Primul ajutor, vital în salvarea vieții unei persoane: „La fiecare minut trecut, 10% din șansele de supraviețuire sunt scăzute”
Acordarea primului ajutor este de cele mai multe ori vital în salvarea vieții unei persoane. La Constanța, funcționează încă din 2013 un Centru de formare și Pregătire: descarcerare, asistență medicală și urgență. Până în prezent, peste 3.000 de persoane au trecut prin aceste cursuri. Aici voluntarii au învățat, printre altele, cum trebuie să acționeze în cazul unei persoane inconștiente sau cum se intervine într-un accident rutier. Și asta pentru că până la sosirea echipajelor, este esențial ca noi să fim primii care acordăm asistență medicală celui care are nevoie. Câteva minute pot face diferența dintre viață și moarte.
„Există în acordarea primului ajutor, un lanț al supraviețuirii, care este format din patru verigi foarte importante. Prima verigă este accesul la 112. A doua verigă este să acorzi primul ajutor. A treia, defibrilare. Și ultima, sosesc echipele medicale. Ne dăm seama că se sună la 112 și se așteaptă să sosească echipele medicale. Numai că, realitatea este că, la fiecare minut trecut, 10% din șansele de supraviețuire sunt scăzute. Gândiți-vă, ajunge echipa medicală în șase minute, deja 60% din șanse sunt eliminate.
Și atunci ce se întâmplă? Formăm populația, formăm colegii pompieri, formăm din toate categoriile profesionale și Ministerul Apărării Naționale, astfel încât, dacă sunt martorii unui eveniment, cele două verigi de la mijloc, partea de acordare a primului ajutori și defibrilare dacă au acel aparat, să fie completat, iar la sfârșit să avem un rezultat care face ca persoana să aibă șanse de supraviețuire. Este foarte important să facem asta”, a declarat Adrian Mavromalidi, ISU „Dobrogea”.