Grădina de Vară „Tomis”, cândva punct de atracție al orașului, zace acum în paragină: proprietarul privat care deține clădirea este expropriat de către municipalitate
Grădina de Vară „Tomis”, un loc îndrăgit de constănțeni și nu numai, zace acum în paragină. De mai bine de 15 ani acolo nu a mai avut loc niciun eveniment. Așa se face că acum proprietarul privat care deține clădirea este expropriat de către municipalitate. Procesul se află însă la început și nu se știe când se termină. Primăria Constanța realizează în acest moment un studiu de fezabilitate pentru a stabilii cu exactitate care va fi destinația finală a clădirii și ce fonduri sunt necesare.
Gloria Grădinii de Vară „Tomis”, aflată în vecinătatea Primăriei Constanța, a apus acum foarte mulți ani, când nimeni nu a mai făcut nimic pentru a întreține locul. Aici era cândva un punct de atracție important al orașului.
În trecut, Grădina de Vară „Tomis” a funcționat ca cinematograf. După anii 2000, aceasta a fost predată unui proprietar privat care a transformat-o într-un patinoar. Însă, de mai bine de 15 ani, aici nu a mai avut loc niciun eveniment, iar treptat locul a devenit casă pentru oamenii străzii, transmite Alexandra Ghioc, reporter Dobrogea TV.
Proprietarul privat nu a mai făcut nimic pentru a păstra clădirea în condiții optime, să nu ajungă o ruină. De-a lungul timpului, acesta a fost somat de către municipalitate să igienizeze zona. În anul 2018, când clădirea începuse deja să se degradeze vizibil, autoritățile locale au cerut supraimpozitarea celor care o dețin. Mai exact, cu 300 %. Constănțenii sunt revoltați pentru că această clădire a fost lăsată de izbeliște atâția ani.
„Păcat! Eram în liceu când era patinajul și chiar am amintiri frumoase, dar e o risipă. Un spațiu care ar putea fi util pentru toți constănțenii cât și o atracție pentru toți constănțenii, atât iarna cât și vara se pot face multe activități”, spune o constănțeancă.
Constănțeancă: Era ok cu ani, ani în urmă. E de mult timp așa.
Reporter: Au trecut atât de mulți ani încât nici nu vă mai aduceți aminte cum arăta?
Constănțeancă: Da, da, să știți că da. Au trecut mulți ani de când e așa, arată așa.
„Funcționa cinematograf aici. E păcat de clădirea asta să stea degeaba atâția ani de zile. Pe nimeni nu a interesat. Ar trebui să se găsească fonduri de către Primăria Constanța și să se reabiliteze. Să i se dea o folosință acestei clădiri”, spune un constănțean.
Chiar și în interiorul clădirii, timpul și nepăsarea și-au pus amprenta. Însă, pentru a bloca accesul în Grădina de Vară, autoritățile au pus un gard de metal. Mai mult decât atât, pe pereții clădirii sunt mai multe mesaje prin care oamenii sunt avertizați că bucăți din tencuială pot cădea.
Constănțean: Înăuntru, că mai intram și eu să văd cum e, firele de electricitate sunt jaf făcute. Nu au niciun pic de lumină să facă.
Reporter: Cum arată interiorul acum?
Constănțean: Urât.
„Era o mizerie de nedescris. Când treceai pe acolo, că nu erau tablele astea puse, venea mirosul. Nu știu de ce nu s-a îngrijit de clădirea asta că era frumoasă”, spune o constănțeancă.
La începutul anului trecut, actuala administrație locală a căutat soluții legale pentru a salva Grădina de Vară și a o readuce în patrimoniul municipalității. Astăzi, clădirea se află în Strategia Culturală. Astfel, aceasta ar putea fi reabilitată.
„Trebuie făcut studiul de fezabilitate, să achiziționăm acest studiu de fezabilitate care să ne spună o sumă, care să ne spună care sunt oportunitățile pe care le putem face în acea locație, astfel încât împreună cu strategia cultură să avem un produs. Că va fi un muzeu, că va fi un muzeu municipal, că va fi un centru cultural, că va fi un centru pentru tineret. Sunt trei lucruri care în clipa de față ne lipsesc cu desăvârșire, dar sunt pe masa noastră, astfel încât Gradina de Vară să poată fi transformată într-unul din obiectivele pe care vi le-am spus mai devreme”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimarul municipiului Constanța în cadrul emisiunii În centrul atenției.
Momentan, procesul de expropriere se află la început și nu se știe cu exactitate când se va finaliza. Până atunci, clădirea trebuie să mai facă față unui nou anotimp rece, cel puțin, până ar putea fi reabilitată.