Acțiune a polițiștilor constănțeni pentru prevenirea accidentelor în care sunt implicați copii: „În toate situațiile trebuie să folosești centura de siguranță”
Peste 140 de copii și-au pierdut viața anul trecut în urma accidentelor rutiere în România. Majoritatea nu au fost protejați cu sisteme de siguranță auto. Mai exact, aceștia fie nu purtau centura de siguranță, fie nu se aflau pe scaunul de copil. Astăzi polițiștii constănțeni au desfășurat o acțiune pentru prevenirea incidentelor rutiere în acest sens. Astfel, oamenii legii le-au oferit șoferilor pliante cu recomandări privind siguranța lor în trafic, dar și a copiilor. De asemenea, cei mici au primit și parasolare colorate.
Unii o consideră inutilă, alții incomodă, însă utilizarea ei poate face diferența dintre viață și moarte. Vorbim de centura de siguranță pe care tot mai mulți șoferi refuză sau uită să o poarte atunci când se află la volan. Mai grav, este că o parte dintre conducătorii auto nu-și asigură nici copilul atunci când îl pun în mașină.
Șofer: E mic și se mută când pe o parte, când pe alta, vrea să vadă. Ce să-i fac? Îi zic, da..
Reporter: Trebuie să-l învățați cu centura de siguranță.
Șofer: Da, da.
Specialiștii susțin că în cazul unui accident rutier, dacă cel mic este pus într-un scaun auto riscul de rănire scade cu 80% și de deces cu 90%. Anul trecut, peste 2.000 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere pe șoselele din România, deoarece nu au fost protejați cu sisteme de siguranță auto specifice. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu 60% din accidentele rutiere fatale au implicat persoane care nu au purtat centura de siguranța. La nivelul județului Constanța, numărul accidentelor a scăzut.
„În prezent s-au înregistrat cu 17% mai puține accidente rutiere față de perioada similară a anului trecut”, a declarat subcomisar Irina Manolache, împuternicit șef birou analiză și prevenirea criminalității.
Însă, chiar dacă pe străzile județului nostru sunt mai puține accidente rutiere, polițiștii constănțeni au desfășurat joi o acțiune de prevenire și informare, cu privire la importanța respectării normelor rutiere, respectiv portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor.
„Este o campanie care se desfășoară la nivel național. O campanie prin care se urmărește informarea și conștientizarea participanților la trafic cu privire la impotanța respectării regulilor de circulație, cu accept pe importanța portului centurii de siguranță”, a mai declarat subcomisar Irina Manolache, împuternicit șef birou analiză și prevenirea criminalității.
Conducătorii auto constănțeni au primit sfaturi și despre riscurile la care se expun atunci când se urcă la volan sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.
„E un lucru bun pentru că sunt multe persoane care circulă cu viteză mare sau sub influența băuturilor alcoolice. E un lucru foarte bun”, spune un șofer.
„Am o părere foarte bună pentru că întotdeauna trebuie să fim prudenți în trafic. Prudență la volan”, spune o șoferiță.
Acțiunea s-a desfășurat în cadrul campaniei „Misiune zero copii neasigurați”. Scopul acesteia vizează creșterea gradului de siguranță a tuturor participanților la traficul rutier.
„Absolut deloc nu se respectă regulile. Dacă s-ar respecta regulile și indicatoarele, părerea mea că nu s-ar mai întâmpla atâtea accidente”, spune un șofer.
„Foarte bună. Ar trebui să fie mai des astfel de acțiuni. Că te gândești că ți se poate întâmpla ție, chiar dacă tu respecți, te poate lovi altcineva”, spune un șofer.
Șoferiță: Am fost acum câteva zile în primejdie din cauza unui domn. Și a fost groaznic.
Reporter: Și trebuie să fim atenți,
Șoferiță: Așa este, normal.
Reporter: Și să purtăm centura, văd ca tu o porți.
Șoferiță: Da, da, tot timpul.
Șoferii care nu poartă centura de siguranță riscă să fie sancționați cu 290 de lei și trei puncte penalizare, însă dacă o plătesc în termen de 15 zile aceasta se înjumătățește. Pentru minori amenda este de 145 de lei.