Trei hectare de iarbă de mare vor fi implantate după finalizarea lucrărilor de înnisipare din Eforie: „Ideea este de a dezvolta acesta habitate care vor îmbunătăți ecosistemul marin”
Iarba de mare, care este pe cale de dispariție în zona litoralului românesc, va fi implantată pentru a atrage anumite vietăți marine. Însă, acest lucru se va face abia după ce lucrările de înnisipare din Eforie se vor finaliza. Experții speră ca astfel să creeze un mediu potrivit pentru dezvoltarea căluților de mare, dar și pentru crabi. Plantele vor fi puse pe o suprafață de aproape trei hectare.
Iarba de mare este singura plantă cu flori care poate poleniza sub apă. Aceasta captează carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală. Ea urmează să fie implementată și în zona Eforie, însă după ce vor fi gata lucrările de înnisipare. Ba mai mult, ea are rolul de stabiliza zonele nou înnisipate de pe litoralul românesc.
„Există și acum în Marea Neagră, pe zone relativ restrânse. Ideea este de a dezvolta acesta habitate care vor îmbunătăți ecosistemul marin”, a declarat Marius Stamat, manager companie constructoare.
„Iarba de mare care va fi implantată în zona sudică, în ideea de a stimula biodiversitatea, va fi implantată pe o suprafață de 2,9 hectare, aproximativ 29.000 de metri pătrați”, a declarat Nicușor Buzgaru, manager proiect ABADL.
Iarba de mare va ajuta enorm și speciile marine să supraviețuiască. Pe litoralul românesc, această plantă, este pe cale de dispariție susțin biologii.
„Acelea vor crea posibilitatea dezvoltării de habitate marine pentru specii de pești, crabi, căluți de mare”, a mai declarat Marius Stamat, manager companie constructoare.
„Iarba de mare nu este o specie aleasă la întâmplare ci este o specie foarte eficientă în fixarea carbonului în substrat, este foarte importantă, iar studiile recente ne arată cât de eficientă este această specie. De cealaltă parte, dorim readucerea unor ecosisteme locale, înfloritoare, pentru că iarba de mare, la rândul ei, va atrage dezvoltarea altor specii”, a mai declarat Nicușor Buzgaru, manager proiect ABADL.
Comisia Europeană ne impune salvarea speciilor aflate în pericol iar biologii constănţeni au pus la punct un plan. Primele măsuri au fost deja luate. Sute de tone de scoici din specia DONAX, vor fi scoase din mare și relocate până la finalizarea lucrărilor de înnisipare. La începutul lunii septembrie, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost în vizită la Eforie și atunci a susținut că toate speciile protejate trebuie să fie mutate.
„Se vor muta speciile care trebuie protejate temporar și vor fi aduse după terminarea lucrărilor. Aceste specii autohtone, caracteristice zonei trebuie protejate și componenta este finanțată în cadrul proiectului, tot prin Fonduri Europene”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la 6 septembrie 2022.
„Cerințele de biodiversitate din acordul de finanțare au fost transpuse practic în ceea ce Agenția pentru Protecția Mediului a solicitat ca și măsuri de mediu. În funcție de specificul zonei avem crearea de recife artificiale, implantarea de iarbă de mare sau specie de alge, protejarea speciilor”, a mai declarat Nicușor Buzgaru, manager proiect ABADL.
Plajele din Eforie se vor lărgi cu aproximativ 33 de hectare, iar lucrările se vor desfășura pe o distanța de șase kilometri, din zona portului Belona și până la intrarea în localitatea Tuzla. Muncitorii lucrează de zor, iar în unele locuri a început să se vadă diferența. De pildă, la Eforie Sud, a fost deja creat un sector nou de plajă. Acesta are acum aproape 10 hectare.
„Acum două săptămâni a început înnisiparea în această celulă de plajă care nu avea niciun fel de potențial turistic, acum suntem la jumătate cu lucrarea pe această celulă de plajă, urmând ca după terminarea ei să continuăm cu celelalte celule de plajă”, a mai declarat Nicușor Buzgaru, manager proiect ABADL.
Lucrările se vor finaliza în luna decembrie.