Recomandări de la salvamari. Ce trebuie să facem dacă suntem trași de curenți: „Cea mai mare problemă este cu persoanele care intră în panică”
În stațiunea Mamaia și în Constanța au fost astăzi arborate steagurile Galben și Roșu. Însă, și la ora actuală sunt turiști care nu înțeleg semnificația lor. De pildă, dacă la foișoare este steag roșu atunci scăldatul este interzis, și asta pentru că valurile sunt mari, iar curenții foarte puternici. În doar câteva clipe te poți trezi tras în larg fără să mai poți să te întorci înapoi la mal. Salvamarii au și câte recomandări.
„În stațiunea Mamaia este arborat steagul Galben, recomandat acelora experimentați. Mare grijă, copiii nu trebuie lăsați singuri la îmbăiere, defapt nici nu au voie, în special cu obiectele gonflabile. Pe plaja din Constanța, pe anumite porțiuni avem steagul roșu arborat.
Recomandarea este să nu mai intre la îmbăiere. Nu neapărat noi că o recomandăm, dar este și prin lege trecut acest aspect. Legea 1136, care spune clar: atunci când este steagul roșu arborat, este interzis la scăldat.
Apa este un mediu periculos. Chiar dacă este liniștită, și mai ales atunci când este agitată. Cum avem în zilele acestea este foarte agitată, curenții sunt puternici. Recomandarea noastră este întâi să se liniștească marea și apoi să intre lumea la îmbăiere. Poate fi purtat și cinci-zece metri, poate fi purtat și 200 de metri. Depinde de forța curentului și de cât de puternic este.
Cea mai mare problemă este cu persoanele care intră în panică și în loc să stea liniștiți, să aibă o poziție, în special pe spate, pe plută, să poată să respire, să nu intre în panică, să facă semne cu mâna că este într-o situație periculoasă, să vină cineva să-l ajute, ei încearcă să lupte cu curentul, intră în panică”, Gabriel Culea, șeful salvamarilor de pe plajele din Mamaia și Constanța.