Un an de la tragedia care a zguduit Constanța: șapte persoane și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase. Manager: „Spitalul a trebuit să renască din propria cenușă”
S-a împlinit un an de la una dintre cele mai negre zile din istoria recentă a Constanței, când șapte oameni și-au pierdut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase. Nici până acum unitatea medicală nu a fost repusă în funcțiune la capacitate maximă, iar secția de terapie intensivă, de unde a izbucnit incendiul, este în continuare sigilată. Rudele își plâng în continuare morții și așteaptă ca vinovații să răspundă, în timp ce constănțenii mai speră la un spital în care să nu mai intre cu teama că nu vor mai ieși niciodată.
Așa arăta în urmă cu un an Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Mistuite de foc, încăperile păreau desprinse dintr-un film de groază.
„În salonul 4. Aici a izbucnit incendiul și colegii au văzut pe camerele de supraveghere din camera de vis a vis, flacără deasupra. Când au venit au scos pacientul imediat și apoi au anunțat peste tot să se evacueze pacienții”, a declarat dr. Claudia Cambrea, director SCBI Constanța.
Incendiul a pornit în Secția de Terapie Intensivă, de la instalația care conecta sistemul electric cu cel de oxigen. Aceasta a fost suprasolicitată, iar senzorii de fum și temperatură nu funcționau. Această ultimă problemă s-a dovedit fatală, verificările ulterioare scoțând la iveală că ultimul aviz de Prevenire și Stingere a Incendiilor fusese emis pentru perioada 1999-2007.
„Ziua de 1 octombrie 2021 a reprezentat o mare tragedie pentru pacienții care erau internați și în special de la ATI, pentru personalul medical, să știți că viața noastră, a tuturor, a fost schimbată și a fost o schimbare majoră și pentru potențialii pacienți ai acestui spital. Pe de altă parte, a fost și un nou început pentru că spitalul a trebuit să renască din propria cenușă”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, director SCBI Constanța.
Din cauza problemelor grave care au fost depistate în urma anchetei, autoritățile au hotărât să sigileze secția și să ia decizia ca acolo să nu mai fie amenajată niciodată o secție de terapie intensivă.
„În urma expertizei pe structură s-a considerat, pentru siguranța pacienților, ca acea secție trebuie să fie sigilată și toate etajele superioare ei, deci practic 40% din clădire este sigilată acum. În acest moment Spitalu de Boli Infecțioase funcționează la capacitate de 50%”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, director SCBI Constanța.
Autoritățile locale au accesat fonduri europene si au reabilitat în tot acest timp restul clădirii, iar cu puțin noroc de săptămâna viitoare aceasta va putea funcționa la 60% din capacitate.
„În ceea ce privește avizul ISU de funcționare a acestei clădiri, știți că noi am depus documentația undeva la începutul verii și a fost respinsă. De atunci s-a lucrat să corectăm toate acele nereguli pe care le-au constatat colegii de la ISU și urmează ca în cel mai scurt timp să redepunem documentația și sper ca de această dată să nu mai avem surprize neplăcute”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, director SCBI Constanța.
Sâmbătă, 1 octombrie, s-a împlinit un an de la incendiul devastator de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanța. Atunci şapte pacienţi şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci de persoane suferinde au fost transportate de urgenţă la alte unităţi sanitare din judeţ.