dobroge.tv

Live

Tăierea burselor sociale, motiv de nemulțumire și pentru părinți și profesori: Asociațiile de Părinți au mers în Senat pentru a încerca să schimbe legea

20 septembrie 2022
Publicitate

Nici profesorii și nici părinții nu sunt mulțumiți de faptul că bursele sociale se dau doar anumitor categorii de elevi. Asociațiile de Părinți au mers în Senat pentru a încerca să schimbe legea. Guvernații le-au dat asigurări că problema burselor și a transportului se va rezolva în cel mai scurt timp. De cealaltă parte, ministrul Educației a susținut săptămâna trecută că „nimeni nu este eliminat și nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă.”

În județul Constanța sunt mii de copii care fac zilnic naveta pentru a ajunge la unitatea de învățământ la care învață. De pildă, la Liceul Energetic din municipiu din cei peste 570 de elevi înscriși, 163 vin din alte localități.

Ne mai acordându-se această bursă evident copii nu au fost mulțumiți pentru că unii dintre ei care au nevoie de acest decont de transport. Era un ajutor pentru ei. Acum încearacă să se orienteze către alte burse de venituri, sociale, dar și acolo sunt situații când depășesc cu 20 de lei venitul și nu se mai încadrează”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Părinții s-au întâlnit în cursul zilei de joi cu secretarii de stat din Ministerul Educației, precum și cu conducerea comisiilor de învățământ pentru a discutat despre noile schimbări. Aceștia i-au asigurat că în cel mai scurt timp se va rezolva problema cu transportul dar și cea privind bursele sociale.

Domnul ministru s-a grăbit. A calculat că va beneficia de mai mulți bani un elev care într-adevăr se implică și studiază și dacă are și o familie cu venituri mai mici i se va compensa de către stat parte din cheltuielile făcute”, a declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională a Părinților.

Mai mult, părinții susțin că dacă și autoritățile locale și județene se vor implica în acest demers cu siguranță nu vor mai fi probleme și elevii vor putea beneficia de ajutor în actul educațional.

Eu sper că totuși se va rezolva această problemă mai ales dacă va fi cuprinsă în lege nu vor mai avea cum să o schimbe. Trebuie să presăm pe autoritățile locale pe conducerea Ministerului și avem promisiuni că se vor rezolva cât de curând”, a mai declarat Dănuț Cernat, vicepreședinte Federația Națională a Părinților.

De cealaltă parte, ministrul Educației a susținut că dacă elevii învaţă într-un judeţ în care tarifele sunt mai mari există posibilitatea creșterii cu 50% a alocației forfetare. Concret, un elev ar putea primi chiar și 450 de lei. Însă, pentru a beneficia de această sumă copilul sau părintele trebuie să prezinte un abonament din care să reiasă că în acel judeţ acesta este mai scump decât alocaţia oferită de Guvern.

Toți elevii care se încadrează în criteriile sociale, de venit, medicale sau de altă natură, primesc burse sociale. Toți elevii care au nevoie de transport din localitate rurală sau nu către școală primesc această alocație pentru transport”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la 14 septembrie 2022.

În ceea ce privește bursele sociale, ministrul a precizat că de acestea vor beneficia toți elevii care se încadrează în condițiile de venit.

Nimeni nu este eliminat. Nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă. În momentul în care bugetul pentru burse crește de cinci ori, cred că este de la sine înțeles că elevii vor primi mult mai mulți bani, inclusiv elevii din mediul rural”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la 14 septembrie 2022.

Dacă ar fi să facem un calcul, un elev ar putea primi în total 1.000 de lei: 200 de lei bursa socială, 300 de lei pentru transport și dacă învață și bine încă 500 de lei bursa de performanță.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233