dobroge.tv

Live

RAJA prezintă stadiul de implementare a proiectelor, la nivel de județ: „Pe Ștefan cel Mare am terminat lucrările de o lună și jumătate, aproximativ două”

RAJA prezintă stadiul de implementare a proiectelor, la nivel de județ: „Pe Ștefan cel Mare am terminat lucrările de o lună și jumătate, aproximativ două”
08 septembrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

RAJA S.A. a susținut joi, 8 septembrie, o conferință de presă pentru a prezenta evoluția proiectelor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare, aflate în derulare sau finalizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, dar și implementarea altor lucrări de investiții cu fonduri proprii, desfășurate la nivelul sistemelor operate pentru creșterea productivității și eficienței companiei.

Directorul companiei, Aurel Presură, a declarat că vor fi abordate trei subiecte: un inventar al proiectelor în derulare, opririle de apă din această toamnă și energia.

Avem două proiecte, unul regional, cu o valoare de 1.5 miliarde de lei și unul de 275 de miliarde de lei în zona Onești. Sunt 56 de proiecte în 91 de localități. În Constanța sunt 40 de proiecte realizate în 70 de localități. Progresul financiar era 46% în luna mai, acum este 48%, ceea ce înseamnă 20 de milioane de euro.

Am reușit să facem recepția în 25 de localități, dintre care, în județul Constanța, în 20 de localități. Ne-am propus, până la finalul anului, să facem recepția în 24 de localități, în toate județele, între care, numai în Constanța, 22 de localități”, a declarat Aurel Presură, directorul RAJA S.A.

El a menționat că lucrările sunt în grafic, chiar dacă sunt aceste vremuri critice și complicate. De asemenea, directorul a spus că este foarte greu să lucrezi astăzi cu constructorii, când prețurile au luat-o razna, însă au fost ajutați de guvernanți prin ordonanțe. Mai mult, el consideră că proiectul va fi terminat la timp. În continuare, a vorbit despre opririle pe care trebuie să le facă.

Am întins conductele, mai ales pe Aurel Vlaicu, unde am avut o conductă de 1000, de 800, de 400 și una de canalizare de 500. Conducta de 1000 am reușit să o racordăm la sistemul nostru și furnizăm apă în Palas pe această conductă și acum trebuie să facem niște lucrări de conectare a celorlalte conducte.

Prima oprire o vom face în cadrul aducțiunii firului 3 DN800. Trebuie să conectăm la această aducțiune sursele Cișmea 1A și Cișmea 1C. Lucrarea va dura 24 de ore și va fi după data de 12 septembrie, deci săptămâna viitoare. Zone afectate: Vivo, Kaufland, GrandVia.

A doua lucrare mare va fi la stația de tratare și pompare apă Palas, înlocuirea vană SP3, înlocuire zona 1, înlocuire vană 65, 73, realizări bipasuri. Zonele afectare: Industrială, cartier Palas, I.C. Brătianu, zona Industrială, CET, Caraiman, Faleză Sud, Far, Baba Novac, halta Traian. Lucrarea va dura 36 de ore și va fi după 19 septembrie. Este o lucrare mai complicată și suntem obligați să o facem pentru că altfel nu putem pune în funcțiune aceste conducte.

A treia oprire: sursa de apă Galeșu. Zone afectate: Cartier Palas, cartierele Brătianu, zona Industrială, cartier Faleză Sud. Aici vom da apă cu presiuni scăzute, probabil că noaptea, după ora 22.00 până la ora 06.00 probabil, după 3 octombrie și durează 24 de ore”, a declarat Aurel Presură, directorul RAJA S.A.

În continuare, el a discutat despre conducta de pe Tomis. Au fost făcute toate testele și verificările, iar acum urmează conectarea. Se deconectează conducta veche și se conectează cea nouă. Directorul a menționat că este o zonă mai sensibilă pentru că această conductă alimentează rezervoarele din incinta de la Călărași. Durează 36 de ore, iar lucrările vor începe la ora 22.00 și se vor termina în a doua seară. El a menționat că acestea sunt cele mai mari lucrări pe care RAJA le-a făcut în Constanța de 22 de ani și că se lucrează la conducte care trebuiau înlocuite în anii `60-`65.

Principalele lucrări în Constanța(detalii în galeria foto)

  • Cișmea 1A și Cișmea 1C: într-una din zilele din perioada 12 septembrie - 18 septembrie pe bulevardul Aurel Vlaicu, Bd Tomis și strada Baba Novac, apa va fi oprită timp de 24 de ore.
  • Stația de tratare Palas: într-una din zilele din perioada 19 septembrie - 25 septembrie în zona de pompare Palas: Zonele afectare: Industrială, cartier Palas, I.C. Brătianu, CET, Caraiman, Far, Baba Novac, va dura 36 de ore.
  • Galeșu: într-una din zilele din perioada 3 octombrie - 9 octombrie, cartierul Palas va fi afectat, timp de 24 de ore
  • Tomis: într-una din zilele din perioada 10 octombrie - 16 octombrie, în zona intersecției bulevardului Tomis cu strada Soveja.

Lucrările de pe Ștefan cel Mare, finalizate

Întrebat despre lucrările de pe Ștefan cel Mare, acesta a declarat: „Pe Ștefan cel Mare am ieșit de o lună și jumătate, aproximativ două, că am mai avut niște corecții de făcut. Noi nu mai avem nicio treabă pe Ștefan cel Mare. Deci chiar nu mai avem nicio treabă. Noi, operatorul de apă. A fost o problemă acolo: am avut un constructor cu care a trebuit să reziliem contractul. Până la îndeplinirea tuturor documentelor care ne-au dat voie să facem rezilierea acestui contract, nu am putut să intrăm, dar după ce am avut aceste documente de reziliere, imediat am intrat cu echipele și am terminat în timp. Nu am afectat pe nimeni”, a mai declarat Aurel Presură, directorul RAJA S.A.

„Suntem singurul operator care nu a mărit prețul la apă”

Directorul a vorbit despre locul ocupat de RAJA la nivel național, din punct de vedere al prețului la apă.

Noi nu am mărit prețul la apă, urmare a faptului că energia a crescut foarte mult. La apă suntem pe locul 10, iar la canalizare suntem pe locul 14. Nu mai suntem pe primul loc, cum spune toată lumea că apa este cea mai scumpă la Constanța. Nici pe departe. Suntem singurul operator care nu a mărit prețul la apă, urmare a acestor creșteri foarte mari la energie (...) Nici pe viitor nu va crește. Dacă nu va crește prețul la energie, nu va crește prețul nici la apă, vă asigur de lucrul acesta.

Ultima mărire de preț a fost anul acesta pentru că suntem obligați conform aplicației pe care noi am depus-o la Uniunea Europeană ca să obținem bani, suntem obligați să respectăm o politică tarifară. Aceasta reflectă nivelul prețului la apă și canalizare, în așa fel încât să putem fi în stare să facem mentenanța acestor servicii și să putem strânge banii să-i dăm la BERD pentru că noi am luat cofinanțare de la BERD care înseamnă 36 de milioane de euro numai pentru POIM. Suntem obligați în fiecare an să mărim între 2,5-3%, în funcție de analiza făcute de specialiști în momentul în care am făcut această aplicație”, a mai declarat Aurel Presură, directorul RAJA S.A.

Proiectul „Sistemul regional Constanța”

Directorul a menționat că există un proiect, cel mai mare proiect din țară, de aproximativ 90 de milioane de euro, care se numește „Sistemul regional Constanța”, prin care doresc să ia apă din Frontul de Captare de la Medgidia pentru că există 17 puțuri la adâncime cu debit foarte mare și o apă de foarte bună calitate. De la Medgidia până la Vama Veche se construiește o conductă și se conectează toate localitățile și stațiunile, inclusiv Constanța, de această conductă.

Suntem obligați să facem acest proiect pentru că, în următorii 5-6 ani, așa cum arată în momentul de față analizele la apa de subteran de la sursele locale, este o creștere anuală a cantității de nitrai din apă. Suntem la limite normale, 5-6-10 ani mai rezistăm. Dar suntem obligați să facem acest lucru ca să putem alimenta litoralul, toate localitățile și să putem face un sistem interconectat pentru că dacă ai o avarie la Costinești, poți să iei apă și să o duci din zona noastră și poți să faci și transportul invers. Este cel mai ambițios proiect al nostru, este pe SICAP, probabil că vom semna contractele în maxim trei luni”, a mai declarat directorul RAJA S.A.

Presură a menționat că, în cazul acestui proiect, au întâmpinat probleme cu terenurile, motiv pentru care au trebuit să treacă doar prin domeniul public, însă cu ajutorul Consiliului Județean și al primarilor, au fost rezolvate. El a afirmat că este cel mai mare și important proiect din cadrul POIM.

Proiectele din zona de energie

Ne-am pregătit o strategie, cu mai multe etape. În momentul de față avem un proiect de 500 kw pentru această zonă. Toate clădirile vor fi acoperite cu panouri solare. A mai fost pe SICAP, dar nu am fot niciun ofertant. Motivul: nu sunt panouri și nu sunt invertoare. Am ridicat din nou pe SICAP și sperăm să vină acum. Este un proiect pe care îl facem din banii noștri, ne costă 3 milioane de lei.

Mai avem un proiect foarte ambițios pe care l-am împărțit în două: de 6 megawați putere instalată și unul de 8 megawați putere instalată. Cel de 6 megawați are studiu de fezabilitate, are expertiza și se face în 11 locații, am avut un audit energetic cu o firmă de consultanță de la BERD. Au venit la noi, au făcut o analiză foarte clară și este un proiect bancabil. Am avut întâlnire cu doamna Carmen Moraru de la MIPE și cred că o să începem pe banii BERD-ului și vom trece apoi pe POIM și vrem să intrăm în acest proiect să facem aplicația luna viitoare.

Avem o restricție de care trebuie să ținem cont. Pe data de 31 decembrie 2023 trebuie finalizat pentru că altfel nu sunt eligibili banii aceștia. Imediat ce-l implementăm, suntem în pregătire cu un proiect de 8 megawați putere instalată în alte 19 locații cu panouri fotovoltaice. Acolo producem energie pentru consumul propriu pentru a degreva magistrala. În județul Constanța, transportul energiei este ocupat la maximum și datorită eolienelor”, a mai declarat directorul RAJA S.A.

„Vom asigura în proporție de 80% necesarul de energie pe care îl consumă operatorul de apă RAJA Constanța”

„Avem și un proiect foarte foarte ambițios, este un studiu de fezabilitate, dar este făcut în 2013-2014, pentru 16 turbine, puterea instalată aproximativ 36 megawați, în zona Biruința, Poarta Albă, Galeșu. Am vorbit la Ministerul Energiei, sunt eligibile aceste proiecte. Vom relua de îndată SF-ul la acest proiect și încercăm să facem eoliene. Avem voie să facem energie și dacă facem aceste proiecte cu eoliene. Înainte, nici vorbă. Noi când am vrut să facem nu am avut voie pentru că nu era corect pentru piața concurențailă, așa era la vremea respectivă. Ni s-a spus că ni se pun la dispoziție banii necesari, dar nu mai mult de 15 milioane de euro pentru un proiect cu turbine. După ce vom face toate aceste proiecte, vom asigura în proporție de 80% necesarul de energie pe care îl consumă operatorul de apă RAJA Constanța”, a mai declarat Aurel Presură, directorul RAJA S.A.

Directorul a mai menționat că RAJA este cel mai mare consumator de energie din județul Constanța, având 100.000 de megawați pe an, ceea ce înseamnă, acum, două milioane de euro pe lună. Iar aceste măsuri trebuie luate pentru ca prețul la apă să nu crească.


Sursă foto: Dobrogea TV

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233