Antrenamente comune ale pompierilor români și bulgari: 50 de salvatori au desfășurat sesiuni de pregătire pentru stingerea incendiilor, salvarea de la înălțime și din mediul acvatic
50 de pompieri români și bulgari au fost instruiți în tactica de stingere a incendiilor și salvare din medii ostile a vieții. De asemenea, salvatorii au participat și la un exercițiu care s-a desfășurat în Balcic. Acesta a avut drept scop îmbunătățirea intervenției comune în zona transfrontalieră, precum și actualizarea planurilor comune de intervenție la diferiți operatori economici principali. Proiectul „Facilitarea acțiunilor comune de răspuns la Situații de Urgență” a ajuns la final.
Proiectul „Facilitarea acțiunilor comune de răspuns la Situații de Urgență”, derulat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență România în parteneriat cu Directoratul General pentru Siguranță la Foc și Protecție Civilă din Bulgaria s-a încheiat.
„Este al doilea proiect în care suntem implicați împreună cu partenerii din Bulgaria. A fost o colaborare extraordinară chiar dacă pe perioada implementării proiectului am avut probleme în ceea ce privește restricțiile de pandemia de COVID-19”, a declarat col. Alin Maghiar, șef Serviciu Pregătire Personal Operativ IGSU.
„Aceste antrenamente ne-au arătat că putem avea o colaborare foarte bună între cele două instituții”, a declarat Alexandrov Spiridon, coordonator activități.
În România, s-au desfășurat sesiuni de pregătire pentru stingerea incendiilor, iar în Bulgaria pentru salvarea de la înălțime și trei privind salvarea din mediul acvatic. În total, 50 de pompieri din ambele țări au participat la antrenamente.
„În acest proiect am pregătit sesiuni de antrenamente. De asemenea, am avut trei sesiuni diferite de antrenamente, antrenamente pentru pompieri, pentru scafandri și pentru salvarea de la înălțime”, a mai declarat Alexandrov Spiridon, coordonator activități.
Pentru a-i ajuta în misiunile de salvare și stingere a incendiilor, bulgarii vor face mai multe investiții în ceea ce privește echipamentele pentru salvări din mediul acvatic și de la înălțime. De asemenea, vor achiziționa și o ambarcațiune, precum și o autospecială. Astfel de exerciții vor avea loc în fiecare an.
„În fiecare an vor avea loc patru sesiuni de pregătire în comun, două în România, două în Bulgaria. Cele două din România vor fi pe partea de stingere a incendiilor, iar în Bulgaria va fi o sesiune pentru alpiniști și o sesiune pentru scafandri”, a mai declarat col. Alin Maghiar, șef Serviciu Pregătire Personal Operativ IGSU.
Proiectul a început în 2018 și a avut o valoare de peste un milion de euro. Obiectivul general a fost acela de eficientizare a răspunsului comun în situații de urgență, în zona transfrontalieră, prin antrenamente comune în poligoane specializate, achiziționarea de echipamente și îmbunătățirea cadrului operațional comun pentru situații de urgență.