficialii promit să intervină și să rărească controalele pe litoral.
„Principalul este ca toți cei implicați să dorească acest lucru. Dacă e vorba de o modificare legislativă sa inițiem acea modificare”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Potrivit statisticilor, sezonul estival care s-a încheiat a fost unul dintre cele slabe din ultimii ani.