dobroge.tv

Live

O primă jumătate de an bună pentru Rompetrol Rafinare

O primă jumătate de an bună pentru Rompetrol Rafinare
18 august 2022
Redactia DTV
Publicitate

Recent, Rompetrol Rafinare a prezentat rezultatele financiare și operaționale pentru primele luni din 2022. După mai mulți ani în care compania a înregistrat pierderi, în special în prima parte a pandemiei COVID-19, operatorul rafinăriei Petromidia a intrat pe profit.

CITEȘTE ȘI: Rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare, în prima jumătate a lui 2022

În noiembrie 2018, Rompetrol Rafinare raporta un profit, la 9 luni din anul respectiv, de aproximativ 33 de de milioane de dolari. De atunci, din cauza volatilității din piața de petrol și gaze, dar și ca urmare a efectelor pandemiei, compania a raportat doar pierderi nete. Cu toate acestea, Rompetrol Rafinare și-a continuat parcursul asumat, programele de investiții și a reușit, la aproape patru ani distanță, să revină la o balanță pozitivă - profit net de peste 58 de milioane de dolari, în ianuarie - iunie 2022.

Rezultatele sunt cu atât mai încurajatoare pentru companie, cu cât rafinăria Petromidia a fost în revizie în perioada martie - aprilie, oprire tehnologică necesară pentru menținerea standardelor de siguranță, calitate și protecție a mediului.

Oprirea tehnologică susține obiectivul companiei de continuare și dezvoltare a activităților de producție la cele mai înalte standarde de performanță și siguranță, iar prin investițiile realizate, ne consolidăm poziția de companie responsabilă, implicată în susținerea sectorului energetic din România și a aportului la economia națională”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare, la începutul lui aprilie.

În primul semestru din 2022, marja brută de rafinare din Petromidia a fost de aproape 143 de dolari la tonă, comparativ cu marja de anul trecut, de 27,5 dolari la tonă. Practic, o creștere de peste patru ori față de ianuarie - iulie 2021. Nivelul atins a venit ca urmare a influențelor puternice din mediul de afaceri global, care au dus la creșterea marjelor de rafinare la nivelul record. Acestea au crescut, în principal, din cauza aprovizionării mai reduse la scară globală, dar și ca urmare a creșterii semnificative a mobilității în țările europene.

Marjele de rafinare în Europa sunt foarte puternice pe fondul marjelor puternice de benzină și motorină. Redresarea continuă a cererii de produse rafinate, combinată cu așteptările scăderii importurilor rusești și a stocurilor scăzute din Europa, continuă să împingă marjele spre niveluri record”, menționează reprezentanții Rompetrol Rafinare în raportul dat publicității pe 12 august.

Producția, în ușoară scădere

În primul semestru al anului în curs, în rafinăria Petromidia Năvodari au fost procesate 2,31 milioane de tone, în scădere cu 15% față de perioada similară a anului trecut, în care au fost procesate 2,73 milioane de tone. Volumele au fost influențate de oprirea tehnologică din Petromidia în perioada martie – aprilie, dar care a fost urmată de o revenire stabilă la parametri optimi de funcționare.

Cu toate acestea, compania și respectat obligațiile contractuale pentru livrările de produse petroliere, care au fost asigurate din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMG International – KMG Trading.

În prima jumătate a anului, în Petromidia au fost obținute peste 600 de mii de tone de benzine și aproape 1,2 milioane de tone de carburant diesel (auto și pentru aviație).

Interesantă este și plasarea produselor pe piață. Comparativ cu alți ani, în care exista un oarecare echilibru între furnizarea pe piața internă și pe cea externă, în primele șase luni din 2022, Rompetrol Rafinare și-a concentrat vânzările în sectorul domestic, cu două treimi din total, doar o treime ajungând în afara granițelor, în țări din regiune. Raportul a fost cel mai clar pe partea de motorină, unde compania a direcționat 77% din total pe piața internă, pentru a putea răspunde cererii foarte ridicate de carburanți diesel din România.

Rafinăria Petromidia a continuat, în special în al doilea trimestru, să funcționeze la capacitate mare, stabilă. Unitatea din Năvodari reprezintă aproximativ 40% din capacitatea de rafinare a României, iar rolul pe care îl joacă, din punct de vedere al stabilității energetice și economice, este unul major.

Doar în primele șase luni ale anului, compania a contribuit la bugetul de stat cu aproape 700 de milioane de dolari.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233