Pe lângă Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, Guvernul înfiinţează Institutul de Management al Serviciilor de Sănătate
Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate urmează să fie înființat prin Hotărâre de Guvern ca instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății, principalul obiect de activitate urmând să fie „analiza serviciilor de sănătate din Romania în numele și pentru Ministerul Sănătății, în scopul fundamentării științifice a politicilor și strategiilor privind serviciile de sănătate, realizarea de cercetări operaționale, elaborarea de ghiduri și proceduri privind managementul serviciilor de sănătate”.
Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate va avea maximum 75 de angajați și va fi condus de un director general și un director economic, numiți pentru un mandat de 4 ani prin Ordin al ministrului Sănătății. De asemenea, Institutul va avea un Consiliu de administrație format din 7 membri (3 numiți de Ministerul Sănătății, unul de Institutul Național de Sănătate Publică, unul de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și doi numiți de către universitățile de medicină și farmacie). Consiliul de Administrație va fi condus de un președinte, ales cu majoritate din numărul total al membrilor, pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea de realegere.
INMSS va fi finanţată din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat şi va avea ca obiect principal de activitate analiza serviciilor de sănătate din Romania în numele și pentru Ministerul Sănătății, în scopul fundamentării științifice a politicilor și strategiilor privind serviciile de sănătate, realizarea de cercetări operaționale, elaborarea de ghiduri și proceduri privind managementul serviciilor de sănătate.
Printre altele, INMSS va derula programe de formare, perfecționare și educație medicală continuă în domeniul managementului serviciilor de sănătate; va propune Ministerului Sănătății criteriile și standardele de acreditare a formatorilor și a formatorilor de formatori în domeniul managementului serviciilor de sănătate; va elibera diplome, certificate, adeverințe și alte documente specifice care atesta absolvirea programelor de perfecționare și, respectiv, de dezvoltare profesională continuă; va acorda asistență tehnică și va efectua activități de consultanță în domeniul managementului serviciilor de sănătate.
Tot cu scopul de a le oferi românilor servicii medicale mai bune a fost înfiinţată şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Dintre obiectivele ANMCS, amintim: evaluarea tuturor categoriilor de unități sanitare din punctul de vedere al calității serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului,informarea personalului cu atribuții în procesul de management al calității cu privire la asigurarea și îmbunătățirea calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului; formareapersonalulului cu atribuții în procesul de management al calității; informareapacienților cu privire la calitatea serviciilor de sănătate oferite de unitățile sanitare şiînştiinţarea autorităților centrale despre calitatea serviciilor de sănătate și siguranța pacientului.
Înființarea INMSS face parte dintr-o reformă mai amplă privind pregătirea managerială a conducătorilor de instituții din sistemul sanitar, pentru a respecta o cerință din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Reforma propusă se dorește una sistemică, care să vizeze cauzele care contribuie la performanța redusă a sistemului de sănătate din România, în raport cu resursa umană din managementul serviciilor de sănătate.Astfel, proiectul prevede introducerea de noi criterii de formare inițială pentru toate categoriile de funcții de conducere: manageri, directori executivi și directori executivi adjuncți ai direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, conducerea serviciilor de ambulanţă judeţene, directori generali, directori medicali, directori de îngrijiri, şefi de secţie, şefi de laboratoare sau şefi de servicii medicale și medic-șef.
Autorii proiectului fac o descriere a managementului actual din sistemul de sănătate, pe care îl consideră foarte deficitar, scrie 360medical.ro . “Capacitatea managerială și administrativă redusă a personalului din pozițiile de conducere este o consecință directă a laxității criteriilor de competență pentru înscrierea la concursurile pentru posturi de conducere în domeniul sănătății, în prezent numai managerii de spital având obligativitatea efectuării de cursuri în acest sens”, mai arată documentul.
Restul categoriilor de personal din managementul serviciilor de sănătate nu au, în prezent, niciun criteriu inițial de competență în management pentru ocuparea unei funcții de conducere, subliniază autorii proiectului. O altă cauză a managementului deficitar este disponibilitatea limitată a unor programe educaționale de calitate ridicată în domeniul managementului serviciilor de sănătate, administrație sanitară și politici de sănătate. De asemenea, în România există puține programe de perfecționare care să răspundă necesităților de formare continuă a categoriilor de personal de conducere prevazute de legislație.