Costurile imobilelor din Constanța au stagnat în această perioadă: apartamentele din blocurile vechi se vând chiar și sub prețul pieței
Prețul imobilelor din Constanța a stagnat în această perioadă. Totuși, diferența este încă vizibilă atunci când vine vorba de blocurile noi. Aici prețurile se mențin ridicate, pe când apartamentele vechi se vând chiar și sub prețul pieței. De cealaltă parte, specialiștii susțin că majorările care au avut loc până acum la toate locuințele au avut drept cauză principală scumpirile materialelor de construcție, unde s-au înregistrat creșteri chiar și de 30%.
Piața imobiliară din Constanța se află în acest moment într-un proces de stagnare, susțin specialiștii, însă diferența de bani se vede tot la blocurile noi. În imobilele construite recent prețurile sunt în continuare ridicate, pe când în cele vechi proprietarii ajung să scoată la vânzare apartamentele cu un preț chiar mai mic decât cel real.
„În momentul de față asistăm la o încetinire a pieței imobiliare constănțene. Apartamentele în blocurile noi au cerere mai mare, cele în blocuri vechi sunt mai puțin căutate”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.
„Cei din blocurile vechi în general vând fiind constrânși cumva. Se mută de la patru camere la două sau la garsonieră sau au avut ipoteci, le-au crescut foarte mult dobânzile, aproape li s-au dublat”, a declarat Marian Mureșanu, agent imobiliar.
Prețurile variază în continuare în funcție de construcția clădirii. Cu cât aceasta este mai recentă cu atât tarifele cresc. Potrivit specialiștilor diferența dintre acestea este și de 15%.
„Într-un bloc nou, două camere, se duce și spre 90.000 euro, într-un bloc vechi îl găsim până în 75.000 euro, iar la trei camere într-un bloc nou prețurile sunt foarte mari, spre 130-150.000 euro, iar într-un bloc vechi putem să găsim și până în 100.000 euro”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.
„Dacă vorbim de Mamaia nu prea sunt blocuri vechi, toate sunt noi și acolo sunt undeva de 1.400-1.600 de euro pe metrul pătrat, în oraș le găsim și la 1.200-1.250, chiar și la 1.000-1.100 de euro pe metrul pătrat. La blocurile vechi se face analiză comparativă de piață. Adică piața dintr-o zonă, spre exemplu Inel sau Casa de Cultură, ce s-a vândut în ultimele două trei luni, alea sunt prețurile”, a mai declarat Marian Mureșanu, agent imobiliar.
Există însă și excepții. Chiar dacă blocul este nou, unii dezvoltatori au mai lăsat la preț și asta pentru că nu există cerere. Alții și-au oprit de tot construcțiile pentru că nu au mai avut bani să termine lucrările.
Apartamentul în care mă aflu are o suprafață de 60 de metri pătrați și este utilat și mobilat complet. Acesta este perfect pentru o singură persoană, un cuplu sau chiar pentru o familie. Pentru acest imobil dacă înainte am fi scos din buzunar aproximativ 100.000 euro, acum îl găsim și la 85.000 euro, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.
„Sunt anumiți dezvoltatori micuți care au construit un bloc, două maxim și care nu se bazează pe lichidități foarte multe și având în vedere perioada prin care trecem, au hotărât să se oprească din lucrări ca să nu se adâncească într-o criză mai mare”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.
Sunt însă și constănțeni care, indiferent de prețul apartamentului, preferă să locuiască într-un bloc nou. Și asta datorită condițiilor pe care acestea le au. Alții nu-și permit să facă această schimbare pentru că prețurile, spun aceștia, sunt mult prea mari.
„Mi-am cumpărat acum patru ani. M-am gândit atunci că dacă voi cumpără într-un bloc vechi va trebui să schimb tot și mă va costa mai mult decât să cumpăr unul nou, așa am decis să cumpăr unul nou”, spune o constănțeancă.
„Diferența dintre cele noi și cele vechi este mare. Trebuie să fac schimbarea și mutarea și deocamdată prețurile sunt...”, spune o constănțeancă.
Constănțean: Destul de mult pentru nivelul nostru de trai.
Reporter: Care credeți că ar fi prețul corect pentru un apartament cu două camere în oraș?
Constănțean: Cam 70.000-75.000 euro.
„Pentru mine blocurile vechi mi se par mai rezonabile decât astea noi”, spune un constănțean.
Agenții imobiliari susțin că piața imobiliară a suferit în ultima perioadă modificări din cauza scumpirilor și de 30% a materialelor de construcție.
„Prețul nu l-a mai făcut cererea foarte mare de pe piață, ci prețul materialelor. A crescut BCA-ul, fierul. Pentru prima dată prețurile au crescut nu datorită cererii mai mari”, a mai declarat Marian Mureșanu, agent imobiliar.
Potrivit specialiștilor, piața imobiliară din Constanța ar urma să crească din nou, de aceea aceștia recomandă ca în cazul în care dorim să cumpărăm o locuință să așteptăm primăvara, atunci când este posibil ca dezvoltatorii să vină cu oferte mai bune.