dobroge.tv

Live

Haos în aeroporturi: cozi mari, zboruri întârziate sau anulate și greve ale salariaților. Reprezentanții aeroporturilor din țară încearcă acum să găsească o soluție

23 august 2022
Publicitate

Cozi mari în aeroporturi, zborurile întârziate sau anulate. La toate acestea se adaugă și grevele salariaților din companiile aeriene. Situația din România nu este singulară și este rezultatul unui șir de evenimente produse la nivel european, care includ lipsa de personal și revenirea traficului la nivelul dinaintea pandemiei. Reprezentanții aeroporturilor din țară și patronatele din industria ospitalității încearcă acum să găsească o soluție pentru a depăși impasul în care se află în acest momentul turismul românesc și transportul aerian.

De la începutul anului și până în prezent, 7.000 de zboruri au fost întârziate mai bine de 30 de minute sau au fost anulate - adică 15% din totalul curselor de pe Otopeni. Lipsa piloților sau a însoțitorilor de zbor, face dificilă menținerea orarului de zbor pentru avioane. Pasagerii trebuie să aștepte mai mult pentru a urca în avion și să plece, și-n acest fel apar întârzierile și anulările.

Din păcate vor fi întârzieri tot anul. Aproximativ 30-40% din pasageri sunt afectați de întârzieri”, a declarat David Ciceo, președinte Asociația Aeroporturilor din România.

Problemele care vin din întârzieri și din anulări de curse vin defapt de la partenerii externi și întârzierile vin de la cursele efectuate pe extern și întârzieri care se transmit în programul aeronavei pe timpul zilei”, a declarat Alexandru Anghel, președinte Autoritatea Aeronautică Civilă.

Lipsa de lucrători se resimte și la sol, unde ar fi nevoie de un număr mai mare de oameni care să opereze check-in-ul, îmbarcarea în avioane și care să se ocupă de manipularea bagajelor. Pe Otopeni, de exemplu cele patru companii de handling trec prin această problemă. La toate asta se adaugă grevele declanșate de personalul aeroporturilor sau al operatorilor aerieni.

Noi sperăm să fie evitată. Dacă ar fi trei ore în fiecare zi, trei zile, cum s-a anunțat ar însemna de asemenea întârzieri la aproape toate zborurile TAROM”, a mai declarat David Ciceo, președinte Asociația Aeroporturilor din România.

Orele pe care le-a anunțat TAROM-ul pentru grevă sunt orele de dimineață și-ar afecta într-adevăr traficul local și traficul de business și cel de conexiune. La prima oră, TAROM-ul efectuează zboruri din toată țara către București”, a mai declarat Alexandru Anghel, președinte Autoritatea Aeronautică Civilă.

În tot acest haos, companiile low cost anunță scumpiri peste scumpiri.

Prețurile au crescut pe alocuri așa cum au crescut prețurile vacanțelor. În procente undeva spre 30% cel puțin aș spune eu pe anumite perioade, unde cererea este mai mare”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare Asociația Patronală RESTO Constanța.

Turismul este primul care suferă, când avioanele sunt perturbate în fiecare zi. În mijlocul verii, 1 din 3 zboruri a fost afectat de întârzieri sau anulări. Pe litoralul românesc, cifrele sunt în cădere liberă.

„Degeaba se zbate Constanța să aducă curse interne, să aducă pasagerii pe Litoral, dacă celelalte aeroporturi care vor și ele să fie legate la malul mării nu fac nimic în acest sens. Anul ăsta, în afară de Cluj și Oradea, nu prea s-a zbătut nimeni ca să lege Constanța de restul țării”, a declarat Bogdan Artagea, director Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”.

Noi avem probleme mari în primul rând aici pe litoral unde avem foarte puține curse care vin. Ar trebui să fie în fiecare zi o cursă pentru că nu poți să-ți planifici concediul în funcție de avioane, mai ales dacă ești la tine în țară”, a declarat Călin Cosma, președinte Federația Patronatelor din Industria Ospitalității.

Constanța vrea ca să aducă pe aeroport zboruri interne de la Iași, Suceava Arad și Timișoara.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233