Eveniment important, la Constanţa. Cazinoul a fost parțial descoperit în această dimineaţă, în prezenţa lui Cseke Attila. ''Termenul pentru predarea investiţiei e sfârşitul lunii martie 2023''
Eveniment important astăzi, la Constanţa. Constănţenii şi turiştii pot admira o parte din Cazinoul din Constanța care a fost parțial descoperit, în această dimineaţă, după ce schelele de pe fațada superioară au fost date jos, în urma finalizării lucrărilor.
La eveniment, iau parte Cseke Attila, ministrul UDMR al Dezvoltării, în subordinea căreia se află Compania Națională de Investiții prin care se desfășoară proiectul, Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții SA, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, dar și alte oficialități locale, vicepreședintele PNL Stelian Gima, prefectul liberal Silviu Coșa, viceprimarul PNL Ionuț Rusu, senatorul PNL Septimiu Bourceanu, consilierii locali Mihaela Andrei şi Adriana Arghirescu.
Cseke: Termenul pentru predarea investiţiei e sfârşitul lunii martie 2023, se va mai ajusta
"Termenul astăzi aflat în vigoare pentru predarea acestei investiţii este sfârşitul lunii martie 2023, care în mod aproape sigur se va mai ajusta. Şi vreau să vă explic puţin contextul. Fiind o lucrare desăvârşită în 1910, de-a lungul timpului, de când a pornit investiţia, de doi ani şi un pic, s-a descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, mai ales legate de partea de consolidare a clădirii, dar şi pe partea de ornamente. Dacă vedeţi, de exemplu, cele patru turnuri de berbecuţ care impresionează pe acoperiş, ele au trebuit reconstruite complet, nu au putut fi reabilitate. Aceste turnuleţe s-au reconstruit. Sunt în continuare provocări destul de mari legate de partea de consolidare, respectiv pe partea de ornamente, pe partea de arhitectură, care necesită o flexibilizare a termenului de execuţie. Eu cred că cel mai important lucru pentru noi toţi este acela de a avea o lucrare de calitate, de care să ne bucurăm cu toţii la finalul acestei investiţii”, a explicat ministrul Dezvoltării.
Ministrul a fost întrebat şi care va fi destinaţia Cazinoului după ce lucrăriel vor fi terminate: "Aici cred că trebuie să îl întrebaţi pe domnul primar şi Primăria municipiului Constanţa. Eu ştiu ceea ce se doreşte. Se doreşte să fie un spaţiu care în care să se prezinte, pe de o parte, istoria acestei clădiri, pe de altă parte, să fie ceva legat de partea specifică, dacă vreţi, a Constanţei, că suntem pe litoral, adică legat de mare. Evident, avem aici Sala Oglinzilor, care permite desfăşurarea unor evenimente culturale sau chiar de alt tip, artistice, prin grandoarea acestei săli. Adică sunt spaţii care pot fi valorificate în mod cert, dar ele vor fi stabilite ca şi atribuţie de către beneficiarul lucrării, care este Primăria Municipiului Constanţa”.
Directorul general al Aedifica Carpaţi, Petre Badea, a vorbit şi despre problemele întâmpinate în timpul lucrărilor.
"Problemele de stabilitate a clădirii, deci era aproape de risc de demolare clădirea. De la fundaţii, peninsula avea calcarul fisurat şi fugea spre mare şi am pus o sută de piloţi, radierea am ancorat-o de casă, zidăriile erau cu mortar var stins cu nisip de la 1910 şi a dispărut varul în zonele unde era umiditate şi să am înlocuit multe… Deci, zidurile refăcute, planşeele, marea majoritate s-au refăcut. Erau plaşee metalice cu bolţişoare de cărămidă şi a ruginit metalul şi am înlocuit cu planşee de beton. Au dispărut pardoselile existente, care nu mai erau de valoare arhitecturală, erau făcute ulterior, prin anii '80. La început au fost mozaicuri cu desene Art Nouveau, care, datorită elasticităţii planşeelor, în timp a crăpat şi s-au dus. Noi aveam prevăzut să le reparăm, să le restaurăm pe cele existente, dar dacă s-au înlocuit planşele de beton, au dispărut pardoselile existente şi acum la Comisia de cultură şi arhitecţii au prevăzut pardoseli din marmură colorate cu desene Art Nouveau, care, normal, sunt mai scumpe multe”, a afirmat Petre Badea.
Dezvelirea Cazinoului din Constanța, a fost un moment unic
Ministerul Dezvoltării a anunţat că au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și au fost înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.
”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări (realizate, în prezent, în proporție de 57%) au în vedere:
- consolidarea în vederea punerii în siguranță;
- refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;
- reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;
- refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;
- sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;
- sistemele de sonorizare exterioară și interioară;
- iluminatul arhitectural interior și exterior.
Un alt obiectiv important din Constanța este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 milioane de lei, care va respecta standardele federațiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeței de joc și a numărului de locuri, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activități non-sportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.