Operatorii economici de pe litoral au tras linie la finalul sezonului estival: au fost cu 20% mai puțini turiști spre deosebire de anul 2019
Au fost cu 20% mai puțini turiști spre deosebire de anul 2019, un an de referință pentru stațiunile de pe litoralul românesc. O arată cifrele înregistrate la final de sezon de către operatorii economici. Mamaia a fost cea mai afectată, iar motivele decăderii acesteia au fost multe, susțin reprezentanții în turism care își doresc să reușească să pună în practică noi strategii de dezvoltare. De cealaltă parte, se pare că stațiunile din sudul litoralului au detronat anul acesta stațiunea Mamaia.
Operatorii economici au tras linie, însă veștile nu sunt îmbucurătoare și asta pentru că anul acesta pe litoralul românesc au ajuns mai puțini turiști, în ciuda faptului că restricțiile impuse de pandemie au fost ridicate.
„Am avut de înfruntat un an în care turiștii români, în mod liber de altfel, urma să aleagă, ceea au și făcut, mai mult destinații externe. Litoralul românesc a pierdut turiști, la fel cum au pierdut și alte destinații de vacanță din România. Cei care au venit pe litoral sunt mai ales cei care au avut bugete acordate prin sistemul tichetelor de vacanță. Tichetele de vacanță, de fapt, au adus un număr însemnat de turiști, probabil peste 75% din turiștii pe care i-am avut în această vară”, a declarat Corina Martin, președinte RESTO Constanța.
Taxa parcării de pe litoral, prețurile ridicate la mâncare și șezlong, au fost doar o parte dintre factori care au marcat puternic acest sezon estival, susțin reprezentanții în turism.
„Faptul că nu atragem piețe externe, faptul că nu avem conexiuni aeriene care să aducă turistul britanic, german, italian, francez, spaniol, către litoralul românesc, ne face în continuare dependenți de conaționali, de turiștii români. Din păcate școala a început mult mai devreme în acest an, ceea ce a redus și mai mult, cu aproape două săptămâni, numărul de turiști și a redus volumul de săptămâni de operare pe litoralul românesc”, a mai declarat Corina Martin, președinte RESTO Constanța.
„Turistul de anul acesta a avut un buget mult mai mic decât în anii anteriori. Cazându-se în apartamente, în studiouri, turistul de anul acesta a preferat să servească micul dejun, prânzul și eventual și cina în apartamente”, a declarat Costel Avram, reprezentant Asociația Operatorilor de plajă Năvodari.
Nu același lucru s-a întâmplat și în stațiunile din sudul litoralului. Se pare că mulți turiști și-au îndreptat atenția către Eforie Sud și Eforie Nord, stațiuni care au detronat Mamaia.
„Eforie Sud s-a ridicat la aceeași înălțime ca și Eforie Nord. Ca și stațiune, Eforie Sud este o stațiune frumoasă, e mult mai verde, nu s-a construit atât de mult ca în Eforie Nord și chiar este o stațiune cu potențial. Pe noi ne-au ajutat mult și prețurile în Eforii, avem prețuri decente pentru toți oamenii de rând”, a declarat Ionela Lockman, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.
Însă, chiar dacă au fost pline de turiști, totuși cele două Eforii au nevoie de îmbunătățiri, recunosc reprezentanții patronatelor de pe litoral.
„Eforie este constantă în ceea ce privește turismul românesc, din păcate, noi ne confruntăm cu o problemă de infrastructură, la noi timpul petrecut în mașină efectiv de turistul român căruia chiar îi place să vină cu mașina la mare, este foarte mare”, a declarat Florian Pinescu, prim-vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.
O altă stațiune vedetă a fost Costineștiul. În cel mai aglomerat weekend în stațiunea Tineretului au fost aproape 50.000 de turiști.
„Am rezolvat problemele de anii trecuți cu partea de curățenie. Știți că apăream mereu în presă cu această problemă a mizeriei și am rezolvat-o. Costineștiul s-a prezentat foarte bine în 2022. Am început un 1 mai în forță, evenimente foarte multe în cluburile din Costinești și au fost prețuri corecte la Costinești în vara anului 2022”, a declarat Alexandru Bălan, reprezentant Asociația Patronală Costinești.
În acest sezon, pe litoralul românesc au fost aproape 1 milion de turiști, cu 20% mai puțini decât în 2019, un an de referință pentru turism. Acest lucru i-a făcut pe reprezentanții din turism să-și dorească să pună în practică mai multe strategii de dezvoltare. Însă, pentru a face acest lucru trebuie să poarte din nou discuții atât cu autorităților locale, cât și cu guvernanții.