CONSTANŢA. Anchetă după ce s-a aflat că biserica care a ars nu avea autorizația de securitate la incendiu. Preotul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente
Au fost clipe de panică ieri, la Biserica Sfânta Ecaterina din Constanţa. Zeci de persoane au fost la un pas să ardă de vii după ce lăcaşul a fost cuprins de flăcări, chiar în timp ce înăuntru preoţii oficiau Sfânta Liturghie. Focul a fost atât de puternic încât a mistuit tot. Afectat a fost şi blocul de lângă biserică.
ISU Dobrogea a transmis că 11 apartamente din blocul de lângă biserică au fost afectate de incendiu. Astfel, patru apartamente au fost afectate de incendiu şi de fum, iar şapte apartamente, numai de fum. De asemenea, latura dinspre biserică a faţadei blocului a fost afectată de flăcări.Totodată, construcţia de lemn respectivă, pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, a ars complet.
Incendiul de la biserica din Constanţa a fost cauzat de un scurtcircuit electric, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, care au precizat că pentru lăcaşul de cult nu fusese solicitată autorizaţia de securitate la incendiu deoarece construcţia nu era finalizată.
„Pentru lăcaşul de cult nu a fost solicitată autorizaţia de securitate la incendiu deoarece construcţia nu a fost finalizată, autorizaţia de securitate la incendiu solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Ce a ars, erau anexe care nu se supun autorizării”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.
Control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu
În data de 02.09.2012, Parohia Sf. Mare Muceniță Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcție la un lăcaș de cult – nivel parter, construcție din beton – situat pe strada Brest, cartierul Tomis Plus, Constanța. Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentației trimise.
Ulterior, în data de 23.11.2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu de modificare în curs de execuție pentru același lăcaș de cult, dar cu regimul de înălțime s+p+2e, contruit tot din zidărie. Aceeași solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniță Ecaterina conținea și un lăcaș social cu același regim de înălțime (s+p+2e), construcție din beton.
Pentru lăcașul de cult nu a fost solicitată autorizația de securitate la incendiu deoarece construcția nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire. Având în vedere că, în evidențele instituției noastre lăcașul de cult era în construcție, menționăm că nu a fost planificat nici un control de specialitate la acest obiectiv.
Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28.08.2022, deși a fost emis un aviz pentru un lăcaș social s+p+2e, în teren existau, de fapt, niște anexe cu regim de înălțime parter. Tototdată, în aviz figurează o construcție din zidărie, iar în teren era o construcție din lemn.
În perioada următoare, inspectorii de prevenire vor derula un control pentru verificarea legalității funcționării pe linia securității la incendiu.
Totodată, potrivit ISU Dobrogea, "în urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efecutate la lăcașurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecției de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentația depusă pentru aviz. Construcția era din material combustibil (lemn). Pentru deficiențele constatate, preotul paroh a fost sancționat cu nouă avertismente. Printre neregulie constatate, menționăm: construcția improvizată funcționa fără solicitarea și obținerea autorizației de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenție (stingătoarele) nu erau verificate, instalația electrică era exploatată cu deficiențe și improvizații".