Zeci de reprezentanți ai pensionarilor militari și-au strigat din nou nemulțumirile: „Nevoile ne scot în stradă”
Reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, dar și membrii Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România și-au strigat din nou nemulțumirile. Aceștia au protest iar, timp de trei ore, în fața Ambasadelor Franței și Germaniei din capitală. Oamenii nu sunt de acord cu măsurile adoptate de Guvern din ultima perioadă. Ele vizează, printre altele, înghețarea pensiilor civile și militare și îngrădirea structurilor militare.
Zeci de reprezentanți ai pensionarilor militari au ieșit din nou în stradă în capitală. Aceștia au venit cu vuvuzele și cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Armata nu apără un partid, apără o țară”, „Militarii nu au pensii speciale” și „Respectați seniorii României! Ei au construit ceea ce voi ați demolat!”.
Printre revendicările Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate se află și amendarea legii veteranilor de război, astfel încât să fie acordate, în mod echitabil, drepturile de veteran tuturor militarilor și polițiștilor care au îndeplinit misiuni de luptă și în țară, nu numai în străinătate.
„Nevoile ne scot în stradă și vrem să demonstrăm celor de afară că ceea ce ne spun autoritățile noastre că ei nu le permit guvernanților noștri să ne ridice nivelul de trai. Noi nu credem asta. Noi ne dorim ca pentru militarii în rezervă să se respecte angajamentele care au fost luate odată cu intrarea în NATO”, a declarat cdor. (r) Traian Stănculete, președinte Filiala SCMD Mangalia.
„Să dezmintă public faptul că ei ar impune ca militarii și polițiștii români să fie discriminați, să fie de o categorie inferioară celor din statele ce formează Uniunea Europeană”, a declarat lt. cdor. (r) George Hoștină, reprezentant Filialei 1 SCMD Constanta.
De asemenea, aceștia vor renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență, în sensul scoaterii pensiilor militare de stat, definite drept „Pensii ocupaționale”, din procentul prevăzut de 9,4% din PIB, deoarece au alt statut juridic și altă sursă de finanțare.
„De la peste 240.000 de specialiștii, din 1990, am ajuns astăzi la puțin peste 5.000. Consecința fiind că sistemul național de apărare trebuie să se doteze cu tehnică la mâna a doua, a treia pentru că atât ne putem permite”, a mai declarat lt. cdor. (r) George Hoștină, reprezentant Filialei 1 SCMD Constanta.
Mai mult decât atât, aceștia vor ca Ordonanța de Urgență 130/2021 să fie revizuită. Mai exact, vor să le fie acordat sporul de 10% tuturor pensionarilor, civili și militari precum și neimpunerea la plata CASS a rezerviștilor militari și a militarilor în retragere, care prin legile-statut au asigurată gratuitatea actului medical pentru ei și familiile lor.
„La nevoie rezerviștii pe care îi vedeți aici și cei care sunt în teritoriu care sunt bătrâni, bolnavi sau prin spitale, se răresc din ce în ce mai mult, vom fi gata să ne apărăm țara. Suntem aici pentru că avem nevoie, pentru că avem nevoie de tratament, pentru că avem nevoie să trăim, decent este mult spus, la limita existenței”, a mai declarat cdor. (r) Traian Stănculete, președinte Filiala SCMD Mangalia.
Timp de trei ore, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate au pichetat Ambasadele Franței și Germaniei precum și reprezentanța la București a Comisiei Europene.
„Încercăm să înaintăm Ambasadei Franței un comunicat care cuprinde toate revendicările și toate punctele noastre de vedere”, a mai declarat lt. cdor. (r) George Hoștină, reprezentant Filialei 1 SCMD Constanta.
Dacă nu se vor rezolva problemele, sindicaliștii vor ieși din nou în stradă pe 8 septembrie. Joi, alături de ei au protestat și membrii Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, precum și cei ai Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR. Aceștia au cerut, printre altele, salarii decente și stoparea acţiunilor care conduc la eliminarea CFR Călători de pe piaţă.