dobroge.tv

Live

Iarnă grea pentru locuitorii din Năvodari: rămân fără căldură, din luna octombrie. Primăria vine în sprijinul populației prin programul „Cald în casa ta”

24 august 2022
Publicitate

Năvodărenii rămân din octombrie fără căldură. Consiliul Local a aprobat desființarea serviciului public de alimentare cu energie termică, din cauza datoriilor neplătite de populație și a scăderii considerabile a numărului de abonați. În prezent, mai sunt racordați puțin peste 1.700 de oameni, iar aproximativ 1.300 înregistrează datorii de aproape 1,7 milioane de lei. Mai mult, din iarnă și gigacaloria se va scumpi și va fi 822 de lei. Autoritățile au însă un plan de salvare pentru cei cu venituri mici.

Debranșările masive, pierderile din rețea, restanțele la plată ale populației și costurile tot mai mari cu energia termică au dus, încet dar sigur, la colaps. Astfel, de la 1 octombrie, în pragul iernii, orașul Năvodari rămâne fără sistem centralizat de distribuire a energiei termice.

Vorbim practic despre 1.700 de abonați la data de 1 iulie anul acesta, dintr-un total de 10.000, dintre care peste 1300 de abonați înregistrau datorii de aproape 1,7 milioane de lei”, a declarat Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.

La toate acestea se mai adaugă și vestea că din toamnă, gigacaloria în orașul Năvodari ar fi ajuns să se scumpească de la 122 de lei cât este în prezent, la 560 de lei.

O valoare de 822 de lei/ gigacalorie, valoare mult peste posibilitatea societății de termoficare de a achiziționa agent termic, a populației de a plăti facturile și a Consiliului Local Năvodari de a acorda subvenții”, a mai declarat Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.

Și pentru ca năvodărenii cu venituri mici, branșați în continuare la sistemul centralizat să nu sufere la iarnă, autoritățile locale vin cu un program de sprijin: „Cald în casa ta” pentru termoficarea locuinței.

Este un program de sprijin a populației vulnerabile care la data de 30 aprilie era branșată la sistemul public de termoficare și constă într-un ajutor financiar nerambursabil de 4.000 de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de încălzire a locuinței”, a mai declarat Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.

Părerile locuitorilor cu privire la această decizie sunt împărțite. Unii spun că banii sunt bineveniți, alții că sunt prea puțini, raportat la costurile ridicate ale echipamentelor și manoperei.

Eram mulțumiți și cu căldura și cu plata, câți bani plăteam. Dar am înțeles că nu mai plătea lumea adică s-a debranșat multă lume din Năvodari și astfel nu mai aveau cu ce să-și plătească. Am cumpărat o centrală. Am pus-o deja acum să vedem cu gazele”, spune un localnic.

Dacă centrala costă la ora actuală în jur de 3.500-4.000 de lei, una modestă vorbesc, instalația și asta mai costă încă 1.500 de lei, plus manopera așa că sari peste 10.000 de lei”, spune un alt locatar.

Pentru a primi ajutorul, condiția este ca solicitanții să nu aibă restanțe la societatea de distribuție a agentului termic pentru serviciul de apă caldă sau căldură.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233