Elevii constănțeni își cer drepturile. După tăierea burselor sociale, Ioana a trimis o solicitare către Avocatul Poporului: „Acea bursă acoperea mai mult de jumătate din cheltuielile de transport”
Elevii își cer drepturile. O tânără din județul Constanța a trimis o solicitare către Instituția Avocatul Poporului pentru a iniția o acțiune în instanță împotriva tăierii burselor sociale. Mai exact, cele care erau oferite copiilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Asociația Elevilor din Constanța a făcut public documentul pentru ca și alți elevi nemulțumiți să poată completa acea solicitare și să o trimită Avocatului Poporului.
Decizia Ministerului Educației de a retrage bursele elevilor care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, a revoltat-o pe Ioana, o elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu din Constanța. Nemulțumită de faptul că i-a fost retrasă bursa care acoperea o parte din costul transportului lunar, aceasta a decis să trimită o solicitare către Instituția Avocatului Poporului pentru a iniția o acțiune în instanță împotriva ordinului.
„Suma de 360 de lei lunară pe care mama mea trebuie să o dea pentru transport nu ne este atât de la îndemână. Nu stăm atât de bine financiar și acea bursă de 200 de lei acoperea mai mult de jumătate din cheltuieli”, a declarat Ioana Stamatin, vicepreședinte Asociația Elevilor din Constanța.
Ioana are 17 ani și face zilnic naveta din comuna Agigea și până la Constanța. Banii pe care trebuie să îi dea pe transport nu sunt de neglijat în cazul familiei tinerei, ca de altfel, în multe alte familii. Abonamentul lunar costă 360 de lei pe lună, însă, în cazul ei suma se triplează pentru că atât mama, cât și fratele ei fac naveta.
„Suma în cazul familiei mele se și triplează, frații mei mergând de asemenea la școală. Mama mea fiind educatoare nu are un salariu atât de mare și îi este greu să acopere cheltuieli care ar veni peste o mie de lei lunar. Eu trebuie să dau 360 de lei lunar din Agigea către Constanța, bursa mea era 200 de lei pe lună, deci mama mea trebuia să mai acopere 160 de lei, însă acum nemailuând bursa trebuie să acopere suma întreagă”, a mai declarat Ioana Stamatin, vicepreședinte Asociația Elevilor din Constanța.
Asociația Elevilor din Constanța a făcut public modelul de cerere făcut de Ioana pentru ca tot mai mulți elevi care se simt nedreptățiți de faptul că li s-a oprit bursa, să poată completa și trimite la rândul lor către Avocatul Poporului. Deja mai mulți elevi au făcut acest lucru.
„Noi am ajutat-o cu redactarea documentelor necesare și considerăm că este mai mult decât necesar ca orice elev care se află în situația Ioanei să completeze și să trimită o astfel de cerere dacă dorește să își primească înapoi bursa. Încurajăm orice elev să facă același lucru pe care l-a făcut și Ioana tocmai de asta modelul de solicitare pe care l-a trimis Ioana l-am făcut și public pentru ca orice elev să poată să îl completeze”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
De asemenea, elevii constănțenii sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Educației nu asigură plata transportului pentru elevii navetiști, susține Asociația Elevilor din Constanța.
„Ministerul Educației nu asigură plata niciunui transport, nu o asigură de un an strict din vina Ministerului Educației. Nu a pus în bugetul de stat bani pentru transportul gratuit al elevilor și Ministerul Educației a anunțat și Ordonanță de Urgență prin care dorește din nou să nu asigure acest transport gratuit al elevilor”, a mai declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.
Județul Constanța are printre cele mai mari tarife în ceea ce privește transportul public între localități, alături de Suceava. Sorin Cîmpeanu a declarat săptămâna trecută că pentru județele cu tarife mari, alocația forfetară ar putea să crească cu 50 %. Concret, suma pornește de la 50 de lei pentru primii trei kilometri, iar la fiecare kilometru se adaugă cinci lei. Momentan nu se știe când urmează să primească acești bani elevii.