Ministrul Mediului, Tanczos Barna, prezent la Eforie Sud, la începerea lucrărilor de înnisipare la lotul 5: „Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum este una bună”
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a efectuat astăzi o vizită de lucru la Eforie, acolo unde încep lurările de înnisipare la lotul 5. Acestea se desfăşoară în cadrul „Proiectului de protecție și reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie”.
Suprafaţa totală a plajelor lărgite va fi de 50 de hectare. Şase kilometri de plaje. Din Eforie Sud până în Eforie Mord. Investiţia totală se ridică la peste 100 de milioane de euro. Lucrările vor dura trei ani.
Alături de ministru au fost prezenți şi reprezentanti ai Autorității Naționale „Apele Române” (ANAR) și cei ai Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL Constanța), precum și delegați ai Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, ai Gărzii de Mediu, alături de autorirăți publice locale și județene. La eveniment sunt prezenți și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, dar și Stere Hira.
Evenimentul se va desfășura în zona digului ECn1 la intrarea în Eforie Sud.
„Proiectul despre care vorbim este un proiect de protecție costieră. Lărgirea plajelor este un efect secundar al protecției costiere, dar un efect benefic pentru comunitățile locale. Din acest motiv, noi căutăm să facem aceste lucrări într-un mod care să placă tuturor: atât beneficiarului, cât și celorlalți stakeholderi”, a declarat Marius Stamat, managerul sucursalei din Constanța a Van Oord.
El a menționat că se face o prezentare a lucrărilor de înnisipare din lotul 5, care a început în anul 2020, la sfârșitul lunii ianuarie. A avut un an și jumătate de proiectare, iar la 1 iunie anul trecut, au început lucrările pentru structurile costiere. Digurile au fost începute la 1 iunie anul trecut și au fost terminate la sfârșitul lunii mai, anul acesta.
„Lucrăm în această zonă unde nu a existat plajă. Practic, în acest moment, noi stăm pe apă. Până acum o săptămână, aici era apă. Avea aproximativ doi metri adâncime, iar, în acest moment suntem la un nivel de +3 deasupra nivelului mării. Continuăm cu această celulă către sud pânnă la finalizarea ei”, a mai declarat Marius Stamat, managerul sucursalei din Constanța a Van Oord.
Acesta a declarat că pe această celulă de plajă, între cele două diguri, intră aproximativ un milion și jumătate de metri cubi de nisip, fiind cea mai mare celulă de plajă care se formează în cadrul acestui proiect. Stamat a mai precizat că după 15 septembrie, când se va încheia oficial și sezonul turistic, se va continua cu celelalte celule de plajă.
„Ulterior înnisipării vor urma lucrările de mediu. Acest proiect are o componentă foarte importantă de lucrări de mediu, referitoare la dezvoltarea și menținerea habitatelor marine existente pentru două specii de scoici aflate sub protecție și readucerea în zonă a ierbii de mare care are un rol foarte important în dezvoltarea habitatelor marine ulterioare”, a mai declarat Marius Stamat, managerul sucursalei din Constanța a Van Oord.
Acesta a menționat că lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni și se vor termina aproximativ la începutul lunii decembrie, iar în primăvară se vor face lucrările de implantare de iarbă de mare.
Tanczos Barna: Zeci de ani, turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă
„În această zi frumoasă de sfârșit de vară inaugurăm două loturi care sunt extrem de importante din punctul de vedere al protejării zonelor costiere. Lucrările sunt, de fapt, lucrări de protejare a zonei de coastă, pentru că eroziunea marină încet-încet și distruge aceste zone de plajă care sunt folosite în scop turistic”, a declarat Tanczos Barna, Ministrul Mediului.
Ministrul a mai precizat că aceasta este o investiție pe termen lung. Zeci de ani, turiștii vor putea folosi aceste zone de plajă, iar zona costieră va fi protejată prin aceste lucrări. Lucrările sunt de anvergură, iar costurile sunt pe măsură, finanțate din Fonduri Europene.
„Cele două loturi care astăzi se inaugurează depășesc ca valoare 600 de milioane de lei. Este o investiție a statului român prin Fonduri Europene pe termen lung și foarte lung. Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum este una bună. În 12 săptămâni ar trebui să terminăm această lucrare. Este un termen scurt, dar se poate realiza obiectivul pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate, cele mai performante de pe piață (..) Mai sunt trei loturi care trebuie finalizate, acolo există o reluare a procedurii de licitație pentru că s-a anulat licitația pentru loturile respective. Avem timp suficient ca să terminăm și acolo, în condițiile în care viteza de lucru și eficiența vor fi la fel de mari ca aici”, a mai declarat Tanczos Barna, Ministrul Mediului.
Barna a mai declarat că pentru Ministerul Mediului componenta de protejare a diversității este foarte importantă, astfel că se vor muta temporar speciile care trebuie protejate și vor fi aduse apoi după finalizarea lucrărilor.
„Suntem în faza în care săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, se va depune documentaţia finalizată de Ordinul Arhitecţilor pentru concursul internaţional de soluţii. În această toamnă se va deschide licitaţia pentru pentru proiectarea amenajării şi sper ca anul viitor deja să avem un câştigător, o companie naţională sau de pe plan internaţional care să gândească amenajarea zonei de plajă din Mamaia”, a declarat ministrului Mediului.
El a explicat că, până la realizarea PUZ-ului, vor fi găsite soluţii, aşa cum s-a întâmplat şi în acest an.
„Până la realizarea acestui PUZ, pe termen scurt vom găsi soluţii, aşa cum am găsit şi anul acesta, soluţia pentru închirierea plajelor, după care, când există PUZ, când sunt stabilite locaţiile pentru infrastructură, pentru toalete, pentru beach-baruri, pentru tot ce trebuie să fie pe plajă, atunci se poate discuta despre contracte pe termen mediu sau lung. Până atunci vom genera acelaşi haos, care caracterizează de foarte mulţi ani anumite secţiuni de plajă, unde lucrurile nu sunt în regulă, unde se dispută tot timpul proprietatea, deci la aceste construcţii, la aceste plaje noi trebuie să mergem legal pe o procedură clară, care începe cu intabulare, PUZ, amenajare şi licitaţii. Până atunci, aşa cum anul acesta am găsit soluţia, vom găsi şi anul viitor. Pentru secţiunile noi de plajă anul acesta nu au fost probleme. Anul trecut a fost un an în care lucrările erau în curs de realizare. După sezonul turistic sau după perioada în care turiştii erau pe plajă, atunci s-a terminat oficial lucrarea, intabularea şi ridicările topo au fost la sfârşitul anului trecut, începutul anului acesta. Anul trecut, oficial, acea secţiune era o secţiune de şantier”, a precizat Tanczos Barna.
Directorul ABADL: Lucrările decurg bine și foarte bine
„Lucrarea lotul 5 a fost atribuită către Van Oord care a mai lucrat în alte trei loturi. La noi a demonstrat că este o companie de cuvânt. Felicitări, constructorului. Pe de altă parte, mai avem trei loturi de scos la licitație. Unul este în procedură de atribuire. Pe toate zonele litoralului, lucrările decurg bine și foarte bine. Sperăm ca în 2024, cele care sunt atribuite la ora actuală să le finalizăm”, a declarat dr. ing. Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
Mihai Lupu: Litoralul are nevoie de un materplan
„Dezvoltarea costieră are nevoie de o strategie și de un materplan de dezvoltare. Dispunem de o rezervă și de o bogăție extraordinară, care nu poate fi pusă în valoare. Am avut o discuție cu Institutul Național al Patrimoniului care de multe ori întâmpină greutăți în descărcările arheologice. Soluția este simplă: am consultat și Divizia de Scafandrii, pot fi pregătiți și arheologi scafandri, astfel încât să existe și o descărcare arheologică pentru că au fost probleme în acest sens. Cred că în această lună se va elimina problema (...) Cred că vom reuși să ne atingem obiectivul: litoralul românesc să devină atractiv, mediul economic în zona turismului să fie mulțumit și să putem dezvolta acest județ”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Vergil Chițac: Proiectul de înnisipare este cel mai important care s-a întâmplat în județul Constanța de la Revoluție
„Proiectul acesta de reducere a eroziunii costiere, de înnisipare, de extindere a plajelor, este cel mai important proiect care s-a întâmplat în județul Constanța de la Revoluție încoace. Și iată că el prinde contur în marea majoritate, pe timpul conducerii ministeriatului domnului Tanczos Barna. Și dacă va fi gata și Cazinoul, al doilea mare proiect de după Revoluție, pe timpul ministeriatului domnului Cseke Attila, viața este ironică. Vom vedea că doi miniștri de la UDMR au făcut cele mai importante lucruri în județul Constanța, într-un județ în care nu au dividente electorale (...)
Domnul ministru m-a rugat și eu am răspuns să veghez, să fiu atent, pentru că noi suntem primii beneficiari, la PUZ-ul acesta. Împreună cu ABADL ne vom întâlni și vom urmări foarte atent cum evoluează pentru că vrem să iasă un lucru bun”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.