dobroge.tv

Live

Turiști mulți, gunoaie și mai multe. Plajele din Mamaia, pline de PET-uri, ambalaje, resturi de mâncare și mucuri de țigară: „Dacă ar fi și acasă așa...”

24 august 2022
Publicitate

Mucuri de țigară, cutii de pizza, ambalaje de hârtie sau resturi de mâncare. Sunt câteva dintre deșeurile care deși nu ar trebui să existe, totuși le găsim pe unele plaje din stațiunea Mamaia. De cele mai multe ori, turiștii uită să strângă ce au consumat chiar dacă coșurile de gunoi sunt poziționate la câțiva metri distanță. Totuși vestea bună este că anul acesta au fost înregistrate mai puține deșeuri comparativ cu anul trecut.

În ultima perioadă plajele din stațiunea Mamaia au fost pline de turiști, dar și de gunoaie. Deși există coșuri de gunoaie mai peste tot, unii oameni au preferat să le lase fie sub șezlong, fie pe măsuța care le este pusă la dispoziție.

Sticle consumate, chiștoace aruncate, orice”, spune un turist.

Stațiunea a ajuns deplorabilă în ultimii ani”, spune ul alt turist.

Mucurile de țigară sunt cel mai des întâlnite, dar și PET-uri, cutii și ambalaje de hârtie sau plastic. O parte dintre turiști sunt de părere că cei care aruncă pe jos ar trebui să fie sancționați.

Turist: PET-uri de hârtie, ambalaje, cred că e lipsă de bun simț dacă și acasă fac așa..

Reporter: Ați văzu oameni care aruncă?

Turist: Am văzut, da.

Reporter: Le-ați spus ceva?

Turist: Da, le-am spus că sunt tomberoanele acolo. E cel mai frumos. Dacă ar fi și acasă așa..

***

Turist: E foarte rău, noi adunăm tot ce avem cu noi de pe plajă.

Reporter: Ați văzut oameni care lasă gunoaie în urma lor?

Turist: Mulți.

Reporter: Și le-ați spus ceva?

Turist: Câteodată am spus.

O părere foarte proastă, ar fi bine cu toții să contribuim la oprirea poluării mediului”, spune o tânără.

Ar fi bine să fie o lege, amendă, să fie dură”, spune un turist.

Mai în glumă, mai în serios, unii operatori de plajă nu se arată deranjați de ceea ce lasă în urmă turiștii. Prezența gunoaielor, înseamnă clienți, spun aceștia. Mai ales că în acest sezon estival numărul celor care au ales să vină în vacanța la mare a fost scăzut.

Sunt multe gunoaie pentru că românul consumă când vine în concediu, mai mult decât acasă. PET-uri de bere, cutii de pizza, cutii de chipsuri, orice consumă românul la mare. Dacă e gunoi înseamnă că se consumă. Noi avem o echipă specială care trece din oră în oră, face curat, ia gunoiul de la șezlong. Într-adevăr seara la plecare, unii uită să-și ia gunoiul, să-și ia PET-ul de bere să-l ducă la un tomberon care e la 10 metri distanță”, a declarat Răzvan Chițan, administrator plajă.

Ca în fiecare an, membrii „Mare Nostrum” monitorizează gunoaiele de pe litoralul românesc, iar ultimele activități de acest fel arată că volumul de deșeuri a scăzut. Gunoaiele înregistrate pe cele nouă sectoare de plajă sunt cu aproape 50% mai puține față de anul trecut.

Ultimele acțiuni legate de monitorizarea deșeurile de pe plajele românești au avut loc în luna februarie și în luna aprilie, când am înregistrat 5.785 de elemente. Acestea sunt mai puține față de anul trecut când am avut 11.300. Următoarea acțiune va avea loc la început de octombrie”, a declarat Angelica Paiu, reprezentant ONG „Mare Nostrum”.

Specialiștii le reamintesc atât turiștilor, cât și localnicilor că plaja nu este un coș de gunoi. Motiv pentru care avem obligația morală de a contribui la menținerea curățeniei printr-un comportament educat, aruncând resturile la coș. Iar atunci când această facilitate nu există, trebuie să o solicităm operatorului de plajă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233