Dozele de vaccin antigripal au ajuns la medici de familie din Constanța: „La 1 octombrie vom începe vaccinarea”
Medicii de familie au primit dozele de vaccin antigripal. Pentru a preveni răcelile, virozele, dar și pentru a-și întări sistemul imunitar, constănțenii pot merge la cabinet pentru a se imuniza. Cererea de vaccin este foarte mare în acest sezon rece așa că medicii îi așteaptă pe oameni pentru a primi serul. În ultimii doi ani numărul cazurilor a fost scăzut din cauza măsurilor de igienă impuse de pandemia de COVID-19, susțin doctorii. De pildă, anul trecut la nivelul județului Constanța doar șase persoane au fost confirmate cu gripă, potrivit ultimului raport al Institutul Național de Sănătate Publică.
Peste 55.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcția de Sănătate Publică. Acestea au fost ulterior ridicate de medicii de familie. Constănțenii se vor vaccina, anul acesta, împotriva gripei mult mai devreme. În anii anteriori serul ajungea în cabinete abia spre finalul lunii octombrie.
„Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal pentru acest sezon. Dintre acestea, Ministerul a început să livreze în această săptămână, 500.000 de doze. Dintre acestea, la Constanța au ajuns 55.474 de doze”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
„Anul acesta a început într-un timp record. La 1 octombrie vom începe vaccinarea antigripală”, a declarat dr. Camelia Silescu, medic de familie.
Deși dozele de vaccin au ajuns în cabinete de doar câteva zile, unii medici de familie au început deja să-i imunizeze pe constănțeni. Și asta pentru că cererea este mare, iar oamenii vor să se protejeze mai ales că în ultima perioadă, din cauza fluctuațiilor de temperatură, tot mai multe persoane s-au prezentat la medic cu răceală sau viroze.
„Sunt mai mult pe linia copiilor, cei de vârstă școlară. Din cauza perturbărilor care au apărut și în vreme și în temperaturile care au oscilat foarte mult în ultima perioadă”, a mai declarat dr. Camelia Silescu, medic de familie.
„Este foarte bine pentru că este momentul optim în care putem să facem vaccinarea celor care sunt la risc”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
În unele cabinete, medicii vaccinează chiar și câte cinci persoane pe zi. Sunt însă și cadre medicale care susțin că au primit doar o parte din dozele pe care acestea le-au solicitat. Ceea ce înseamnă că, dacă cererea va fi mare, nu vor reuși să acopere necesarul.
„Cam 50% din cât am cerut de la DSP. Sunt cereri. Nu foarte multe deocamdată, dar sunt sigură că vor crește pentru că a început sezonul virozelor, al răcelilor”, a declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Sezonul de toamnă este asociat mai mereu cu un număr mare de persoane răcite sau gripate. Cei mai afectați sunt copiii. Această perioadă coincide și cu reînceperea grădinițelor și școlilor. Dacă nu este tratată la timp aceasta poate deveni periculoasă.
„Sunt foarte frecvente virozele respiratorii în ultimul timp, mai ales la populația care merge la grădiniță. Vin foarte mulți copii cu afecțiuni ușoare spre medii. Îi verificăm, îi sfătuim, ca să treacă cu bine peste aceste viroze”, a mai declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.
Și nu doar copiii sunt afectați. Gravidele care au un sistem imunitar slăbit și persoanele cu afecțiuni cronice sau vârstnicii pot contacta cu ușurință virusul gripal. De aceea este recomandat
Ca aceste categorii de persoane să de vaccineze primii.
„Le protejează de tulpinile virusului gripal care circulă în anul respectiv. Pentru că vaccinul este produs în fiecare an în funcție de tulpinile care circulă în anul respectiv”, a mai declarat dr. Despina Vafiadis, medic de familie.
Vaccinul antigripal se administrează gratuit în cabinetele medicilor de familie